X

Yaşam alanlarının başrol oyuncusu: Orta sehpalar

Orta sehpa aslında salon dekorasyonun en karakteristik tamamlayıcı parçası rolünü üstlenir ancak doğru seçimi yapmadan önce durup kendimize ona gerçekten ne kadar ihtiyacımız olduğunu sormamız gerekir. Bu, en temel belirleyici özelliği tanımlamamıza yardımcı olacaktır. Yani; hayallerimizdeki orta sehpa fonksiyonel bir amaca mı hizmet edecek yoksa bizi sadece estetik açıdan mı tatmin edecek?

Bunu belirledikten sonra ikinci en önemli adım ise yaşam standartlarımızdan esinlenmektir. Çocuklu bi ev için cam orta sehpa ne kadar yanlış bir seçim olacaksa, kedi besleyen birisinin deri yüzeyleri tercih etmesi de o kadar zorlayıcı olacaktır. Mesela bardak altlığı kullanmak size göre değilse çizilebilen ahşap yüzeylerden uzak durmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. 

Peki amacı ne olursa olsun sıfırdan bir orta sehpa almaya karar verdiysek, neleri göz önünde bulundurmalıyız?

Şekil

Piyasada her türlü şekil boyut, yükseklik ve malzemede binlerce çeşit orta sehpa arasından kendi salonunuz için en uygununu seçmek oldukça çılgın bir girişime dönüşebilir. Öncelikle sakin olmalı ve salonunuzun mevcut elemanlarına, kişisel ihtiyaçlarınıza kulak vererek işe koyulabilirsiniz.

Eğer büyük, geniş bir salona ve modern büyük koltuklara sahipseniz, hiç çekinmeden kare ve yuvarlak formlara yönelebilirsiniz. Daha küçük alanlar için dikdörtgen veya oval şekilde sehpaların tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Ayrıca evde çocukları olan aileler için yuvarlak hatlı seçimler, keskin köşelere ve minik ev kazalarına karşı da kurtarıcı olacaktır.

Daha küçük alanlar için dikdörtgen veya oval şekilde sehpaların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
Ebat

Şekil kadar önemli olan diğer unsur elbette ki seçeceğiniz orta sehpanın ebatlarıdır. Sehpanız, koltuk uzunluğunuzun 2/3’ünü asla geçmemeli ve etrafında bacak mesafesi kalacak şekilde konumlandırılmalıdır. 

Sehpanız, koltuk uzunluğunuzun 2/3’ünü asla geçmemeli.
Yükseklik

Sehpa yüksekliği standart olarak, koltuğunuzun oturma hizasıyla aynı yükseklikte veya daha aşağıda kalmalıdır. Daha modern çözümlerde genellikle oturma yüksekliğinin çok altında, yere yakın sehpalar tercih edilmektedir ancak bu seçimlerde fonksiyonelliğin ikinci planda olduğunu unutmamak gerekir. Oturma hizasından daha yüksekte kalan sehpalar tercih etmek istiyorsanız, dengeyi kurabilmek adına sehpanın ebatlarını daha küçük tercih etmek uygun olacaktır.

Sehpa yüksekliği standart olarak, koltuğunuzun oturma hizasıyla aynı yükseklikte veya daha aşağıda kalmalı.
Malzeme

Az önce de bahsettiğimiz gibi, malzeme seçimi tamamen kişisel tercihler, yaşam standartları, salonun genel ambiyans ve dokusuyla şekillenmelidir. Tabii ki, cam veya metal dokunuşlu bir sehpa tercih ettiğinizde küçük salonunuzun daha ferah göründüğünü veya klasik bir oturma takımına ahşap veya mermer yüzeyli bir sehpanın çok yakışabileceğini unutmamak gerekir.

Malzeme seçimi tamamen kişisel tercihler, yaşam standartları, salonun genel ambiyans ve dokusuyla şekillenmeli.
Fonksiyon

Üzerine bir kadeh şarap koyabilir, arkadaşlarınız geldiğinde oyun kartlarını yayabilir, atıştırmalıkları sıralayabilir veya televizyon izlerken ayaklarınızı uzatabilirsiniz. Ya da üzerinde güzel bir kompozisyon yaratarak yaratılış fonskiyonunu sıfırlayabilir ve ona bir sanat eseri muamelesi yapabilirsiniz. Orta sehpanızı nasıl kullanmak istediğiniz tamamen size kalmış.

Ona bir sanat eseri muamelesi yapabilirsiniz.

Küçük evlerde daha fonksiyonel kullanımlar için parçalanabilir ve dağıtılabilir orta sehpalar da tercih edilebilir. 

 

İlginizi çekebilir: Dekorasyonlarıyla içinde yaşama isteği uyandıracak banyoların 7 püf noktası

 
Gülin Keskin: 1985 yılında İstanbul’da doğdum. 2005 yılına kadar İstanbullu sonrasında hem İstanbul hem Milanolu oldum. İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra, pılımı pırtımı toplayıp mimarlık öğrenmek için İtalya’ya yerleştim çünkü bence bu işi en yapan adamlar hep ordaydı. Politecnico di Mllano’da hem lisans hem yüksek lisans eğitimimi tamamlarken, bolca seyahat ettim ve mimarlığı en çok da gezerken öğrendim. Bu sırada farkında olmadan İtalyan kültürünün de bağımlısı oldum. 2012 yılında İstanbul’a dönerek kariyerime burada devam ettim ve 2016 yılında kendi mimarlık ofisim GKMO’yu kurdum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale