Yazın beslenmemizde dikkat etmemiz gereken 5 önemli nokta
Mayıs ayıyla beraber yaz mevsimine geçiş yaptık. Doğa uyandı, ağaçlar çiçek açtı, havalar ısındı, yeni meyveler-sebzeler mutfağımıza girmeye başladı. Genellikle kışın nasıl besleneceğimize, bağışıklığımızı nasıl güçlendireceğimize odaklanıyoruz. Ancak yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenmek bir o kadar önemli. Gelin beraber beslenmede yazın nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
1. Su tüketimini ihmal etmeyin.
Havaların ısınması ile beraber daha çok terlemeye başladık. Bu durum su ihtiyacımızı artırıyor. Eğer kış aylarındaki miktarlarda su tüketmeye devam ediyorsak vücudumuzun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamayabiliriz. Bu sebeple havaların ısınması ile beraber su tüketimini de artırmalıyız. Ayrıca terlediğimizde su ile beraber mineral kaybı da yaşadığımız için yazın mineralli su tüketmeyi de ihmal etmemeliyiz.
2. Daha hafif yiyecekler tercih edin.
Kış aylarında daha fazla enerjiye ihtiyacımız oluyor. Bu sebeple daha karbonhidratlı, daha yağlı yiyeceklere yönelebiliriz. Ancak havaların ısınması ile beraber enerji ihtiyacımız da azalmaya başlıyor ve kış aylarındaki kadar ağır bir beslenmeye ihtiyacımız olmuyor. Yaz aylarında daha taze sebze ağırlıklı, sindirimimizi destekleyen, mevsime uygun bir beslenme planı oluşturabiliriz.
3. Çok soğuk besinler tüketmeyin.
Havalar sıcak olsa bile yine de buzdolabından çıkarır çıkarmaz yemek yememeye, buz gibi su içmemeye özen göstermeliyiz. Çok soğuk besinler toksin birikmesine sebep olabiliyor. Bu sebeple oda sıcaklığında besinler tercih etmeliyiz.
4. Çok geç saatlerde yemek yemeyin.
Yaz aylarında günler uzadığı için yemek saatleri de değişebiliyor. Daha geç saatlerde akşam yemeği ve çok daha geç saatlerde atıştırmalar yapılabiliyor. Ancak havalar geç kararsa bile akşam saatlerinde vücut dinlenmek istiyor. Bu sebeple geç saatte yediğimiz yemekleri sindirirken vücut zorlanabiliyor. Bu yüzden akşam geç saatlerde yemek yememeye özen göstermeliyiz. Eğer bir şeyler yeme ihtiyacımız olursa da, daha hafif ve küçük porsiyonlu atıştırmalar tercih edebiliriz.
5. Fazla baharat tüketmeyin.
Baharatları genellikle yemeklerimize yemeğin tadını güzelleştirdiği için ekleriz. Ancak baharatlar lezzet yanında tedavi amaçlı da kullanılıyor. Havalar ısındıkça özellikle acı baharatlardan uzak durmamız, vücut sıcaklığımızı belli bir dengede tutacaktır.
Yaz ayları, tatille de ilişkilendirdiğimiz için en özlemle beklediğimiz ve dolu dolu geçirmek istediğimiz zamanlar oluyor. Bu süre zarfında dengeli ve sağlıklı beslenirsek, kışa çok daha güçlü girebiliriz.
İlginizi çekebilir: Bahar detoksu: Dikkat etmeniz gereken 4 nokta