dummy

Yaşam enerjinizi doğru kullanmak için: Suçluluk duygusu ile başa çıkmanın yolları

sucluluk duygususucluluk duygusu

Birçoğumuz yaşamda suçluluk tuzağına düşeriz. Ya kendi kendimizi bu tuzağa düşürürüz ya da çevremizdeki herhangi birinin bir sözüyle kendimizi bu duygunun tam ortasında buluruz. Söylediğiniz ya da söylemediğiniz, yaptığınız ve ya yapmadığınız, hissettiğiniz ya da hissetmediğiniz hangi bir şey için suçluluk duygusu hissettirilebilirsiniz.

dummydummy

Suçluluk duygusu, duyguların kişiye en çok zarar verenlerindendir. Çünkü suçluluk duygusu, duygusal enerjinizin boş yere harcanmasına sebep olur. Çünkü suçluluk zaten olmuş bitmiş bir olay hakkında bugün çok kötü hissedildiğini gösterir. Ne kadar suçluluk duyulursa duyulsun geçmiş değiştirilemez olduğundan suçluluk duygusunun şu anı sabote etmekten başka hiçbir faydası yoktur.

Suçluluk duygusu ile baş etmenin yolları

Geçmişten ders alınıyor ve belli bir davranışı veya tavrı tekrarlamamaya karar veriliyorsa, suçluluk duygusuna da gerek yok demektir. Hatalardan ders almak sağlıklıdır ve gelişmenin önemli bir parçasıdır. Suçluluk sağlıksızdır, çünkü geçmişte olan bir şey için bugünkü enerjimizi boşuna harcamamıza sebep olur. Üstelik suçluluk duygusu, kişinin kendisini üzgün, çaresiz ve kederli hissetmesine sebep olabilir, ki bunlar kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyecek büyük duygulardır.

Özetle suçluluk duygusu sağlıksız olduğu kadar yararsızdır da; çünkü geçmiş geçmiştir, yapılabilecek her şey bugündedir. Bugün yapılacaklar için geçmişte olanlarla ilgili düşünmek ve geçmişin hissettirdiği duygular içinde hapsolmak ilerlemenize engel olur.

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu: Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. Akademik eğitimlerin yanı sıra çeşitli kurum ve enstitülerden mesleki eğitimler aldı. Bunlar arasında Bilişsel Davranışçı Terapi, Aile ve Çift Terapisi eğitimleri bulunmakta. Kuyumcuoğlu, bireysel psikoterapilerin yanı sıra çeşitli grup çalışmalarında yardımcı terapistlik yapmaktadır. Türk Psikologlar Derneği üyesidir. http://www.rominakuyumcuoglu.com/
İlgili Makale
whatsapp