Hayvanları çok seviyorsunuz ve bir yavru köpek sahiplenmek istiyorsunuz. Muhtemelen günlerdir bunu düşünüyorsunuz, hatta ailenizle birlikte yaşıyorsanız onları ikna etme çabalarına bile başladınız. Yakındaki barınakları veya sokakta yaşayan köpekleri sahiplendiren arkadaşlarınızı aradınız. Yüreğiniz minik bir köpeği evinize almak, ailenizin yeni üyesi yapmak için atıyor olabilir ancak köpek sahiplenmeden önce yeterince düşünmeniz gerekir. Hayvan sahiplenmek ciddi bir konudur. Bir hayvanı sahiplenip, daha sonra bundan vazgeçemezsiniz. Bu yüzden yavru köpek sahiplenmeden önce iyice araştırmalısınız. İşte yavru köpek sahiplenmeden önce bilmeniz gerekenler:
1. Karar vermeden önce iyice düşünün
Sahipsiz olan her köpeğin bir yuvaya ihtiyacı vardır. Ancak kararınızı sadece bu vicdani yükümlülükle almamalısınız. Yavru köpek sahiplenmeden önce iyice düşünmeli, kendi yaşam koşullarınızı gözden geçirmelisiniz. Nasıl bir evde yaşadığınız, seyahat sıklığınız, aynı evi paylaştığınız kişilerin yaklaşımı gibi konuları göz önünde bulundurmalısınız.
2. Ekonomik olarak bunu karşılayabileceğinizden emin olun
Her konuda olduğu gibi köpek bakımının da bir maliyeti vardır. Köpeğinizi düzenli olarak veterinere götürmeli, aşılarını yaptırmalı, günlük mama ihtiyacını göz önünde bulundurmalısınız. Bunun dışında acil ihtiyaçlar olabileceğini unutmamalısınız.
3. Köpeğinizi kısırlaştırmayı ihmal etmeyin
Sadece ABD’de her yıl 6 ile 8 milyon arasında köpek terk ediliyor ve bu köpeklerin yarısı, bakımsızlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Aslında tüm dünyada benzer bir durum yaşanıyor ve bunu önlemenin en etkili yolu, köpeklerin kısırlaştırılmasını sağlayarak kontrolsüz üremenin önüne geçmek.
4. Köpeğinize isimlik yaptırmayı unutmayın
Her zaman aksiliklere hazırlıklı olmalısınız. Köpeğiniz kaçabilir veya kaybolabilir. Böyle durumlar için köpeğinize isimlik yaptırmalı ve bu isimliğe bir iletişim numarası yazdırmalısınız.
5. Köpeklerin de düzenli olarak dişlerinin fırçalanması gerekir
Diş sağlığı köpeklerin genel sağlığı için çok önemlidir. Bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, düzenli olarak haftada birkaç defa onun dişlerini fırçalamanız gerektiğini bilmelisiniz.
5. Tırnak bakımını unutmayın
Eğer köpeğiniz sert zeminde yürümüyorsa, düzenli olarak tırnaklarını kesmeniz gerekir. Aksi takdirde köpeğiniz heyecanla üzerinize atladığında canınızı acıtabilir. Eğer tırnakları çok uzarsa, bu durum köpeğinizin sinir sistemine bile zarar verebilir.
6. Her köpek tüy döker
Siz ne kadar köpeğinizi düzenli olarak tarasanız ve tıraşa götürseniz de her köpek tüy döker. Bu tüyler, evinizin daha sık tozlanmasına neden olur. Eğer bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, evinizde daha fazla tüy olacağını ve evinizi daha sık süpürmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
7. Köpeğin ne yediğini her zaman kontrol etmelisiniz
Sizin yediğiniz her şeyi köpeğinizin de yiyebileceği anlamına gelmez. İnsanların yiyebileceği bazı yiyecekler, köpekler için zehirli olabilir. Bunların başında çikolata geliyor. Öte yandan köpeğiniz sokakta gezinirken, etrafta bulduğu pek çok şeyi yutabilir. Bu yüzden köpeğin ne yediğini her zaman kontrol etmelisiniz.
8. Evinizi köpeğe uygun hala getirmelisiniz
Köpek sahiplenmeden önce evinizdeki tehlikeli olabilecek şeyleri uzaklaştırmalısınız. Elektrik kabloları, bazı kimyasal malzemeler, kesici objeler uzaklaştırmanız gereken şeylerden. Köpeğinizin oyuncak gibi göreceği şeyleri düşünmeli ve bu konuda önlem almalısınız.
9. Köpeklerin eğlenmeye ve egzersize ihtiyacı vardır
Her köpek düzenli olarak egzersiz yapmaya ve eğlenmeye ihtiyaç duyar. Bu yüzden köpeğinizi düzenli olarak dışarı çıkarmalı, ona eğlenceli oyuncaklar almalı ve onunla vakit geçirmelisiniz. Köpeğinizi günde 2 defa dışarı çıkarmalı, bu gezintilerin biri uzun ve bol egzersizli olmalıdır.
10. Kurallar koymalısınız
Hem köpeğinizin hem kendinizin mutluluğu için kurallar ve sınırlar belirlemelisiniz. Özellikle yavru köpeklere bu kuralları öğretmek çok önemlidir. Kuralları, ödül vererek öğretebilirsiniz.
11. Düzenli olarak veterinere götürmelisiniz
Köpeğinizi düzenli olarak veterinere götürmek, genel sağlığını yakından takip etmenize ve olası olumsuzluklara karşı önceden önlem almanıza yardımcı olur. Köpeğinizin aşı takibini de daha kolay yapabilirsiniz.
12. Köpeğinizi asla otomobilin içinde tek başına bırakmayın
Otomobil içindeki sıcaklık, dakikalar içinde hızla yükselebilir ve bu da köpeğinizin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilir.