X

Yemek yedikten sonra neden aç hissederiz ve ne yapabiliriz?

Acıkmak, vücudunuzun yemek yeme isteğinin ilk sinyalidir. Ancak birçok insan kendinde yemek yedikten sonra bile açlık duygusunu hisseder. Beslenme düzeni, hormonlar ve yaşam tarzını içine alan birçok faktör bir durumu etkileyebilir.

Bu yazımda sizlere yemek sonrası neden açlık hissi olur ve bu durumda neler yapılması gerektiğini yazdım.

Öğünlerin içeriği

Yemek düzeni daha protein ağırlıklı bir içerikte ise karbonhidrat ve yağa göre aynı kaloride olsa da daha uzun süre tokluk sağlamaktadır.

Birçok araştırma, yüksek proteinli yemeklerin kolesistokinin, peptit, glukagon benzeri peptit gibi tokluk sağlayan hormonlarının salınımı uyarmada daha etkili olduğunu göstermektedir.

Ayrıca lif (posa) dan fakir bir beslenme tarzınız varsa kendinizi sık sık acıkıyor bulabilirsiniz. Lifler, sindirim ve midenin boşalma hızını uzamasın sağlayan bir çeşit karbonhidrat türevidir. Lifler sindirim kanalında daha yavaş sindirilirken aynı zamanda iştah azaltıcı hormonların salınımını da uyarırlar.

Biftek, tavuk, hindi, deniz mahsülleri gibi et çeşitleri yüksek miktarda protein içerirken, meyveler, sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ve tahıllar da lif açısından zengin besinlerdir. Eğer yemek sonrası kendinizi sıklıkla aç hissedenlerdenseniz öğünlerinizdeki lif ve protein eksikliğinden kaynaklı olabileceğini düşünerek, proteinden ve liften zengin besinleri birlikte tüketmeye çalışarak yemek sonrası tokluk seviyenizi arttırabilirsiniz

Öğünlerin miktarı

Eğer yemek sonrası kendini aç hissediyorsanız, yemeklerinizin volümünü yani miktarını kalori açsından yükseltmeyecek şekilde arttırabilirsin. Örneğin yeşillikler, salatalık, yoğurt, ayran, çorba gibi yiyecekler su miktarının fazla olması nedeniyle öğünlere eklendiğinde tok tutuculukları artmaktadır. Aynı zamanda yemekten önce veya yemek sırasında su içmek de yemeklere volüm kazandırarak tok tutma özelliğini arttıracaktır.

Leptin direnci

Bazı durumlarda hormonal sorunlar, yemek sonrası açlık hissetmenin nedeni olabilir. Leptin de bu hormonlardan biridir. Leptin, beyne tokluk duygusunu veren temel hormondur. Yağ Hücreleri tarafından salgılanır, dolayısıyla yağ yüzdesi yüksek kişilerin kanında daha fazla leptin hormonu gözlenir. Özellikle de obezitesi olan kişilerde, leptinin olması gereken işlevini yapmaması ile leptin direnci sorunu ortaya çıkar. Bunun anlamı kanda fazlaca leptin olmasına rağmen beyin leptini algılamaz ve böylece yemeklerden sonra bile tokluk sinyalini almaz. Leptin direnci kompleks bir sorun olmasına rağmen, düzenli fiziksel aktivite, şeker alımının azaltılması, lif alımının arttırılması ve yeterli uykunun alınması ile direncin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Yaşam tarzı ve davranış faktörleri

Yukarıda bahsettiğim faktörlerden başka birkaç davranış eğilimi de yemek sonrası aç hissetmeyi açıklayabilir;

1. Yemek sırasında dikkatin dağınık olması 

Araştırmalar dikkati dağınıkken yemek yiyen kişilerin, daha az doygunluk hissettiklerini ve gün boyu sürekli yemek yemek istediklerinin altını çiziyor. Eğer sıklıkla başka şeylerle ilgilenerek yemek yiyorsanız, bedeninizin sinyallerine daha iyi odaklanabilmek adına yemek yerken o ana odaklanma alışkanlığı konusunda kendinize telkinde bulunabilirsiniz.

2. Çok hızlı yemek yemek 

Araştırmalar hızlı yemek yiyen kişilerin, yavaş yemek yiyen kişilere göre çiğnemenin ve doygunluk duygusunu hissettiren farkındalığın daha az olduğunu göstermektedir.

3. Stresli olmak

Stres, açlık ve atıştırma isteğini tetikleyebilen bir hormon olan kortizolü arttırır. Eğer stresinizi yönetemediğinizi düşünüyorsanız, haftalık periyotlarda yoga ve meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.

4. Fazla egzersiz yapmak 

Normalden fazla egzersiz yapan kişiler genelde daha hızlı metabolizmaları ve daha fazla iştahları olma eğilimindedirler. Eğer aktif bir egzersiz yapıyorsanız, antrenmanlarınızı enerjik tutacak besinler tüketmeye ihtiyacınız olacaktır.

5. Uykusuzluk

Yeterli uyku, uykusuzluk yaşayan insanlar arasında yüksek olan iştah metabolizmasını etkileyen ghrelin gibi hormonların düzenlenmesi için gereklidir.

6. Yeterli besin alınmaması

Eğer gün içerisinde yeterli besin almıyorsanız, yediğiniz yemek sonrası da kendinizi aç hissediyor olabilirsiniz.

7. İnsülin direnci ve yüksek kan şekeri

Yüksek kan şekeri ve buna karşılık yüksek insülin seviyelerinden kaynaklı insülin direnci önemli ölçüde açlık seviyelerinizin artmasına neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Evde kilo vermek mümkün: Kendinizi motive etmeniz için 5 öneri

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale