Gün içinde görevlerimizi unutmamak ya da plan çıkartmak için kağıt ve kaleme sarılıyoruz. Hayatımızın kritik bir kısmında yer alan bu ikili, aynı zamanda insan psikolojisine de iyi gelebiliyor. Kağıt ve kalemin psikolojiye yönlendirilmesiyle ortaya çıkan terapi yöntemine yazı terapisi deniyor. Bu yazımızda, sizler için yazı terapisinin ne olduğunu ve nasıl faydalar sunduğunu kaleme aldık.
Yazı terapisi nedir?
Diğer terapi uygulamalarına göre daha az masraflı olan yazı terapisi, zorlayıcı bir dönemden geçen insanları rahatlatıyor. Bu yöntem için sadece bir deftere ve bir kaleme ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada, dijitalleşen dünyanın bu uygulamayı da etkilediğini belirtmek istiyoruz. Kağıt ve kalem kullanmadan yazı terapisinden destek almak isteyen insanlar, bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi mobil cihazlardan da yararlanabiliyorlar. Hem bireysel olarak hem de bir danışman eşliğinde uygulanabilen bu terapi, çok yönlü olması sayesinde kişisel farkındalık kazanılmasına yardımcı oluyor.
Pek çok farklı durum için bir çözüm olabilen yazı terapisi, genellikle travmatik olaylardan sonra açığa çıkan stres için kullanılıyor. Ayrıca, kaygılar, depresyon, insan ilişkilerinde yaşanan sorunlar, düşük öz saygı, çeşitli kronik hastalıklar ve obsesif kompulsif bozukluk için de bu yöntemden destek alınabiliyor.
Yazı terapisinin faydaları nelerdir?
Sıkıntılı ve üzüntü aşılayan herhangi bir durumdan sonra genellikle duygu dünyası hareketlenmeye başlıyor. Bu hareketlenme, bir süre sonra vücudun ve ruhun gerilmesine yol açıyor. Bu gerilmenin önüne geçilmezse de kısa süreli stres kronik bir stres problemine dönüşebiliyor. Bu dönüşümün gerçekleşmemesi için de pek çok yarar sunan yazı terapisi göz önünde bulunduruluyor.
Yazı terapisi, ilk olarak duyguların düzgün bir şekilde ifade edilmesine katkı sağlıyor. İnsanlar, içsel duygularını ve düşüncelerini kağıda dökerek üzerlerindeki duygusal yükü azaltabiliyorlar. Bu sayede, içsel denge sağlanıyor ve duygu dünyası daha stabil bir hale bürünüyor. Bununla birlikte, bu yöntem düşünceleri düzenlemeyi ve yönetmeyi de kolaylaştırıyor. Eline kağıt ve kalem alan bireyler, düşüncelerini net bir şekilde yazarak ifade etmeye başlıyorlar. Bu netlik sayesinde karmaşık düşünceler ve sorunlar daha iyi bir şekilde fark edilip tanımlanıyor.
Bu uygulama, insanların duygusal ve zihinsel süreçlerini derinlemesine keşfetmelerine olanak tanıdığı için öz farkındalık gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Bireyler, yazarak kendilerini daha iyi tanımaya başlıyorlar ve bu şekilde kişisel iyileşme süreçleri için kritik bir adım atıyorlar.
Zihinsel rahatlamayı beraberinde getiren bu terapi, stres seviyesini de azaltıyor. İnsanlar, duygularını ve düşüncelerini yazarak zorluklarla daha etkili bir şekilde mücadele etmeye başlıyorlar. Buna ek olarak, yazarak gevşetilen zihinle karar verme sürecine dahil olmak kolaylaşıyor.
Yaratıcılığa da katkıda bulunan yazı terapisi, psikolojik etkileriyle birlikte fiziksel iyiliğe de destek oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu uygulama, karaciğer fonksiyonlarını da destekliyor. Ayrıca, bu terapinin kalp sağlığına da iyi geldiği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Yazı terapisi nasıl uygulanır?
Eğer yaşadığınız gölge duyguları hem zihinsel hem de fiziksel olarak kaldıramayacak hale geldiyseniz yazı terapisine başvurabilirsiniz. Bu uygulama için kalem-kağıt ikilisinden veya bir mobil cihazdan destek alabilirsiniz. Günde 15 dakikanızı ayırarak gerçekleştirebileceğiniz yazı terapisini günün uygun olduğunuz herhangi bir vaktinde uygulayabilirsiniz.
Basit cümleler yazarak yola koyulabilirsiniz. Üzüntünüzü, sıkıntınızı, endişelerinizi ve korkularınızı yazıya içinizden geldiği gibi dökebilirsiniz. Hem soyut durumları hem de somut olayları bu terapi esnasında not alabilirsiniz. Eğer cümle kurmakta sıkıntı yaşıyorsanız ‘’En çok endişelendiğim şey …’’ ve ‘’En üzgün hissettiğim an …’’ şeklinde cümle başlangıçları yapabilirsiniz. Bu yazıya teşvik edici başlangıçlar sayesinde çağrışımlarınızı sansürsüz bir şekilde yazmaya devam edebilirsiniz.
Eğer sizin için duygularınızı doğrudan yazmaya başlamak zor bir süreç ise fotoğraflarla uygulanan yazı terapisiyle de yola çıkabilirsiniz. Kişisel bir fotoğraf seçerek bu fotoğrafa baktığınız zaman neler hissettiğinizi düşünebilirsiniz. Daha sonra, bu düşünceleri kağıda dökmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca, ‘’Bu fotoğraftaki kişilere, yerlere veya nesnelere ne söylemek istiyorum?’’ sorusunu cevaplayarak da terapi sürecini başlatabilirsiniz. Terapötik yazılarınızı terapistinizle paylaşarak bu uygulamaya daha ciddi bir yapı kazandırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Travma terapisi nedir, hangi durumlar için kullanılır?