Yaşlı bireyler için ömrü uzatan egzersiz önerileri
Her yaştan bireyin düzenli egzersiz ile iyilik durumunda artış olduğu bilinmektedir. Egzersiz teşvik edilirken, kişilerin yetenekleri ve tıbbi durumları göz önünde bulundurulmalıdır.
Düzenli egzersiz ile; Kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, artrit ve kanser gibi rahatsızlıklardan kaynaklanan ölüm oranı azalmaktadır. Ayrıca egzersizin depresyonun azalması ve yaşam kalitesinin artması gibi olumlu psikolojik yararları da bulunmaktadır.
Hareketsizlik halk sağlığı açısından büyük bir endişe olmaya devam etmektedir ve birçok kişi tavsiye edildiği gibi egzersiz yapmamaktadır.
Peki yaşlı yetişkinler için uygun olan egzersiz önerileri nelerdir?
Ne kadar egzersiz yeterlidir?
Egzersiz miktarı ve tipi; yaş, özel durumlar, engellilik ve kronik rahatsızlıklara göre belirlenmektedir. Her birey için biraz aktivite, hiçbir şey yapmamaktan iyidir.
Yaşlılar için tavsiye edilen egzersiz süresi haftada toplam 150 dakikadır. Bu süre haftada 5 gün, orta yoğunluklu 30 dakika egzersize denk gelmektedir.
Yeni çalışmalar orta yoğunlukta dayanıklılık egzersizlerinin 10 dakika yapılmasında bile terapötik etkilerin oluştugunu göstermektedir. Bir seferde 10 dakikadan daha az süre egzersiz yapmak istenen kalp ve akciğer yararlarını sağlamakta yetersiz kalmaktadır.
Hangi tip egzersiz en iyisidir?
Güncel yaklaşımlarda yalnızca ne kadar süre egzersiz yapıldığı değil hangi tip egzersiz yapıldığının da üzerinde durulmaktadır. Bütüncül yararlar elde etmek için 4 tip egzersiz yapmak gerekmektedir;
- Dayanıklılık egzersizleri
- Güçlendirme programı
- Denge egzersizleri
- Germe/esneklik egzersizlerinden
Sağlıklı ve güvenli egzersiz programı için mutlaka Fizyoterapistinize danışınız.