Yaşam sevincini artırmak için 3 öneri
Bahsedeceğim tarzda insanlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır; hani etraflarına ışık saçan, sırf var olmaktan dolayı mutlu olan, hayatın getirdikleri problemlere rağmen yaşam sevinçlerini yitirmeyen insanlardan. Evet, bu tip insanlar nadiren de olsa karşımıza çıkıyor. Oysa çoğumuz, dünyanın mucizelerini kanıksamış bir halde, günlerimizi rutine bağlamış bir şekilde yaşıyoruz. Güneşe olan mükemmel mesafesi sayesinde üstünde hayat olan mucizevi mavi gezegenimiz, sizce bundan daha fazlasını hak etmiyor mu?
Fransızlar sadece yaşamaktan dolayı duyulan sevinci “joie de vivre” olarak adlandırıyorlar. Bu bir yaşam felsefesi olup, hayata karşı duyulan iştahı, tutkuyu, yaşamdaki en basit gözüken durumlardan bile, örneğin çay içmekten ya da sohbet etmekten sevinç duymayı ifade eder. Aslında içinde bulunduğumuz bu pandemi günleri, bize sırf yaşamaktan dolayı mutluluk duymamız için ilham vermekte birebir. Ama siz yine de yaşama sevincinizi artırmak için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız sizlere hazırladığım listeye göz atabilirsiniz.
1. Yaşam Sevinci defteri oluşturun.
Kırtasiyeciden beğendiğiniz bir defteri satın alın. Bu sizin “Yaşam Sevinci Defteriniz” olacak. Her gün beş, on dakika boyunca defterinize başınıza gelen güzel olayları, size sevinç veren, içinizi ısıtan konuları yazın. Tıpkı Julia Andrews’in “The Sound of Music” filminde söylediği “My Favorite Things” şarkısı gibi, defterinize sizi mutlu eden, en sevdiğiniz şeyleri not edin. Kendinizi kötümser hissettiğiniz zamanlarda defterinize bakarak hayatınızdaki güzellikleri, şükredeceğiniz olayları kendinize hatırlatıp gününüze daha iyimser bir şekilde devam edebilirsiniz.
2. İyiliğinizi bulaştırmayı alışkanlık haline getirin.
Araştırmalar iyilik yapmanın, her gittiğimiz yere nezaketimizi bulaştırmanın mutluluk seviyemizi artırma özelliği taşıdığını gösteriyor. Örneğin 2015 yılında yapılan bir araştırmada, üniversite öğrencilerine altı hafta boyunca, haftada beş kere iyilik yapmaları söylenmiş (Lyubomirsky ve Sheldon, 2015). Bazı öğrencilerden bu beş iyiliği 1 gün içinde yapmaları istenmiş, bazı öğrencilerden de bu beş iyiliği 1 haftaya yaymaları istemiş. Araştırmanın sonunda beş farklı iyiliği aynı gün içinde yapan öğrencilerin mutluluk seviyelerinde artış olduğu gözlemlenmiş. Yani biz gün içinde ne kadar iyilik yaparsak, etrafımıza ne kadar nazik olursak, kendimizi o kadar iyi hissediyoruz. Araştırmadaki iyiliklerin de marketteki kasa kuyruğunda sıramızı başkasına vermek ya da arabamızla bir arkadaşımızı gideceği yere bırakmak gibi, hepimizin her zaman yapabileceği iyilikler olduğunu belirtmekte fayda var.
3. Doğanın güzelliklerine sık sık zaman ayırın.
Güneşin doğuşunu seyretmek, kuş cıvıltılarını dinlemek, kendimizi ormanın yeşilliklerine bırakarak yaptığımız bir yürüyüş…Evet doğanın her zaman bizi iyileştiren, ruhumuza merhem olan bir tarafı vardır. Doğanın bu gücünden yararlanmak ve yaşam sevincinizi artırmak için güneşin doğuşuna ya da batışına tanıklık etmeyi, Ay’ın evrelerini gözlemlemeyi, gökyüzünü seyretmeyi, pandemi kurallarına uyarak doğa yürüyüşleri yapmayı alışkanlık haline getirin. Dünyanın ne kadar mucizevi bir yer olduğunu kendinize rutin bir şekilde hatırlatarak yaşam sevinci düzeyinizi artırın.
Sizlere ne kadar mucizevi bir gezegende yaşadığımızın her daim farkında olduğunuz, yaşam sevinciyle dolu günler diliyorum. 2021 yılını “Kendini Sevme ve Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşıyorum. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynaklar:
Lyubomirsky, S., Sheldon. K. (2015). Pursuing Happiness: The Architecture of Sustainable Change. Review of General Psychology 9(2):111-131
DOI: 10.1037/1089-2680.9.2.111
İlginizi çekebilir: Bilinçli öz bakım ile kendinize iyi davranın