Yaşamda bir iz bırakmak: Senin en büyük tutkun ne?

Yaşamda bir iz bırakmak: Senin en büyük tutkun ne?

“Zamanınız kısıtlı, bu yüzden onu başka birinin hayatını yaşayarak harcamayın.”
Steve Jobs

dummydummy

Ne yaparken zamanın geçtiğini anlamazsınız? Neyi yaparken keyif alırsınız? Sizi ne heyecanlandırır? Kısacası, neye tutkunuz var?

Bu hayatta amaçsız olmak kadar insanı boşlukta hissettiren bir şey daha yoktur sanırım. Sabah yataktan kaldıracak bir amacın olması ruh sağlığı açısından da çok önemli. Ancak birçok insan sahip olduklarına rağmen hayatını anlamsız ve keyifsiz buluyor. Bunun sebebi çoğu kişinin tutkusunun peşine düşmeye cesaret edememesi.

Neye tutkunuz olduğunu bilmek, yaşamda amacınızı bulmak için önemlidir. Çünkü tutku, enerjinizi harekete geçirip sizi hedefinize bağlar. Bütün ilham verici işlerin sırrı, tutkudur. Tutku, sizin için derin anlamı olan bir şeye duyduğunuz olumlu, yoğun bir duygudur. Tutku, sizin kimliğinizle ilişkili, sizin için anlamlı ve önemli şeyin ortaya çıkmasıdır. Tutkunuz varoluşunuzun özüdür. Bir şeye tutkunuz varsa, onu düşünmekten, ona göre davranmaktan ve başkalarıyla onun hakkında konuşmaktan kendinizi alamazsınız. Amacınızın içeriğine yoğun, anlamlı bir bağ hissetmeden başkalarını heyecanlandırmak çok zordur. Kimliğinize uymayan bir konuda başkalarını etkileyip ilham verebileceğinize inanmak bir hatadır. Tutkunuz, sizin hikayenizdir.

Tutkusunun peşinden gidenler, özgüveni yüksek kişilerdir. Bu insanlar heyecan, şevk, coşku ve iyimserlik gibi olumlu duyguları ifade etmeye meyillidir. Steve Jobs 2005’te Stanford Üniversitesi’nde yaptığı ünlü diploma töreni konuşmasında “Başkalarının düşüncelerinin gürültüsünün kendi iç sesinizi boğmasına izin vermeyin. Ve en önemlisi, yüreğinizi ve sezginizi izleme cesaretini gösterin. Onlar bir şekilde gerçekten ne olmak istediğinizi bilirler” derken, başarının tutkulu olduğunuz şeyi yapmakla ilgili olduğunu söyler.

Nasıl düşündüğünüz nasıl göründüğünüze yansır. Yaptığınız şeyde tutkulu olduğunuzda olumlu düşünceler içinde olacak, enerjiniz sizi izleyenlere de bulaşacaktır. Olduğunuz kişiyi ifade etmekten korkmayın. Bunu sadece kendi çıkarınız ve almak için değil, diğerlerine bir şey katmak, vermek için yapın. Ancak sevdiğiniz ve tutkulu olduğunuz şeyi yaparak daha büyük bir fikri yayabilirsiniz. Fikirler sizin bu hayatta iz bırakma yolunuzdur. Eğer fikirlerinizle bir başkasına ilham veremezseniz o fikirlerin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yoktur. Diğerlerine ilham vermek için fikirlerinizi sunabilmelisiniz. En ilgi çekici sunumlar yüreğe dokunan, yeni şeyler öğreten ve samimi olanlardır.

Peki, tutkunuz olan şeyi nasıl bulacaksınız? İnsanları etkileyecek bir fikriniz varsa ve bunu yayma düşüncesi sizi heyecanlandırıyorsa bu tutkunuz olan şeydir. Fikriniz ne kadar güzel olursa olsun insanların kalbine dokunmuyorsa etkili olmaz. İnsanların kalbine dokunmak kendi hikayenizi anlatmaktan geçer. Çünkü hikayeniz sizin bir parçanızdır. Size ait olan, içselleştirdiğiniz şeye önce kendiniz ikna olursunuz. Kendinizin ikna olduğu bir şey, otomatik olarak diğerlerinin aklına ve kalbine de ulaşır. Ve başarı dediğimiz şey bununla gelir.

Hala hayattaysanız, hayatınızın bir amacı var demektir. Büyük şeyler yapabilirsiniz. Potansiyelinizi, fikirlerinizi iletemediğiniz için kendinizi sabote etmeyin. Bir birey olarak faydalı olmak ruh ve beden sağlığınıza iyi gelir, en önemlisi hayatınızı daha anlamlı kılar. Nereden başlayacağımı bilmiyorum ve profesyonel destek almak istiyorum diyorsanız bana ayselkeskin2004@yahoo.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgiyle kalın.

İlginizi çekebilir: Kendinizin hangi versiyonusunuz: Başka bir hayatta kim olurdunuz?

Aysel Keskin: Merhaba ben Aysel Keskin. Psikolojik Danışman ve Psikoterapistim. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olduktan sonra, Türk Deniz Kuvvetlerinde yedi senelik bir kurumsal hayat deneyimim oldu. Kurumsal hayat deneyimimin ardından, çocukluk tutkum olan psikolojiye bir de seyahat tutkum eklendiği için okyanus ötesine giderek bir süre Amerika’nın Kalifornia ve Oregon eyaletlerinde yaşadım. Tüm psikoterapi yaklaşımlarını bilmekle beraber uzmanlaşmanın gerekliliğine inanarak, kanıta dayalı terapi yaklaşımlarından Süre Sınırlı Psikanalitik Psikoterapi (SSPP), Jungian Psikoterapi ve Rasyonel Psikoloji Enstitüsü Preferred Partner of The Albert Ellis Institute onaylı, APA (American Psychological Association) Kredili Rasyonel Duygucu & Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimlerini (süpervizyonlar dahil) tamamladım. Sorunların bütüncül ele alınması gerektiğine, beden ve zihnin dengesini kurduğumuzda hayatımızda olumlu değişimler olacağına inanıyorum. Beden ve zihin sağlığınız her şeyden önemli. Bana ayselkeskin2004@yahoo.com eposta adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlık ve sevgi ile kalın. Instagram: ayselkeskin.psk.dan
İlgili Makale
whatsapp