X

Yavaşlamanın gücü: Yavaş yaşamla ilgili ilham veren TED Konuşmaları, kitaplar ve belgeseller

Hızla gelişen teknolojinin, hızlı tüketimin, kısacası hızlı olmanın ‘norm’ haline geldiği yaşamın ve hayallerimizi gerçekleştirmek için sürekli koşmak zorunda olduğumuz bir dünyanın içinde yavaşlamak oldukça zor bir beceri.      yavaşlığın

Yavaşlığın iyi yaşam için neden önemli olduğunu ve nicelikten çok niteliğin ön planda olduğu bir yaşam sürdürebilmenin nasıl mümkün olabileceğini odağına alan, ilham verici TED Konuşmaları’nı, yavaşlık konusunda yazılmış olan kitapları ve yavaş yaşama dair belgeselleri sizler için derledik. 

Yavaşlığı konu edinen TED konuşmaları: 

The Art of Stillness – Pico Iyer

Bir seyahat yazarının en çok gitmek istediği yerin neresi olduğunu merak ediyor musunuz? Ünlü seyahat yazarlarından Pico Iyer, en çok gitmek istediği yeri ‘hiçbir yer’ olarak tanımlıyor.  Meditasyon deneyiminin getirdiği durgunluğun ve sakinliğin beraberinde getirdiği içgörüyle ilgili içten olduğu kadar ilham verici konuşmasıyla dikkat dağıtıcıların hiç olmadığı kadar çok olduğu, her zamankinden hızlı hareket ettiğimiz bir çağda her gün sadece birkaç dakikamızı ayırarak sakin ve huzurlu deneyimler yaratmak için kullanabileceğimiz muhteşem stratejiler sunuyor. 

In Praise of Slowness – Carl Honoré

Yavaş hareketi denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan, yavaş yaşama dair en çok okunan kitaplardan biri olan Yavaş kitabının yazarı, gazeteci Carl Honoré yavaş yaşamla ilgili başka bir kitabıyla aynı adı taşıyan bu ilham verici konuşmasında batı dünyasında takdir edilen ve öne çıkan hız kavramının sağlığı, üretkenliği ve yaşam kalitesini nasıl ve neden olumsuz etkilediğine dair çarpıcı bilgiler paylaşıyor. Son yıllarda bu hıza bir dur demek için adım atabilmiş ve hayatın frenine basma cesareti gösterebilmiş kişilerin deneyimlerinin yavaş yaşama olan ilgiyi artırdığının ve her geçen gün daha fazla insanın hayatında sakinliğe ve durgunluğa alan açtığının altını çizen Honoré, yavaş yaşamın hayat kalitemize nasıl katkıda bulunacağını etkileyici örneklerle anlatıyor.

Forget Multitasking, Try Monotasking – Paolo Cardini

Üretkenlik ya da zaman yönetimi gibi konulara ilginiz varsa (hatta yoksa bile) ‘multitasking’ kelimesini mutlaka bir yerlerde duymuşsunuzdur. Aynı anda birden çok işle ilgilenebilmek olarak bilinen ve bundan birkaç yıl öncesine kadar iş mülakatlarında olumlu bir beceri olarak aranan multitasking’in aslında mümkün olamayacağını gösteren pek çok araştırma yapıldı. Aynı anda sadece tek bir işle ilgilenebilen zihnimizin doğasına uygun yeni bir öneri sunan Paolo Cardini bizi, multitasking yerine monotasking, yani aynı anda sadece bir işe odaklanma becerisini deneyimlemeye davet ediyor. Oldukça kısa ancak bir o kadar da etkileyici olan konuşmasında Cardini, insanların artık yemek yapmadığını, yemek yaparken aynı zamanda mesajlaştığını, telefonda konuştuğunu, YouTube izlediğini ve yaptıkları yemeğin fotoğrafalarını çekmekle meşgul olduklarını; dolayısıyla içinde bulundukları andaki deneyimi kaçırdıklarını söyleyerek bizlere farklı bir bakış açısı sunuyor. 

Yavaş yaşamlar ilgili kitap önerileri: 

Yavaşlık – Milan Kundera

“…yavaşlığın düzeyi anının yoğunluğuyla doğru orantılıdır; hızın düzeyi unutmanın yoğunluğuyla doğru orantılıdır. yavaşlıkla anımsama, hız ile unutma arasında gizli bir ilişki vardır. Bir şey anımsamak isteyen kimse yürüyüşünü yavaşlatır. Buna karşılık, az önce yaşadığı kötü bir olayı unutmaya çalışan insan elinde olmadan yürüyüşünü hızlandırır…”

Ünlü yazar Milan Kundera’nın klasikleşen eserlerinden biri olan Yavaşlık, yavaşlamanın hız ve haz kavramlarıyla olan bağlantısını sorgulayarak modern dünyada bireyin yaşayışını ve her alanı hızlı olmak üzerine kurgulanmış toplumsal düzeni eleştiriyor. Hızlı tüketilen ilişkilerden siyasete, sözde entelektüellerden teknik devrime ve bu devrimin getirdiği hızın toplumsal etkilerine hızlı yaşamla ilgili pek çok konuyu yavaşlık kavramı üzerinden tartışan Kundera kitabında, hazlarla olan ilişkimizi ve hızın bu ilişkide nasıl bir rol oynadığını sorgulatıyor. 

Yavaş Ebeveynlik – Pınar Mermer

“Tırnakların yenmiş, her an gözünden yaş damlayacak gibi, saçların uzun süredir kuaför yüzü görmemiş, günlerdir banyo yapmamışsın ve yine de, yine de hiçbir şeyi yetiştirememekten şikayet ediyorsun. İşte buna sebep olanı soruyorum.
Ya da sıkı sıkıya topladığın bakımlı saçların, kusursuz makyajın ve sık sık sosyal medyada paylaştığın mutluluk pozlarını arkasındaki derin yetersizlik ve çaresizlik hislerini sorguluyorum! Cesaretiniz var mı benimle birlikte sorgulamaya?”

Yetişememe, bir şeyleri kaçırma hissi, tahammülsüzlük gibi kavramları ebeveynlik perspektifinden inceleyen Psikolog Pınar Mermer, hızlı tüketimden hızla değişen teknolojiye, ebeveynlikle birlikte ‘zamansızlık’ bahanesiyle ihmal edilen öz bakım pratiklerimizden çalışma koşullarının ebeveynlik deneyimini nasıl etkilediğine oldukça kapsamlı bir çerçeveden ‘yavaş ebeveynlik’ kavramını inceliyor. 

Yavaş – Carl Honoré

Hız çılgınlığına baş kaldıran ‘Yavaşlık Hareketi’nin öncülerinden olan Carl Honoré’nin tüm dünyada ses getiren kitabı Yavaş, hayatın tadının ancak yavaşlayarak çıkarılabileceği fikri üstünden slow city ya da cittaslow olarak adlandırılan ‘yavaş şehir’ kavramının nasıl mümkün olabileceğini örneklerle açıklıyor. Hızlı yaşamın ve hızlı şehirlerin beraberinde getirdiği zorlukları oldukça kapsamlı araştırmalarla destekleyen kitapta, Honoré’nin modern yaşama olan eleştirileri kadar fikirleri ve önerileri de oldukça ilham verici. 

Yavaş yaşamı odağına alan belgeseller: 

The True Cost – Andrew Morgan

Hızlı modanın geldiği noktayı ve moda endüstrisinin perde arkasındaki çarpıcı gerçekleri oldukça etkileyici röportajlarla ve görüntülerle gözler önüne seren The True Cost belgeseli, tüketim çılgınlığının dünyaya nasıl zarar verdiğini anlatıyor. Bangladeş, Tavan, Hindistan gibi ülkelerde oldukça zor koşullarda çalışan ve emeği sömürülen moda sektörü işçilerinden üretim için gerekli olan hammadelere artan talebin yarattığı çevre kirliliğine, hızlı moda endüstrisinin geldiği son noktayı, tüketim çılgınlığını ve çevre kirliliğini odağına alan belgesel, tüketim alışkanlıklarınızda daha sürdürülebilir ve bilinçli seçimler yapmanız konusunda son derece etkileyici olacak. 

Super Size Me – Morgan Spurlock

Fastfood (hızlı yemek) çılgınlığını McDonald’s üzerinden işleyen belgeselin yönetmeni, yapımcısı ve senaristi olan Morgan Spurlock, aynı zamanda belgeselin kobaylığını da üstleniyor. Spurlock 1 ay boyunca sadece McDonald’s ürünleriyle besleniyor ve bedeninde olan değişimleri paylaşıyor. Spurlock hızlı yemek endüstrisinin sağlığa ve iyi yaşama olan etkilerini kendi deneyimiyle göstermenin yanı sıra okul, hapishane gibi kurumların yemekhanelerinin ne kadar sağlıklı olduğunu inceliyor.

Slow Food Story – Stefano Sardo

1986’da Carlo Petrini’nin Roma’da McDonald’s açılmasını protesto etmesiyle başlayan ‘yavaş yemek’ akımının başlangıcından bugüne geldiği noktayı anlatan bu belgesel, yiyecekleri farklı bir bakış açısıyla değerlendirmenize ve yeme deneyiminizde ‘yavaşlığı’ odağınıza almanıza ilham olacak. Yaklaşık 27.000 nüfusa ev sahipliği yapan küçük Bra kasabasında başlayan, Slow Food hareketi, günümüzde 150’den fazla ülkede uygulanan, küresel bir harekete dönüştü. 

Zamanın hızla akıp gittiği bir dünyada hayatı yavaşlatmak kolay olmayabilir, ancak gördüğünüz gibi imkansız değil. Yavaş yaşamla ilgili bu ilham verici kaynaklardan edindiğiniz bilgilerle, yaşamınızda her anlamda yavaşlayabilmeniz mümkün.

Yavaşlamanın ne demek olduğunu ve nasıl mümkün olabileceğini ‘Yavaş Hareketi’ perspektifinden incelemek için Yavaş Hareketi: Yavaş Yaşam Felsefesi (Slow Movement) nedir? Yavaşlamak bize neler kazandırır? yazımıza; iyi yaşam konularında öne çıkan yavaş ebeveynlik, yavaş yemek, yavaş tüketim gibi kavramları yakından tanımak için İyi yaşamın her alanında yavaş olmak: Yavaş ebeveynlik, yavaş yemek, yavaş seyahat ve çok daha fazlasıYavaş Hareketi: Yavaş Yaşam Felsefesi (Slow Movement) nedir? Yavaşlamak bize neler kazandırır?  yazımıza ve hayatı daha yavaş yaşamaya yönelik pratik önerilerimizi sizlerle paylaştığımız Yaşamın her alanında yavaşlamak ve dengeyi bulmak için öneriler yazımıza da mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale