X

Yemeğinizle sağlıklı bir ilişki kurmak için, vücudunuzun beyninize yetişmesine izin verin

Birçoğumuz yemeklerimizi hızlı ve dikkatsizce yiyor. Hızlı hayat temposu, gün içerisinde uzun süren toplantılar derken beş dakika içinde bir yemeği yiyebilecek durumdayız. Ancak çok hızlı yemek yediğimiz zaman, vücudumuzun beynimizle olan iletişimini engellemekteyiz. Peki, bunun olmaması için ne yapmalıyız diyorsan cevabı çok basit; yemeğimizle sağlıklı bir ilişki kurmalıyız.

Vücudumuzun besinlerle ilişkisi

Hayatımızdaki her türlü önemli ilişki gibi, yediğimiz gıdaları nasıl yediğimiz ve daha sonra nasıl hissedeceğimiz arasında güçlü bir bağ vardır. Hızlı yemek yediğimiz zaman vücudumuz ve beynimiz arasındaki hormonal ve nörolojik sinyaller bozulur.  Bu da aşırı yemeye, hazımsızlığa, mide bulantısına neden olabilir. İhtiyacımızdan çok yemek yememiz ise daha fazla kalori alımına  dolaysıyla kilo almamıza yol açar.

Yeme zamanı ve vücut kompozisyonu arasındaki yapılan birçok çalışma, daha hızlı yeme oranının yüksek vücut kitle indeksine ve yağ oranına neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca yapılan başka bir çalışma,  hızlı yemek yiyen kişilerin yavaş yemek yiyenlere göre iki kat daha fazla tip 2 diyabet olma ihtimalini göstermiştir.

Tüm ilişkilerimiz gibi, gıdaları nasıl yediğimiz ve hislerimiz arasında güçlü bir bağ vardır.

Yavaş yemek yemek bize ne kazandırır?

Vücudumuzla diyalog kurmaya başlamanın bir yolu, yavaş ve dikkatli yemektir. Yavaş yeme gerçekten ihtiyaç duyduğumuz şeyleri almak için zihnimize ve bedenimize sinyalleri iletmenin en iyi yollarından biridir. Beynimizin, midemizin dolduğu sinyalini alması 20 dakika kadar sürer. Bu yüzden bu süre zarfında, bilinçsizce yiyebiliriz. Ancak, yavaşlarsak, vücudumuza beynimize yetişme ve doğru miktarda yemeyi yeme şansı verebiliriz.

Yavaş yemek yediğimiz zaman kolesistokinin (CCK), peptid YY (PYY) ve glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1)  hormonları beynimize mesaj göndererek, yediğimiz besinlerin emildiğini bildirir. Ayrıca yağ hücreleri tarafından leptin hormonu salgılanır. Bu tokluk hormonlar iştahımızı azaltır ve yemeyi bırakmamıza yardımcı olur.  Bu sayede açlık hissimiz azalır ve doygunluk hissimiz artar.

Daha yavaş yememize yardımcı olacak adımlar

Daha fazla çiğneyin: Sağlıklı bir sindirim ağızda başlar. Çiğneme vücudumuzun sindirim hazırlıklarına başlaması için sinyaller gönderir. Bu sinyaller tat reseptörlerini aktivite eder, mide asidinin salgılanmasını sağlar, hormonların salgılanmasını başlatır ve enzimler salgılaması için pankreası hazırlar.

Birçok çalışma, yemeğimizi 30 ile 50 kez çiğnememizi öneriyor. Yemeğimizi 30 ile 50 kez çiğneyerek ve dikkatli bir şekilde yiyerek günlük olarak daha az yiyecek tüketebiliriz; bu da daha az kalori almamıza ve kilo kontrolü sağlamamıza yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada, uzun süre çiğnemenin bir sonraki yeme olayını etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Bunun sonucunda  yiyeceklerin çiğnenmesi  uzun süre devam ederse, daha sonraki  atıştırma miktarının azaltıldığı görülmüştür.

Normalde yediğimiz bir lokmayı kaç kez çiğnediğimizi sayın ve sonra bu miktarı iki katına çıkarak çiğneme sayımızı arttırabilirsiniz.

Vücudumuzla diyalog kurmaya başlamanın bir yolu, yavaş ve dikkatli yemektir.

Porsiyon kontrolü yapın: Porsiyon boyutlarını değiştirmemiz, yemeklerimizi daha yavaş yememize yardımcı olur. Daha küçük tabakları kullanarak, tabağı daha dolu görmemizi veya tabağa daha az yemek eklememizi sağlayabiliriz. Lokmalar arasında çatalımızı masaya bırakmamız yemek yemeyi yavaşlatmanın başka bir yoludur. Porsiyon kontrolü sağlamak için bir başka yol ise beslenme günlüğü tutmaktır. Sadece yediğimiz gıdaları değil, aynı zamanda neden yediğimizi de fark edebiliriz.

Dikkat dağıtıcıları kapatın: Dikkatimizi dağıttığımızda vücudumuzun yiyecek ve diğer ihtiyaçları hakkındaki sinyallerini dinlemek zorlaşır. Televizyon, akıllı telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durarak dikkatli yemek yiyebiliriz.

Bir zamanlayıcı kullanın: 20 dakikalık bir süre ayarlamalı ve yemek boyunca yavaş yemeyi hedeflemeliyiz. Eğer yemeğimiz 20 dakikadan önce biterse, yemek için daha fazla ihtiyacımızın olup olmadığına karar vermeden önce 20 dakika geçinceye kadar beklemeliyiz.

Sabırlı olun: Yeni bir alışkanlık edinip, benimsemek için zamana ihtiyacımız vardır. Kendimize yemek yemenin bir yarış olmadığını hatırlatmalı ve yiyeceklerin tadını çıkarmak için zaman ayırmalıyız.

Aşırı yememek veya kilo almamak için birçok yolu denedin. Artık yavaş ve bilinçli yemek yiyerek bunları önleyebileceğini biliyorsun. Bu beş adımla yemek yemeye dikkat edersen, bilinçsiz yeme alışkanlıklarını kırabilir ve sağlıklı yemeyi yaşam biçimi haline getirebilirsin.

Diyetisyen Selvi Akman: Kurucusu olduğu Beşiktaş Dietista Diyet Merkezi'nde diyetisyen. Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisansına devam etmekte. Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014’te mezun oldu. Kilo verme, kilo alma, ideal kiloyu koruma, sporcu beslenmesi, anne-çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme, vegan-vejetaryen beslenme, iyi yaşam gibi birçok konuda bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı veriyor. Bir diyetisyen olarak sağlıklı ve bilinçli beslenme ile ilgili bilimsel verilerin doğrultusunda yazılar yazıyor. Farklı lezzetler denemeyi, sağlıklı tarifler oluşturmayı, farklı şehirler ve ülkeler görmeyi ve yüzmeyi seviyor. Daha detaylı bilgi için kendisine diyetisyenselviakman.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale