Baharatlar derya deniz bir konu. Tazeliğini koruması, lezzet katması açısından çok önemli baharatların. Yaz aylarının gelmesiyle beraber sıcaklık ve nem ile daha çok önem kazanıyor nasıl saklandığı. Sadece serin yerde değil, nasıl kaplarda saklandığı da çok önemli.
Birçoğumuzun yaptığı en alışılmış hata ise cam kaplarda saklamak baharatları. Bir de kolaylık olsun diye fırın üzerinde ya da ocak yanında sıcaklığa daha fazla maruz kalabileceği yerlerde bulunduruyoruz, yapmayalım. Cam kavanoz yerine seramik kaplarda ve serin, karanlık yerlerde bulunduralım.
Baharatları kendi içlerinde ayırmak da gerekli saklarken. Yağlı baharatları -pul biber, sumak, köri gibi- buzdolabında saklayabilirsiniz. Tazecik toplanıp kurutulan otsu baharatlar da -nane, kekik, mercanköşk gibi- sıcaklığa daha dayanıklı olanlardan mesela.
Konuyu saklama koşullarından lezzet kısmına doğru biraz getireyim. Baharatları güvendiğiniz aktarlardan azar azar, taze taze alıp kullanmanız en doğrusu.
Karabiberi öğütücü ile kullanın misal, toz karabiber kolaylığına daha önce kaçtığınıza üzüleceksiniz benden söylemesi.
Aslında tüm baharatlarda geçerli bu durum. Marketlerde güzel şişeler içinde gördüğünüz baharatları alın tabii almak istiyorsanız, fakat içerisine kokusunu ve tadını kaybetmemiş baharatlarınızı alıp yerleştirin derim.
Fazla beklemiş baharatların ne kokusu ne de tadı kalır. Bu sebeple manavınız, kasabınız olduğu gibi aktarınız da olsun düzenli alışveriş yaptığınız. Taze baharat alışkanlığı oluşunca sadece yemeklerinizde değil güzel bir zeytinyağ üzerine serpip ekmek banmak bile apayrı bir keyif olacak.
Taze baharatların en kullanışlı, en dayanıklı ve en lezzetli şekli bütün halleridir. Bu şekilde kullanmayı alışkanlık haline getirmek bir üst seviyeye taşır yemeklerinizi.
Eğer toprakla uğraşmayı seviyorsanız, minik saksılara günlük kullanacağınız taze otsu baharatlarınızı ekebilirsiniz.
Dedim ya derya deniz bu baharat olayı… Ben burada ufacık bahsetmek istedim sadece. Baharat ve otlarla ilgili bilgi edinmek isterseniz Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi kitabını tavsiye ederim.
O zaman size çok sevdiğim, kolay mı kolay fırında taze adaçaylı tavuk tarifi vereyim.
Adaçaylı tavuk tarifi
- Tavuk but ya da kalça, 6 adet
- Taze adaçayı yaprağı, 2-3 adet
- Limon, ½ adet
- Bal, 1 tatlı kaşığı
- Zeytinyağ, her tavuk parçası için 1 yemek kaşığı
- Tuz ya da soya sosu dileğiniz gibi
- Çekilmiş karabiber
Tavuğu güzelce yıkayın ve kurulayın. Tavuk dışındaki tüm malzemeleri karıştırıp sos haline getirin. Adaçayı yaprakları sosa girsin ama bütün kalsın içerisinde. Ardından tavuk parçalarını güzelce bu sosa bulayın, her yanına işlesin sos. Dilerseniz dilim limon ekleyebilirsiniz, istediğiniz gibi. Pişirme kağıdı içerisinde, üzeri de kapalı olarak 25 dakika 180 derecede pişsin tavuklar. Son olarak açın üzerini 10 dakika daha üzeri kızarsın miss gibi.
Not: Tavuk parçalarınız büyük ise 30-35 dakika, daha ufak parçalar ise 15-20 dakika olarak süreyi siz ayarlayabilirsiniz. Ama sonunda bir açın üstünü kızarsın.
Dilerseniz aynı sos ile patates, kabak, balık bile pişirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Bu ay mutfakta neler var: Temmuz ayı meyve-sebzeleri ve zeytinyağlı patlıcan tarifi