Emekli bir FBI ajanı olan Dr. Jack Schafer, The Like Switch kitabında arkadaşlığın formülünü anlatıyor. FBI’ın davranış analiz programı için uzun yıllar çalışan, insan davranışları ve insan ilişkileri alanında uzmanlaşmış bir isim olan Dr. Schafer arkadaşlığın formülünü şöyle açıklıyor:
Arkadaşlık = Yakınlık+Sıklık+Süre+Yoğunluk
Dr. Schafer, bu formülü oluşturan unsurlara bakarak karşınıza çıkan kişinin arkadaşınız olup olamayacağınıza karar verebileceğinizi söylüyor. Her birimizin beyninde, alan taraması denilen bir bölüm var. Beynin bu bölümüne giriş yaptığımızda, karşımızdaki kişinin arkadaşımız olabileceğini düşünmeye başlıyoruz. Alan taraması yapan bu bölüm, beynimize mesajlar gönderiyor. Böylelikle karşımızdaki kişinin reddedilmesi, yaklaşım sergilenmesi veya tümden kaçınılması gereken bir kişi olup olmadığına karar veriyoruz. Şimdi gelin bu formüldeki unsurların her birine biraz daha yakından bakalım.
Yakınlık
Yakınlık, sizinle karşınızdaki kişi arasındaki mesafeyi ifade eder. Bu aynı zamanda karşınızdaki kişiye ne kadar açık olduğunuzu da gösteriyor. Bu ortak paylaştığınız konular, ortak kullandığınız alanlar olabilir. Sessiz ve kendi alanınızda kalarak da karşınızdaki kişiyle aranızda bir yakınlık oluşturabilirsiniz. Bu sessiz aksiyonunuz, karşınızdakinin kendini rahat ve tehditlerden uzak hissetmesini sağlar.
Sıklık ve süre
Başka insanlarla iletişime geçme sıklığı ve süresi, birlikte geçirdiğiniz vakit de arkadaşlığı belirleyen unsurlardandır. Örneğin çocuklarıyla daha fazla vakit geçiren ebeveynlerin çocuklarını etkileme gücü daha yüksektir. Ancak anne babanın çocuklarıyla geçirdiği süre azalırsa, çocuklar arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirme eğilimi içinde olur.
Yoğunluk
Karşınızdaki kişinin psikolojik veya fiziksel ihtiyaçlarını sözlü veya sözsüz davranışlarla ne kadar güçlü bir şekilde tatmin ettiğiniz, ilişkinizin yoğunluğunu gösterir. Bu aynı zamanda başkasıyla geçirilen vakitteki etkileşimi de ifade eder. Bazı ilişkilerde yoğunluk bir sorun olarak ortaya çıkarabilir. Örneğin birlikte vakit geçirmelerine rağmen çok fazla etkileşim kurmazlar ve etraftaki başka şeylerle ilgilenmeye başlarlar. Bu da ilişkinin yoğunluğunu azaltır.
Karşınızdaki kişilerle daha fazla vakit geçirdikçe, onlar sizi daha çok sevecektir. Karşınızdaki kişilerle daha derin etkileşim kurdukça, onlar sizi daha çok sevecektir.
Arkadaşlık ilişkisini evlilik gibi düşünebilirsiniz. Eğer arkadaşlar çok meşgulse ve birbirleriyle daha az vakit geçiriyorlarsa, bu durumda daha derin ve yoğun vakit geçirmeleri gerekir.
Arkadaş edinmek için formülü uygulayın
Eğer tanımak istediğiniz, hayatınızda olmasını, arkadaş olmayı istediğiniz birisi varsa öncelikle aranızda bir yakınlık kurarak işe başlamalısınız. Bu kişinin etrafında olun. Ancak bunu yaparken aşırı dikkatli bir tavır içinde olmayın. Önemli olan bu kişi için öncelikle tanıdık bir yüz olmak ve sizinle birlikteyken kendini rahat hissetmesini sağlamak.
Zamanla birlikte geçirdiğiniz vaktin sıklığını artırmaya çalışın.
Bunu sağladıktan sonra şimdi de sırada birlikte geçirilen vaktin süresini uzatmak var. Bu süreyi uzattıkça, bir noktadan sonra konuşmalarınızda daha derin konulara değinebilirsiniz. Bu aynı zamanda yeni bir işe başladığınızda veya yeni bir sosyal ortama girdiğinizde kabuğunuzdan çıkmanızı sağlamanın en etkili yollarından biri.
Kaynaklar:
Lifehack
Fast Company