Yeni bir şeyler öğrenmek için motivasyonumuzu artırmanın yolları
“Öğrenmek, asla zihni yormaz.” – Leonardo Da Vinci
2 yıla yakın bir süredir evlerimizden çalışmaya, derslere katılmaya, toplantıları yönetmeye ve sosyal hayatımızı dijital ortamda mümkün olduğunca sürdürmeye çalışıyoruz. Pandemi sürecinin başında, evden bir şeyler yapmaya, online kurslara katılmaya, spora başlamaya, farklı bir dili tanımaya, kısacası yeni bir şeyler öğrenmeye daha istekli ve hevesli iken, zaman geçtikçe bu hevesimizi yitirmeye, motivasyonumuzu kaybetmeye başladık. Öğrenme arzusunun yerini uzun süren can sıkıntıları almaya başladı.
Bu sürecin daha ne kadar devam edeceği ile ilgili kesin bir bilgi olmadığı için de mümkün olduğunca hayatlarımızı mevcut koşullara göre adapte etmeye çalıştık. Şimdi ise kendimizi yavaş yavaş güç tasarrufu moduna alıp, yeni bir şeyler denemekten, farklı deneyimler yaşamaktan alıkoymaya başladık. Oysa ki hayat, bir gününü bile boşa geçiremeyeceğimiz kadar kıymetli. Canımızın hiçbir şey yapmak istemediği zamanlar yaşasak da başımızı kaldırıp yeni bir şeyler öğrenmek için içimizde var olan gücü keşfetmeli, kendi hayatımıza yatırım yapmaya devam etmek için yeniden motive olmalıyız.
Öğrenme: Kendimize yaptığımız en iyi yatırım
Öğrenme, bitmek bilmeyen bir serüven: Yaşam boyu devam eden, kendimizi geliştirmek, hayatımızı daha anlamlı kılmak için yapmamız gereken kendimize karşı en önemli sorumluluğumuz.
Hayatımız boyunca sahip olduğumuz, yaşadığımız, deneyimlediğimiz her şey ve kim olduğumuz öğrenmeden kaynaklanır. Öğrenmeyle büyür, öğrenmeyle gelişiriz. Yeni bir dil öğrenmek, enstrüman çalmak, farklı alanlarda kurslara katılmak, kariyerimize, eğitimimize yatırım yapmak, başarılı konuşmacıların hayat hikayelerinden ilham almak, yeni şehirler, ülkeler keşfetmek… Öğrenilmeyi bekleyen bu kadar çok şey varken, öğrenmenin sonu gelir mi? Tabii ki gelmez.
Öğrenmenin sonu gelmez ama zaman zaman biz, motivasyonumuzun son demlerini yaşadığımızı hissedebiliriz. Ailevi problemler, ikili ilişkiler, sağlık sorunları, duygu değişimleri, pandemi, ülkenin gündemi ve benzeri birçok etmen, motivasyonumuzun düşmesine sebep olabilir. Böyle durumlarda yaşadığımız duygunun farkında olmak ve öğrenmeye ara vermek yerine, yeni bir şeyler öğrenebilmek için motive olmaya çalışmak çok önemlidir.
Yeni şeyler öğrenmek için motivasyonu artırmanın yolları
İçinize dönün: Öğrenme aşkınızı yeniden keşfedin
“Tam pes etmek üzere olduğunuz anlarda, neden başladığınızı hatırlayın.”
Dünyanın bize sunduğu sonsuz bilgi var. Öğrenilmeyi bekleyen farklı kültürler, diller, devamlı değişen teknoloji, yeni heyecanlar… Uçsuz bucaksız bir merakla ve öğrenme aşkıyla doğuyoruz, fakat zaman geçtikçe o aşkı kaybedebiliyoruz.
Bir bebeğin hallerini getirin gözünüzün önüne. Eli kolu durmadan, sürekli dokunarak, koklayarak, tadarak dünyayı tanımaya, etrafında var olan her şeyi keşfetmeye, öğrenmeye çalışan çabasını anımsayın. Doğuştan sahip olduğumuz o güç zaten içimizde, bir durun ve içinize bakın, öğrenme aşkınızı orada bulacaksınız.
Her zaman motive olamazsınız: Durumu kabul edin
Duygularımız, düşüncelerimiz, davranışlarımız her zaman tutarlılık göstermeyebilir. Çevremizde yaşanan bir çok olumsuz olay, pandemi sürecinin belirsizliği, zaman zaman daha yoğun yaşadığımız ilişkisel sorunlar veya bazen sadece sıkılmış olmak, yeteri kadar enerjik bir ruh halinde olmamamıza sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kendimize çok yüklenmeden, bu duygunun da normal olduğunu ve geçeceğini kabul ederek her şeye biraz es verebiliriz.
Size engel olan ne: Olumsuz düşüncelerden arının
“Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez.”- Andre Gide
Neden yeni bir şeyler öğrenmeye karşı motivasyonunuzu kaybettiniz? Sizi, yeni girişimlerinizden alıkoyan şey nedir? Düşüncelerinizi, inançlarınızı gözden geçirin. Kaybetmekten mi korkuyorsunuz, başarısız olmaktan mı? Denemeden neler yapabileceğinizi bilemezseniz. Endişelerinizi bir kenara kaldırın, onlara ihtiyacınız yok.
Baltanızı bilediniz mi: Zamanı yönetmeyi öğrenin
Eğer öğrenmenin önündeki engel sizin için “zaman”sa, zaman ile olan ilişkinizi gözden geçirin. Zamanı, size hizmet eden bir araç olarak kullanın. Ondan korkmayın, kaçmayın. O, sadece daha iyi plan yapabilmeniz için orada, sizi sıkıştırmak için değil. Bu düşünceyi benimseyin. Her şeyi aynı anda halledemezsiniz, ki halletmek zorunda da değilsiniz. İşlerinizi önceliklendirin. Gününüzü planlarken ilk yetişmesi gerekenleri üst sıralara yerleştirin, kalan işlerinizi gün içine dağıtın. Tüm bunları sıralarken kendiniz için “ben zamanı” ayırmayı da unutmayın. En yoğun geçen gününüzde, “Başımı kaşıyacak vaktim yok.” dediğinizde bile mis kokulu bir kahve, hayır diyemediğiniz bir tatlı ya da en sevdiğiniz arkadaşınızla sohbet edebilmek için alacağınız bir mola size verimlilik olarak geri dönecektir.
Baltasını bileyen ormancı hikayesini duydunuz mu?
İki ormancı her gün aynı saatte ağaç kesmeye başlıyorlarmış. Ormancılardan bir tanesi hiç dinlenmeden kesmeye devam edip uzun saatler çalışırken diğer ormancı sık sık dinleniyor ve erkenden evine gidiyormuş. Aradan günler geçmiş ve kimin daha çok ağaç kestiğini merak etmişler; dinlenen ormancının kestiği ağaç sayısı daha fazlaymış. Diğer ormancı çok şaşırmış ve “Nasıl olur? Ben daha çok çalıştım!” diye sinirlenmiş. Daha fazla ağaç kesen ormancı yanıt vermiş: “Ben hem dinlendim hem baltamı biledim. Daha az çabayla daha çok iş başardım.”
Arkanızdan atlı mı kovalıyor: Aceleci davranmayın
Büyük başarılar bir günde elde edilmez, arkasında uzun bir hazırlık ve çalışma süreci barındırır. Öğrenmek istedikleriniz için nasıl bir yol izleyeceğinizi adım adım planlayın, küçük adımlarla başlayın, hedefinize ulaşmak için zamana ihtiyacınız olduğunu kendinize sık sık hatırlatın. Acele içinde, koşturarak, zorlanarak, içinize sinmeyen çalışmalarla ilerlemeyin. Ağırdan alın, emin adımlarla başarılarınızı güçlü bir zemine inşa edin. Başkalarının nasıl ilerlediğine, nerede olduğuna aldırış etmeyin. Motivasyonunuzu kendi işlerinize odaklanmak için kullanın, başkalarının ne yaptığıyla ilgilenerek harcamayın. Siz sadece kendi yolunuza odaklanın, amacınız başkasından iyi olmak değil, kendinizin en iyi hali olmak olsun.
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur: Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyin
Yediklerimizin ve içtiklerimizin vücudumuzu nasıl etkilediğine dair birçok araştırma var. Eminiz ki siz de kendinizde bu durumu gözlemliyorsunuzdur. Örneğin, fazla şeker tükettiğinizde bir süre sonra kendinizi yorgun hissederken, sağlıklı meyve ve sebzelerden oluşan bir öğünden sonra daha uzun süre enerjinizi koruyabildiğinizi fark etmişsinizdir. Sağlıklı bir kahvaltı, kısa bir yürüyüş, mümkünse birkaç egzersiz, meditasyon hem zihninizi hem de bedeninizi güne hazırlayarak motivasyonunuzu yükseltecek ve yenilikler için hazır hale gelmenizi sağlayacaktır.
Bugünün işini yarına bırakmayın: Erteleme alışkanlığınızdan vazgeçin
Ertelemeyin, mümkünse bugün bitirip yapılacaklar listenize kocaman bir tik atın.
Ertelemek, insanın sahip olabileceği en kötü alışkanlıklardan bir tanesi olabilir. Anlık bir çözümmüş gibi görünen ama sonrasında daha büyük çözümsüzlüklere neden olan bir eylemdir. Elbette ki hayatımızın bazı dönemlerinde çeşitli işlerimizi ertelemek zorunda kalmışızdır, bu da normal bir durumdur fakat alışkanlığa dönüştüğünde artık kötü etkiler doğurmaya başlar.
O ertelediğiniz işler katlanarak büyüdüğünde motivasyonunuzu korumak çok zor bir hal alacaktır. Bunun yerine mümkün olduğunca ertelemeden işleri bitirdiğinizi görmek motivasyonunuzu artıracağı gibi veriminizi de yükseltecektir.
Eğer erteleme alışkanlığından kurtulamıyorsanız birkaç ipucu işinize yarayabilir:
- Sizi ertelemeye iten sebepleri bulun ve önüne geçin.
- Dikkatinizi dağıtan her şeyden uzaklaşın.
- İşlerinizi küçük parçalara bölün.
- Zamanınızı detaylı bir şekilde planlayın.
- Hedeflerinizi gözden geçirin.
- İlk adımı atın ve hemen başlayın.
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın: Toksik insanlardan uzaklaşın
Eminiz ki sizin de hayatınızda sürekli negatif enerji saçan, modunuzu düşüren veya motivasyonunuzu kıran insanlar olmuştur. Devamlı yoğunluktan şikayet eden, işlerin yetişmediğinden dert yanan, kendi başarısızlıklarını anlatarak hevesinizi kursağınızda bırakan o kişilere kulak vermeyin; bırakın sizden uzakta konuşmaya devam etsinler. Unutmayın başkasının düşündükleri, hissettikleri veya yaşadıkları sizin için örnek olamaz. “Ben de denedim, İngilizce online derslerle hiç öğrenilmiyor.” diyen arkadaşınıza “Bir de ben deneyeyim.” diye cevap verin ve neler yapabileceğinize odaklanın. Olumsuz söylemlerin eylemlerinizi engellemesine izin vermeyin. Siz istedikten sonra başaramamanız için hiçbir neden yok.
İşleyen demir pas tutmaz: Merak edin, araştırın, öğrenin, tekrarlayın
Şu hayatta yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri kendinize yatırım yapmak. Yeteneklerinizi keşfedin, yeni alanlarda bilgi sahibi olun, online kurslara katılın, dil kursuna başlayın, genel kültürünüzü artırın, sizi geliştirecek, hayatınıza katkı sağlayacak her şeyden faydalanın. Ne öğrenmek istiyorsunuz? Hayatınıza katacağınız yenilikleri kendiniz seçtiğinizde başlamak için de daha güçlü adımlar atabilirsiniz.
Farklı sektörlerden insanlarla tanışın, onların deneyimlerinden faydalanın. Hep gitmek istediğiniz ülkenin tarihi yerlerini araştırın. Önemli işler başarmış girişimcilerin konuşmalarını dinleyin, not alın. Yazmaya başlayın. İster günlük tutun, ister kısa hikayeler yazın; kendinizi ifade etmenin farklı ve eğlenceli yollarını keşfedin.
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez: Hedefinizi belirleyin
Çok büyük, ulaşılması zaman alacak hedefler belirlemenize gerek yok. Küçük hedeflerle işe koyulun. “Bugün bunları yapacağım, bu hafta bunları bitireceğim, ay sonunda kursa yazılacağım, yıl sonunda gitar çalabiliyor olacağım…” Adım adım ilerleyerek küçükten büyüğe hedeflerinizi sıralayın. Siz ne elde etmek istediğinizi bilir ve onun için çabalarsanız gerçekleşmemesi için hiçbir sebep kalmaz. Yeter ki vazgeçmeyin, unutmayın: “Hayal edebiliyorsanız başarabilirsiniz.”
Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır: Harekete geçin
Kendinize inanın. Geçmişteki başarılarınızı hatırlayın, ne kadar güçlü olduğunuzu ve daha neler başarabileceğinizi kendinize göstermek için kendinize meydan okuyun: Her gün, bir önceki günkü kendinizden daha iyi olmak için çalışın. Minik ödüllerle küçük hedeflerinizi kutlayın; en büyüğünü sona saklayın. 🙂 İnancınızı yitirdiğinizi hissederseniz, “neden” başladığınızı kendinize hatırlatın. İleride pişman olmamak için vakit kaybetmeden başlayın, yorulduğunuzda molalar verin, kendinize yüklenmeyin; bazen küçük bazen büyük adımlarla da olsa ilerlemeyi unutmayın!
İlginizi çekebilir: Zor zamanlarda kendinizi motive etmenizi sağlayacak ünlü sözler
Kaynak: lifehack, ucl