Daha mutlu, başarılı ve üretken bir yaşam sürmenin anahtarlarından biri, sosyalleşmektir. Sosyal hayatınıza zaman ayırmak, yeni insanlarla tanışarak bakış açınızı genişletmenize iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olurken; karşınıza çıkacak fırsatların da çoğalmasına yardımcı olur. Yeni insanlarla tanışmak ve tanımadığınız kişilerle sohbet etmek, sosyal becerilerinizi geliştirmenin ilk adımlarındandır. Yabancılarla tanışmakta zorluk çekiyorsanız, Uplifers olarak; New York’tan Cape Town’a, Rio de Janeiro’dan Tokyo’ya kadar gezmiş ve birçok farklı kişiyle çalışma fırsatı bulmuş, 30 Sleeps blogunun yazarı Brad Bollenbach’ın önerilerine göz atmanızı tavsiye ederiz.
Yeni insanlarla tanışmanın yolları
Şimdiye kadar edindiği tecrübelerin en heyecan vericisinin yabancılarla konuşma alışkanlığı geliştirmek olduğunu söyleyen Bollenbach’a göre; tanımadığınız insanlara “Merhaba” deme riski almak, hayat görüşünüzü ve bakış açınızı geliştirmenin en etkili yollarından.
Brad Bollenbach’a göre, sosyal becerilerinizi geliştirebilmek için; ilişkilerden arkadaşlıklara kadar, sosyal hayatınız içerisinde zaman ayırdığını her şeye önem vermelisiniz. Her bir alanda kendinize hedefler koymalı ve onlara ulaşmak için harekete geçmelisiniz.
Hayatınıza yeni insanları sokabilmek için,
1. Ne istediğinizi bilin.
Nasıl bir sosyal hayat istediğinize, hayatınızda ne tarz insanların bulunmasını tercih ettiğinize karar verin. Hayatınızın diğer alanlarında olduğu gibi, sosyal hayatınızda da ne istediğinizi ve yeni tanıştığınız kişileri hayatınızın neresine koyacağınızı bilmek, yeni ilişkiler kurarken zamanınızı daha verimli kullanabilmenize yardımcı olur.
2. Küçük adımlarla başlayın.
Doğru yönde ilerlediğinizden emin olabilmek için, kendinize sosyal hayatınızla ilgili günlük ya da haftalık hedefler koyun. Sanal arkadaşlıkları bir kenara bırakıp, tanımak istediğiniz kişilerle yüz yüze görüşmeyi deneyin. Yeni insanlarla tanışabilmek ve sohbet edebilmek için, beden dilinizi ve iletişim becerilerinizi geliştirin.
3. Egonuzdan kurtulun.
Şimdiye kadar reddedilmiş, dışlanmış ya da görmezden gelinmiş olabilirsiniz. Ancak bu her zaman yalnız kalacağınız anlamına gelmez. Tanımadığınız biriyle konuşma cesaretini kendinizde bulup risk aldığınızda, reddedilme olasılığınız oldukça yüksek. Ancak, hata yapmak öğrenmenin ve kendinizi geliştirmenin en kolay yoludur. Egonuzun yıpranmasından korkmayın.
4. Evden çıkın.
Zamanınızı, bundan önce saydığımız adımlarla çok fazla harcamayın. Ne istediğinizden tam olarak emin olmasanız bile, evden çıkın ve harekete geçin. Motivasyon, hareketi tetikler. Hareket ettikçe kazandığınız deneyim ise, hedeflerinizi bulmanıza yardımcı olur.
5. Samimi olun.
Yeni biriyle tanışırken, ne söylediğiniz, nasıl söylediğiniz kadar önemli değil. Sosyalleşmek, enerjilerinizi değiştirmekle ilgili olduğundan, dikkat etmeniz gereken ilk şey samimi olmak. Ağdalı sözcüklerden kaçının. Ne diyeceğinizi bilmiyorsanız, “Merhaba” yeterli ve samimi bir başlangıç olacaktır.
Yeni insanlarla tanışmanın önemi
Brad Bollenbach’a göre, yabancılarla tanışmak ve konuşmak, ufkunuzu herhangi bir aktivitenin genişletebileceğinden çok daha fazla genişletiyor.
Bollenbach’ın tanışma tecrübelerinde altını çizdiği bazı noktalar ise şöyle ;
- İnsanlar sandığınızdan daha rahat. Birçok insan yeni kişilerle diyaloğa girmekten çekinmiyor. Siz de rahat olun ve özgüveninizi yüksek tutun.
- Reddedilmek sandığınız kadar korkutucu değil. Reddedilme korkusu, birçok kişinin harekete geçmesine engel. Ancak bu korkunuzu yenebilirseniz ve olumsuz tecrübelerinizden ders çıkarabilirseniz, kazanacaklarınız oldukça fazla.
- En büyük hazine kendiniz olmak. Karşınızdaki kişiye en çok çekici gelen şey, kendiniz olmanız. Sizi tanınmaya değer kılanın, kendinize has özellikleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
- Etrafınızdakiler sizi izlemiyor. Yeni biriyle tanışırken, etrafınızdakilerin sizi isliyor olmasından çekinmeyin.
Kendinizi motive etmek için, hedefler koymayı deneyebilirsiniz. Bollenbach’ın bu konudaki önerisi, 30 gün boyunca her gün 1 kişiyle olmak üzere yeni bir yabancıyla tanışmanız.
İlginizi çekebilir: İletişim sihirdir: İlişkilerinizde kendinizi nasıl “iletiyorsunuz”?