Normal doğum mu sezaryen mi, sütün geliyor mu, emiyor mu, su veriyor musun, kaç kilo aldın, bebek kaç kilo doğdu, ikinci çocuk ne zaman gibi sorular ya da çocuk aç kalacak, ben aylarca emzirdim, bizim zamanımızda mama yoktu, çok yorgun görünüyorsun, bunlar daha iyi günlerin, böyle uyutursan uyumaz gibi söylemler… Konunun ne olduğunu hemen anladınız değil mi ? Yeni annelere asla söylenmemesi gereken ama ısrarla söylenmeye devam eden bu sözler, sorulan bu sorular sizce lohusa birini olumlu etkileyebilir mi? Elbette ki hayır. Toplumumuzda ne yazık ki çok sık rastlanıyor olsa da yeni annelere faydadan çok zararı dokunan bu söylemleri bitirmek ve onlara gerçekten yardımcı olacak şeyleri yapmaya özen göstermek şart. Peki, ne yapabiliriz? Bu yazımızda yeni doğum yapmış anneleri destekleyecek, onlara güvenli bir alan yaratacak ve kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olacak eylemlerden bahsedeceğiz.
Bir bebeğin dünyaya gelişi, kutlama zamanı olsa da yeni anneler için stresli olabiliyor. Uykusuzluk, yorgunluk, beslenme güçlüğü ve en önemlisi bir insanın tüm yaşamsal faaliyetlerinden sorumlu olmak, onun hayata uyumlanmasını sağlamak fazlasıyla zor. Bu nedenle yeni annelerin gerçek anlamda desteğe ihtiyaçları olduğunu fark etmek ve harekete geçmek gerek. Yeni bir annenin, hem fiziksel hem zihinsel açıdan desteğe olduğu gibi ev işleri, kişisel bakım gibi farklı alanlarda da yardım almaya ihtiyacı var. İşte onlar için yapabilecekleriniz:
Ziyaret etmeden önce arayın ya da mesaj atın
Toplumumuzda bebek ziyaretlerinin çok önemli bir yer kapladığı doğru, ancak tamamen iyi niyetle yapılan bu eylem, yeni anneler için fazlasıyla zorlayıcı olabiliyor; hele ki uzak şehirlerden gelen akraba ziyaretlerini de içeriyorsa. Bir şeyler ikram etmek, evi toparlamak, kendine çeki düzen vermek, evde dünyaya uyum sağlamaya çalışan ve her ihtiyacının karşılanmasını bekleyen yeni bir birey varsa çok zor olabiliyor. Hastaneden döner dönmez bebeği ve anneyi evlerinde görmek, tebrik etmek ya da hediyenizi götürmek istiyor olabilirsiniz ancak bunun için ne kadar istekli olursanız olun veya ‘aman canım ben yabancı mıyım’ diye düşünün; fark etmez. Ev ziyaretine gitmeden önce mutlaka anneye uygun olup olmadığını sorun ve mümkünse ziyaret etmek için çok aceleci davranmayın; herkesin bu yeni sürece alışması için biraz zaman geçmesini bekleyin.
Anneye nasıl olduğunu sorun
Hamilelik, anne adayları için keyifli bir dönem olabilir (özellikle ilk zamanlardaki bulantılar geçtikten sonra) ancak bunu takip eden doğum sonrası dönem, yeni anneyi biraz sert bir şekilde dünyaya geri getirebilir. Herkes bebek için telaşlanırken, heyecanlanırken annenin ihtiyaçları gözden kaçabilir. Doğum sonrası annelerin çeşitli duygusal sorunlarla savaşabilir; bir sebep olsun veya olmasın, huzursuzluk, mutsuzluk, gerginlik, stres veya endişe yeni anneleri yorabilir. Bu nedenle bebek hakkında bilgi almayı, onu yakından tanımayı çok istiyor olsanız da annenin de halini hatrını sorarak kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. Herkes bebek nasıl diye sorarken sizin sen nasılsın demeniz inanın yeni bir anneyi çok mutlu edecektir.
İstenmeden tavsiye vermeyin
Toplumumuzda yine en yaygın olan durumlardan biri hali hazırda anne olan kişilerin yeni anneye sürekli tavsiyeler vermeye çalışması olabilir, bu durum muhtemelen anneanne veya babaannelerde daha da yaygındır… Tıpkı ev ziyareti yapma isteği gibi tavsiyeler de iyi niyetli olsa da, yeni anne olmuş birinin sürekli duymak isteyeceği şeyler değildir. Çünkü, herkesin ebeveynlik anlayışı farklı olduğu gibi deneyimlediği hamilelik ve lohusalık süreci de farklıdır. Haliyle başka bir anneye ya da başka bir bebeğe iyi gelen, herkese iyi gelmek zorunda değildir. Bu nedenle yeni anne olmuş birini ziyaret ettiğinizde ne kadar yakın veya samimi olsanız da annelik ve bebek bakımı üzerine tavsiye vermekten kaçının.
Konuşmalarınızda daha dikkatli olun
Yeni doğum yapmış bir anneyle konuşurken tavsiye vermediğinizden emin olsanız da yargılayıcı cümleler kurmamaya da dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, ‘Hala uyutamadın mı?’ ya da ‘Sanki yeterince emmedi…’ gibi bir söylem, annenin kendini yetersiz hissetmesine ve bir şeyleri yanlış yaptığını düşünmesine neden olabilir… Bu nedenle yargılamadan konuşmak, sadece annenin anlattıklarına odaklanmak ve ona iyi hissettirecek bir şeyler söylemek çok daha yardımcı olacak ve aranızdaki ilişkiyi de güçlendirecektir.
Bazı şeyleri sormadan yapın
Yeni anne ve bebeğin evini ziyaret ettiğinizde annenin yorgun olabileceğini ve muhtemelen bebeğin ihtiyaçlarını karşılarken kendi temel ihtiyaçlarını unuttuğunu düşünebilirsiniz. Bu nedenle ona kendini kötü hissettirmeden bazı işleri hiç sormadan yaparak destek verebilirsiniz. Örneğin, bulaşık makinesini yerleştirmek, annenin sevdiği bitki çayını demlemek, yemek hazırlamak, çöpleri atmak, varsa köpeği yürüyüşe çıkarmak, çarşafları değiştirmek, evi üstten hızlıca toplamak gibi eylemler hem ev ortamındaki düzeni sağlamak hem de annenin ihtiyaçlarını karşılayarak enerjisini tazelemek için yardımcı olacaktır. Ziyaret etmeden önce sıcak bir kase çorba götürmeniz ya da en sevdiği ev yapımı yemeklerden hazırlamanız yeni annenin tüm yorgunluğunu çekip alabilir.
Kurallarına saygı duyun
Mis kokulu, minicik elli ayaklı, pamuk tenli bebeği kucağınıza almak, yanaklarını sıkıştırmak, öpücüklere boğmak, koklamak için çok heyecanlı olabilirsiniz. Ancak, özellikle hala pandemiyle başa çıkmaya çalıştığımız şu günlerde bu isteğinize karşı biraz dirençli olmalısınız. Yeni annelerin bu konudaki hassasiyetlerini anlayışla karşılamalı ve hem kendi, hem bebeği hem de evi için koyduğu kurallara saygı göstermelisiniz. Yeni annelere bebeklerini kucağınıza almadan önce bu konuda ne kadar rahat hissettiklerini sorabilir, öncesinde ellerinizi dezenfekte ettiğinizi söyleyebilir ya da bebeklerinin çok sevimli olduğunu ancak onu korumak için şu anda öpüp koklamak yerine biraz büyümelerini beklediğinizi söyleyebilirsiniz. Anne söylemeden sizi bu durumları anlayışla karşıladığınızı ona göstermeniz çok rahatlatıcı ve güvenli bir ortam sağlayacaktır.
İyi bir anne olduğunu hatırlatın
Yeni annelerin belki de en toksik alışkanlıklarından biri kendilerini sürekli eleştirmeye yatkın olmalarıdır. Nasıl bir anne olduklarını sorgularlar; kendilerini başka annelerle kıyaslarlar; doğru mu yoksa yanlış mı yaptıklarından emin olamazlar; bebek hasta olduğunda ya da bir şeyler ters gittiğinde kendilerini suçlarlar… Bu nedenle ona ne kadar iyi bir anne olduğunu söylemeniz ve sık sık her şeyin çok iyi gittiğini hatırlatmanız, duygusal açıdan yıpranmış yönlerini saracaktır. O size nasıl bir anne olduğunu sormasa bile siz ona ne kadar iyi işler başardığını, onunla gurur duyduğunuzu ve takdir ettiğinizi söyleyebilirsiniz. İnanın yeni annelerin tüm bunları duymaya çok ihtiyacı var…
İlginizi çekebilir: 1,5 yaşındaki birinden öğrendiğim 7 önemli ders