Yaz aylarına özel beslenme önerileri
Yaz aylarında artan sıcaklıklar beslenme alışkanlıklarında değişime neden olabilir. Aynı zamanda sıcaklığın arttığı bu dönemde vücudun ihtiyaçları da değişir. Bu nedenle sıcak havalarda daha sağlıklı beslenmeyi ve sıvı kaybının arttığını göz önünde bulundurmak önemlidir.
Sıcak hava ile artan ter kaybı ve artan fiziksel aktivite dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon, aldığımızdan daha fazla sıvı kaybederek vücutta normal işlevleri yerine getirmek adına yeterli su ve sıvının bulunmaması anlamına gelir. Hidrate kalmak için gün içerisinde tükettiğiniz su miktarını arttırmalı, en az 2 litre hedefini yakalamalısınız. Su dışında şekersiz kompostolar, cacık, ayran, soğuk çorbalar, maden suyu da sıvı alımını arttırmaya yardımcı olur.
- Su tüketiminde zorlanıyorsan taze meyveler, meyveli buz küpleri, nane, çubuk tarçın, zencefil ile sularını aromalandırabilirsin. Soğuk içecekler içerisinde bulunabilecek şeker, şurup, krema gibi daha fazla kalori alımına neden olacak ekstralardan kaçının.
- Tatlı isteğini rengarenk meyvelerden karşılayabilirsin. Yaz aylarında meyve çeşitliliği artar. Meyvenin kendisini tüketmeye özen gösterin. Meyve sularından uzak durun. Meyveler hem bağışıklık sistemini güçlendirmeye hem de sıvı alımınızı desteklemeye yardımcı olan su, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludurlar.
- Yaz aylarında daha hafif, kolay sindirilecek yemekleri tercih edebilirsin. Rengarenk salatalar, smoothieler, ızgara sebzeler balık veya tavuk gibi yağsız proteinler harika seçeneklerdir. Bu yiyecekler sizi yaz sıcaklarında ağır ve halsiz hissettirmeyecek tercihlerdir.
- Kabak, patlıcan, taze fasulye, bamya gibi yaz sebzeleri düşük kalorisi ve yüksek lif içeriğiyle kilo kontrolü sağlamana yardımcı olur.
- Yaz aylarında terlemenin artmasıyla vücuttaki elektrolit kaybı da artar. Potasyum, magnezyum, sodyum içeriği yüksek muz, avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, kuru baklagilleri beslenmenizde arttırın.
- İşlenmiş gıda, fast-food ve şekerli gıdaların tüketimini sınırlandırın.
- Besinlerin pişirme yöntemine dikkat edin. Kızartma yerine daha sağlıklı alternatifleri ızgara, fırın, buğulama, haşlama gibi yöntemleri kullanın. Böylece hem besinlerden daha çok fayda sağlayacak hem de ekstra yağ alımını engellemiş olacaksınız.
- Yaz aylarında sıcak hava, gıda kaynaklı hastalık riskini artırır. Çiğ ve pişmiş yiyecekleri uygun şekilde muhafaza etmek, soğuk zincir ürünleri uygun koşullarda saklamaya dikkat edin. Bozulabilir yiyecekleri uzun süre sıcakta bırakmaktan kaçının.
- Bedeninizi güneşin zararlı etkilerinden besinlerle de koruyun. Havuç, ıspanak, selenyum zengini balık, yumurta, yağlı tohumlar, turunçgiller, semizotu, domates, çilek, frambuaz, mor üzüm, kara dut, zerdeçal, yeşil çay güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı tüketebileceğimiz besinlerdendir.
İlginizi çekebilir: Doğum sonrasında ideal kiloya dönüş nasıl mümkün olur?