Yaşlandığınızda mutlu olmak için gönüllü faaliyetlerde bulunun
Birmingham ve Southampton Üniversiteleri’ndeki araştırmacılara hayatın ilerleyen dönemlerinde gönüllü faaliyetlerde bulunmak, zihinsel sağlığa ve mutluluğa iyi geliyor. İlginç olansa, BMJ Open’da yayımlanan çalışmaya göre, gönüllülüğün söz konusu etkileri 40 yaşından sonra daha belirgin.
Çalışma kapsamında ankete tabi tutulan İngiltereli 66,000 yetişkinin cevapları analiz edildi. 1991-2008 yılları arasında yürütülen araştırmada, katılımcılara boş zamanlarını nasıl değerlendirdikleri sorulurken; zihinsel ve duygusal sağlıklarını ölçmek için de “GHQ-12” olarak bilinen bir test kullanıldı.
Anketi cevaplayanların yüzde 21’i, gönüllü faaliyetlerde bulunduklarını belirtti. Bunlar arasında kadınların sayısı daha fazlaydı. Öte yandan test sonuçlarına göre; tüm katılımcılar arasında sıklıkla gönüllü faaliyetlerde bulunanların zihinsel ve duygusal sağlıkları en yüksekken, hiç gönüllülük yapmamış olanların test sonucu en düşükler arasındaydı.
Araştırma grubunun, çalışmaya yaş faktörünü dahil etmesiyle birlikte, gönüllülük ile zihinsel ve duygusal sağlık arasındaki doğru orantının 40 ve daha sonraki yaşlarda arttığı sonucuna ulaşıldı.
İlginizi çekebilir: Gönüllü faaliyetlere katılmanın kariyerinize olumlu etkileri
Gönüllü faaliyetlerin ilerleyen yaşlardaki etkisi
Southampton Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Faiza Tabassum, sosyal iletişime ve büyük fırsatlara kapı aralayan gönüllü faaliyetlerin doğal olarak bireyin sağlık durumu üzerinde de olumlu etkilerinin olabileceğini ifade ediyor: “Gönüllülük aynı zamanda, bireyin bir amaç edinmesini de sağlayabilir. Ki bu durum, özellikle yaşı ilerleyen ve kendini toplumdan soyutlamış şekilde yaşayan bireyler söz konusu olduğunda geçerlidir.”
Öte yandan daha önce de bu konuyla ilgili araştırmalar yapılmış, ancak yaş gruplarıyla ilgili bu kadar net sonuçlara ulaşılmamıştı. Bu açıdan bakıldığında, bu çalışma bilim dünyasına özgün bir katkıda bulunuyor.
İlginizi çekebilir: Bilimsel çalışmalara göre sizi daha mutlu yapacak 10 şey
Kaynak:
psypost.org