Kurumsal iş yaşamından ayrıldıktan sonra, konsept turlar tasarlayan bir şirketin kurucu ortağı olan Şebnem Akarsu, “Hayat bir yolculuktur” mottosuyla tasarladığı seyahatleri “İçimdeki Yolcu” adlı ilk kitabında bir araya getirdi. Şebnem Akarsu, kitap önerilerini Uplifers okuyucularıyla paylaştı.
Benjamin Hoff – Pooh’un Taosu ve Piglet’in Te’si
Benjamin Hoff bir yazar, fotoğrafçı, müzisyen, besteci ve Uzakdoğu sanatlarında derece yapmış bir Japon bitki süsleme uzmanıdır.
Taoizm nedir? sorusunun cevabını hepimizin tanıdığı karakterler Winnie the Pooh ve Piglet’in kişilikleri üzerinden iki ayrı kitapta veriyor. İlk kitapta Winnie the Pooh anlatımı ile Mutluluk ve Bilgelik, ikinci kitapta ise Piglet’in anlatımı ile Erdemlilik ve Akışkan Olma Hali’ni anlatıyor.
Benjamin Hoff farklı bir yazar ve en derin konulara bile bambaşka bir bakış açısı ile yaklaşıp tüm açıklığı ve netliğiyle bizi sürüp giden bir akışın içine alıyor. Zen zihninin başlangıç zihni olduğundan hareketle, içeriği ve anlatımı bu basitlik düzeyine indirgemenin hayli zor olması gerekirken, okuyucuyu herhangi bir zihinsel ve ruhsal güçlük içinde bırakmadan en temel bilgileri aktarmış oluyor.
Hoff, Taoizm gibi kadim bir bilgelik anlayışının en temel prensiplerini diyaloglar arasında öyle ustaca yerleştirmiş ki tüm karakterleri daha önce nasıl böyle görememiş olduğunuza hayıflanırken buluyorsunuz kendinizi.
Wilhelm Schmid – Kendiyle Dost Olmak
Wilhelm Schmid Alman felesefeci ve yazar. Her üç kitabı da kısacık ama her birinin içinde gerçek yaşamdaki en temel meseleleri “görünüşte basit fakat okuyuşta derin” bir yaklaşımla ele alıyor.
Kendiyle Dost Olmak kitabında; başkalarıyla ilişkimizde zaman zaman mola alabilir, araya mesafe koyabilir, hatta gerekirse karşımızdakinden tamamen vazgeçebiliriz. Oysa kendimizle ilişkimizde bunların hiçbiri mümkün değildir. İyi de olsa kötü de olsa bize aittir. O halde bu zorunlu ilişkiyi dostluğa dönüştürmek, daha huzurlu ve daha doygun yaşamın anahtarı olarak görülebilir.
Günümüz dünyasında “Kendini Sev” sloganı ile gitgide daha fazla sarmalandığımız günümüzde, kendimizle sağlıklı ve dostane bir ilişki kurabilmenin önemini ve yollarını anlatıyor.
Wilhelm Schmid – Sakin Olmak
Yaşadığımız çağın hararetli ve telaşlı temposuna kapıldığımızdan beri sükûnet hayatımızdan çekildi. Sakinliği nasıl geri kazanacağımızı, onu bir erdem olarak görmenin hayata bakış açımızı nasıl genişleteceğini, yaşamla barışık olarak ve sükûnetle nasıl yaş alma sürecini yaşayabileceğimize dair düşünceleri ve yolları aktarıyor.
Wilhelm Schmid – Mutsuz Olmak
İnsanların sürekli mutlu olmaları gerektiğine inandırıldığı günümüz çağında, mutlu olmanın bir görev ve ödev gibi algılanır olduğunu ve adeta Mutluluk Diktatörlüğü’nün tahakkümü altında yaşamaya başladığımızı söylüyor ve kitabında mutsuzluktan yana tavır alıp, bu kavramın hayatın her anlamda bir diğer gerçeği olduğunu okuyucuya aktarmaya çalışıyor.
İçimdeki Yolcu hakkında
Şebnem Akarsu, İçimdeki Yolcu kitabında, gezdiği, gördüğü yerlerdeki yaşadıklarını, bu yerlerin ona hissettirdiklerini ve düşündürdüklerini anlama, sorgulama ve bir analiz ile önümüze koyuyor.
Unutmamak ve unutulmamak için tutulan notlar, farklı kültürleri ve değerleri gözler önüne sererken bir yandan da kendi içimize dönmeyi güzel anlar ve anıları canlandırmayı vadediyor.
Tıpkı uzay, deniz, dağ gibi daha çok erkeğe ait olduğu kabullenilmiş yollarını bir kadın seyyah yüreği ile geçerek yeryüzü kayıtlarına dönüştüren notlar şeklinde yazılardan oluşuyor. “İçimdeki Yolcu”, İclal Aydin Kitap Kulübü’nün üyesi olarak, Artemis Yayınları’ndan çıktı.
İlginizi çekebilir: Hayat bir yolculuktur diyenler için bir kitap: “Bir Kadın Seyyahın Yeryüzü Notları: İçimdeki Yolcu”