X

Yaz gelmeden önce zihninizde bahar temizliği yapmanın formülü

Bahar aylarının gelişi, hepimize evimizi yeniden temizlemeyi, düzenlemeyi, yaptığımız tüketimleri yeniden gözden geçirmeyi hatırlatır. Yani annelerimizin “bahar temizliği” kavramının temelleri var anlayacağınız… Tarihçiler, bugünkü birçok geleneğin, geçmişten gelen dini temelleri olabileceğini söylüyor. Sadece bu değil, önceleri odun sobasıyla ısınan, gaz lambasıyla aydınlanan evlerde soğuk geçen kış mevsimi boyunca pencelere, kapılar sıkı sıkı kapatılırdı. Baharın gelişi ise kapıların ve pencerelerin açılmasını, aylardır gaz ve yanık kokusuyla dolan evlerin baharın taze kokularıyla yenilenmesini ifade eder. Artık birçoğumuzun evin modern LED lambalarla aydınlanıyor, ısıtma sistemleriyle ısınıyor. Ancak bahar aylarının gelmesiyle birlikte evlerimize sızan o temiz ve mis gibi hava hala gerçekliğini koruyor. Peki doğanın temizlendiği, yenilendiği, çevremizi temizlediğimiz bu dönemde, neden zihnimizi de temizlemiyoruz? İşte baharın gelmesiyle birlikte zihninizde temizlemeniz gereken 7 nokta:

1. Kıyaslama

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı bırakın. Hayatınızı, başka insanların başarılarıyla ölçümlemekten vazgeçin. Olduğunuz yer ile başkalarının olduklarını gösterdikleri yer arasındaki boşluğu hesaplamaktan kurtulun. Bunu yapmanın en iyi yolu, kendinizi başkalarıyla kıyaslamak yerine son 12 ayda ne kadar ilerleme kaydettiğinizi göz önünde bulundurmaktan geçiyor. Geçen yıl bu zamanlarda bilmediğiniz, sahip olmadığınız, deneyimlemediğiniz neler vardı? Kaydettiğiniz ilerlemeyi hesaplayın. En basit haliyle, başkalarına değil kendinize odaklanın.

2. Tükenmişlik

Neden her zaman yorgun olduğunuzu söylüyorsunuz? Eğer yorgunsanız erken uyuyun, banyoya girin, geceleri sosyal medyada dolaşmak yerine doğal seslerden oluşan bir müzik dinleyin, kitap okuyun, yarın giyeceklerinizi hazırlayın, çantanızı düzenleyin. Yeterince dinlenmek için sihirli bir yöntem yok. Daha düzenli olarak ve kendinize zaman ayırarak dinlenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 21 günlük olumlu zihin diyeti

3. Bahane uydurma

Sahip olmak isteyip de sahip olamadığınız şeyleri düşündüğünüzde kendinize neler söylüyorsunuz? İş yerinde terfi mi etmek istiyorsunuz, daha iyi bir vücuda sahip olmak mı istiyorsunuz, blog mu yazmak istiyorsunuz, tatmin edici bir ilişki mi istiyorsunuz? Bunlara sahip değilseniz, kendinize bahaneler sıralamadan önce “Ya bu konudaki inancım gerçek veya yeterli değilse?” diye sorun. Bunlara sahip olan insanları inceleyin. Ancak bu incelemeyi yaparken kıyaslama değil gözlemleme özelliğinizi kullanın. Yaptığınız gözlemler sizde ne uyandırıyor? Siz de bunlara sahip olabilir misiniz?

4. Suçluluk

Suçluluk insanı öldüren bir duygudur. Aynı zamanda suçluluk, geçmişte yaşadığınızın bir göstergesidir. Sağlıksız, yapıcı olmayan, hatta gereksiz bir duygudur. Suçluluğa zihninizde bu kadar fazla yer ayırmanıza gerek yok. Suçluluk duyduğunuz şeyleri gözden geçirin ve zihninizde suçluluk duygusuna yer vermek yerine, bu duygudan çıkardığınız derslere, öğrendiklerinize yer verin.

5. Pişmanlık

Şunu unutmayın; o sırada sahip olduğunuz veya bildiğiniz kadarıyla elinizden gelenin en iyisini yaptınız. Aslında hepimizin yaptığı şey bu. Kendinize biraz izin verin.

İlginizi çekebilir: Zihinsel esnekliği arttırmanın 5 etkili yolu

6. Kin

İş yerinde hak ettiğiniz başarıyı elinizden alan bir yönetici veya size kötülüğü dokunan bir aile üyesi… Onları düşündüğünüzde kolayca sinirlendiğinizi fark ediyorsanız, düşünmemeyi deneyin. Affetmek bazen kolay olmayabiliyor. Eğer siz de affedemiyorsanız, tamamıyla zihninizden silip atmayı deneyin. Böylelikle hissettiğiniz olumsuz duyguları da yok olacaktır.

7. Kargaşa

Kıyafet dolabınızda yıllardır giymediğiniz kıyafetlerle birlikte yaşamaya bir son verin. Yıllardır kullanmadığınız ve muhtemelen bozulduğu halde banyoda bekleyen kozmetik malzemelerden kurtulun. Dolaplar, çekmeceler, kitaplıklara el atın ve etrafınızdaki dağınıklığı düzene sokun. Bahar temizliğine çevrenizi de eklemeyi unutmayın.

Kaynaklar:
Greatist
Guardian

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale