X

Yazın baharatları nasıl saklamak gerekir?

Baharatlar derya deniz bir konu. Tazeliğini koruması, lezzet katması açısından çok önemli baharatların. Yaz aylarının gelmesiyle beraber sıcaklık ve nem ile daha çok önem kazanıyor nasıl saklandığı. Sadece serin yerde değil, nasıl kaplarda saklandığı da çok önemli.

Birçoğumuzun yaptığı en alışılmış hata ise cam kaplarda saklamak baharatları. Bir de kolaylık olsun diye fırın üzerinde ya da ocak yanında sıcaklığa daha fazla maruz kalabileceği yerlerde bulunduruyoruz, yapmayalım. Cam kavanoz yerine seramik kaplarda ve serin, karanlık yerlerde bulunduralım.

Baharatları kendi içlerinde ayırmak da gerekli saklarken. Yağlı baharatları -pul biber, sumak, köri gibi- buzdolabında saklayabilirsiniz. Tazecik toplanıp kurutulan otsu baharatlar da -nane, kekik, mercanköşk gibi- sıcaklığa daha dayanıklı olanlardan mesela.

Konuyu saklama koşullarından lezzet kısmına doğru biraz getireyim. Baharatları güvendiğiniz aktarlardan azar azar, taze taze alıp kullanmanız en doğrusu.

Karabiberi öğütücü ile kullanın misal, toz karabiber kolaylığına daha önce kaçtığınıza üzüleceksiniz benden söylemesi.

Aslında tüm baharatlarda geçerli bu durum. Marketlerde güzel şişeler içinde gördüğünüz baharatları alın tabii almak istiyorsanız, fakat içerisine kokusunu ve tadını kaybetmemiş baharatlarınızı alıp yerleştirin derim.

Fazla beklemiş baharatların ne kokusu ne de tadı kalır. Bu sebeple manavınız, kasabınız olduğu gibi aktarınız da olsun düzenli alışveriş yaptığınız. Taze baharat alışkanlığı oluşunca sadece yemeklerinizde değil güzel bir zeytinyağ üzerine serpip ekmek banmak bile apayrı bir keyif olacak.

Taze baharatların en kullanışlı, en dayanıklı ve en lezzetli şekli bütün halleridir. Bu şekilde kullanmayı alışkanlık haline getirmek bir üst seviyeye taşır yemeklerinizi.

Eğer toprakla uğraşmayı seviyorsanız, minik saksılara günlük kullanacağınız taze otsu baharatlarınızı ekebilirsiniz.

Dedim ya derya deniz bu baharat olayı… Ben burada ufacık bahsetmek istedim sadece. Baharat ve otlarla ilgili bilgi edinmek isterseniz Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi kitabını tavsiye ederim.

O zaman size çok sevdiğim, kolay mı kolay fırında taze adaçaylı tavuk tarifi vereyim.

Adaçaylı tavuk tarifi

  • Tavuk but ya da kalça, 6 adet
  • Taze adaçayı yaprağı, 2-3 adet
  • Limon, ½ adet
  • Bal, 1 tatlı kaşığı
  • Zeytinyağ, her tavuk parçası için 1 yemek kaşığı
  • Tuz ya da soya sosu dileğiniz gibi
  • Çekilmiş karabiber

Tavuğu güzelce yıkayın ve kurulayın. Tavuk dışındaki tüm malzemeleri karıştırıp sos haline getirin. Adaçayı yaprakları sosa girsin ama bütün kalsın içerisinde. Ardından tavuk parçalarını güzelce bu sosa bulayın, her yanına işlesin sos. Dilerseniz dilim limon ekleyebilirsiniz, istediğiniz gibi. Pişirme kağıdı içerisinde, üzeri de kapalı olarak 25 dakika 180 derecede pişsin tavuklar. Son olarak açın üzerini 10 dakika daha üzeri kızarsın miss gibi.

Not: Tavuk parçalarınız büyük ise 30-35 dakika, daha ufak parçalar ise 15-20 dakika olarak süreyi siz ayarlayabilirsiniz. Ama sonunda bir açın üstünü kızarsın.

Dilerseniz aynı sos ile patates, kabak, balık bile pişirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bu ay mutfakta neler var: Temmuz ayı meyve-sebzeleri ve zeytinyağlı patlıcan tarifi

Gizem Özaydemir: 1988 İstanbul doğumluyum. Profesyonel hayatıma Türkiye’nin ilklerinden olan bir sağlıklı yaşam merkezinde başladım. Detoks ve raw food ile tanışmam orada gerçekleşti. Bu durumumu geliştiren ve destekleyen şey ise yabancı dilimi geliştirip, çalışmalarımı derinleştirmek için ABD’ye gidişim oldu. Kendimi bulduğum mesleğin aşçılık olduğunu burada keşfettim ve profesyonel mutfak hayatım başlamış oldu. Bir Fransız restoranında çalıştıktan sonra profesyonel aşçılık eğitimimi tamamlamak için Türkiye’ye döndüm. Ardından uzun yıllar İstanbul’un önemli restoranlarında her basamakta çalıştıktan sonra mutfak şefi olarak görev aldım. Diğer önemli değişimimi ise Nepal’de gönüllü olarak yemek yaptığım ve meditasyon eğitimi aldığım manastıra borçluyum. Yiyecek çeşitliliğimiz içerisinde, tüketim şekillerimiz ve üretimin en önemli kaynağı olan tarım ile ilgili araştırmalara yoğunlaştığım bir dönemdeyim. Coğrafyanın yeme içme üzerindeki etkileri ve anneanne/babaanne mutfağına dönüş ile ilgili çalışmalarımın yanı sıra profesyonel aşçılık hayatıma devam etmekteyim.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale