Yaza girerken kilo vermek için tüketebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar
Yemek öğünleri arasında doğru porsiyon ölçülerinde yenilen atıştırmalıklar, kan şekerinizi düzenlemenize, dikkatinizi artırmanıza, enerji vermede, iştahınızı kontrol altına almada ve ana öğünlerde aşırı yemenize engel olmada çok yararlı.
Uplifers olarak biz de yaz ayları yaklaşırken sağlıklı kilo vermenizi sağlayacak atıştırmalıklarla ilgili bilgileri derledik.
Sağlıklı ve sağlıksız atıştırmalıklar hangi noktada birbirinden ayrışıyor?
Atıştırmalıklar, özellikle şekerli, besin değeri düşük veya aşırı tüketildiğinde çok zararlı olabiliyor. Büyük bir proje üzerinde çalışırken veya televizyon izlerken atıştırdığınız çikolataları, ofisteki etkinlikten kalan pastaları veya büyük boy bir cipsi açtığınızı düşündüğünüzde bu zararın boyutunu anlamak daha kolay oluyor.
Bu konudaki “İstanbul’da bulunan en iyi ayak üstü atıştırmalık mekanlar” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Doyurucu atıştırmalıklar hangileri?
Sağlıklı atıştırmalık seçiminin kilit noktası, yediğiniz şeyin protein veya lif ya da en ideali her ikisini birden içermesidir. Bunun yanında kalp sağlığına yararlı yağları da bonus olarak düşünebilirsiniz. Bu gıdalar daha yavaş sindirildiği için daha uzun süre tokluk sağlar. Ancak günün sonunda, atıştırmalıkların lezzetli ve çekici olması gerekir. Eğer öyle değilse, sonucun ne olacağını kestirmek çok da zor değil.
Sağlıklı atıştırmalıkta çeşni ve baharatların önemi nedir?
Değişik çeşniler ve lezzetli baharatlar yediğiniz her şeyin lezzetini artırabilir. Sağlıklı beslenmek için lezzetten vazgeçmek zorunda değilsiniz. Baharat ve çeşniler kullanarak yiyeceklerinize inanılmaz bir lezzet katabilir, böylelikle daha az şeker ve tuz tüketebilirsiniz.
Bu konudaki “Spordan sonra tüketebileceğiniz atıştırmalıklar” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Öğleden önce veya öğleden sonra yenilen atıştırmalıklar için ideal bir kalori hesabı var mı?
Sağlıklı bir insanın atıştırmalıkları, özellikle de kilo kaybetmek istiyorsa ortalama 200 kalori olmalıdır. Ancak bu kalorinin miktarından çok; protein, lif ve sağlıklı yağ gibi duyurucu gıdalardan geliyor olması daha önemli. Enerjinizi birden yükselten ama bir saat sonra tekrar açlık hissetmenize neden olan basit ve işlenmiş karbonhidratlardan kaçının. Bunun yerine kuruyemiş, meyve, sebze, yoğurt, bakliyat gibi enerjinizi ve iştahınızı kontrol altında tutacak gıdalara yönelin.
Tatlıya düşkünlüğü olan bir kişi öğleden sonraları yediği tatlı atıştırmalıklardan nasıl vazgeçebilir?
Tatlıya gerçekten düşkünlüğü olan biriyseniz, bir süreliğine tatlı orucuna girebilirsiniz. Örneğin vücudun biyokimyasal yapısını dengelemek ve iştah krizlerinden kurtulmak için 10 gün boyunca işlenmiş şeker içeren tüm gıdaları kesebilirsiniz. Bu 10 günlük dönemden sonra ani aşermeler de kendiliğinden yok olur. Bunun dışında sağlıklı tercihler yapmak da bir çözüm olabilir. Örneğin şekerli dondurma yerine dondurulmuş meyveli yoğurt tercih edebilirsiniz.
Bu konudaki “Hormonal dengenizi korumak için buzdolabından eksik etmemeniz gereken besinler” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Paketlenmiş atıştırmalıklar sağlıklı olabilir mi?
Son dönemlerde en çok tartışılan konulardan biri de paketlenmiş “sağlıklı” gıdalar. Mükemmel bir dünya düzeninde ideal olan herkesin taze sebze, meyve ve çiğ gıda tüketmesidir. Ancak gerçeklere bakılırsa hepimiz gününü yoğun geçiren ve her zaman planladığı gibi beslenemeyen kişileriz. Birçok paketlenmiş gıda da şeker, renklendirici, koruyucu ve tuz içerir. Buna rağmen paketlenmiş atıştırmalık seçerken protein ve lif içeriğine dikkat edebilir ve olabildiğince doğal koşullarda üretilmiş olanları seçebilirsiniz.
Kaynak:
Robbreport