Yaz geldi, sıcaklıklar kendini hissettirdi, açan küçük tomurcuklar çocuklara ‘Tatil zamanı geldi.’ dedi. Okulların kapanmasıyla birlikte çocukları saran mutluluk ve heyecan, ailelerde kendini soru işaretlerine bıraktı. Özellikle çalışan anne-baba iseniz; planlama, tasarlama, uygulama bir o kadar karmaşıklaşabilmekte. Yaz tatilini çocuğum için nasıl anlamlı kılsam? Nası bir tatil hazırlasam? Bir sonraki eğitim dönemini boş olan bu bir iki ayda nasıl destekleyebilirim?
İlgili yazı: İyi ebeveyn olmanın 6 kuralı
Bu yaz hem eğlenip, hem öğrenelim. Çocuklara yaratıcılıklarını göstermeleri için izin verelim. Onlar kişiliklerini, keyiflerini, tercihlerini renklendirirken, bizler de onları destekleyelim. Keselim, yapıştıralım, boyayalım, yeni dünyalar yaratalım. Yaratıcılıkta sınır yok, unutmayalım. Düşünelim, araştıralım, yaratalım. Çocuklarımızın geliştirilmesi gereken becerileri varsa, onlara özel bireysel programlar hazırlayalım. Bu yaz çocuklarımızla çocuk olalım! Öyleyse, yaratıcılık etkinliklerimizi nasıl planlayalım?
Çocuğunuza ortam oluşturun
Çocuğunuzun dağıtabileceği, kirletebileceği bir alan yaratın.
Fikir alışverişi yapın
Çocuğunuzun ilgi alanına veya geliştirmesinin gerekli olduğunu düşündüğünüz beceriye uygun olan çeşitli konular belirleyin, bu konuları çocuğunuza sunun ve seçim yapıp araştırması için onu cesaretlendirin. Örneğin; sosyo-duygusal gelişiminin desteklenmesi gereken bir çocuk için konu seçimi ; “arkadaşlık, çevresel etkileşim, kendini ifade etme, duygu-davranış dinamiği” gibi konular olabilir. Konu başlıkları geliştireceğiniz bir soru ile şekillenebilir: Öfke anında kendini nasıl ifade edersin?
Sohbet edin
Belirlediğiniz konuya ilişkin çocuğunuzla sohbet edin. Çocuğunuzun bakış açısını anlamaya çalışın. Tercih etmediği durumlarda öfkelenen ve bu davranışını nasıl kontrol edeceğini bilemeyen çocuklarda, öfkeye neden olan etkenleri çocuğunuzdan dinleyin. Öfke anında nasıl davrandığını ve çevresiyle olan etkileşimini anlamlandırın.
Araştırın
Çocuğunuzla birlikte duyguları ve duyguların nasıl kontrol edildiğine dair kısa bir araştırma yapın. Karşınıza çıkan değişik duygu belirten resimleri belirleyin. Materyal araştırması için birlikte kırtasiyelere giderek, renkli kartonlar, boyalar, çıkartmalar alın.
Etkinlik zamanlarınızı belirleyin
Tatil boyunca yapacağınız her etkinlik için kolay bir iş dağılımı yapabilirsiniz. Etkileşimi yüksek olan etkinliklerinizi akşam yemek sonrası ailece yapabileceğiniz gibi, akşam etkinlikleriniz için olan araştırma görevini çocuğunuz gün içerisinde gerçekleştirip, akşam için materyal belirleyebilir. Çocuğunuzun hem sorumluluk duygusu, hem de karar verme becerisini geliştirecek olan bu iş dağılımında, etkinlik zamanlarınız da kolayca belirlenmiş olacaktır.
Etkinliğinizi yaratın, paylaşın, eğlenin, öğrenin
Belirlediğiniz etkinlik zamanı geldiğinde, önceden hazırladığınız materyallerinizi ve araştırma sırasında edindiğiniz bilgileri etkinlik alanınıza koyun. Örneğin; siz de çocuğunuzda öfkelendiği anları resmedebilir, farklı materyaller kullanarak o anı bir kolaj çalışması halinde canlandırabilirsiniz. Hazırladığınız çalışmaları sonrasında birbirinizle paylaşabilir, o sahnelere dair kısa role-playing’ler (canlandırmalar) yapabilirsiniz. Sanatsal yaklaşımdan davranışsal yaklaşıma geçtiğiniz bu süreçte, çocuğunuzun duygularına şekil verebilir, onunla önerilerinizi paylaşabilir, birlikte yeni bir iletişim ve ifade dili yaratabilirsiniz.
Destek alın
Danışmak, çocuğunuzun kuvvetli ve geliştirilmesi gereken becerilerinin belirlenmesi, planlı bir yaz programı belirlenmesi ve materyaller tasarımı için gelişim alanında uzman kurumlardan destek alabilirsiniz.
Çocuğunuzla birlikte keyifli ve renkli bir yaz tatili geçirmeniz dileğiyle…