Vegan olmak yalnızca kendi sağlığımız için değil gezegenimiz açısından da yararları olan bir beslenme şekli… Hayvansal gıda tüketimini karşılamak için hayvanlara işkence edilmesinin yanı sıra, su, toprak ve besin kayıpları oluyor. Tüm bu süreç de gezegenimize her gün zarar veriyor… Peki ya başka türlüsü mümkün olsaydı?
Fransız Le Monde Gazetesi’nde veganlıkla ilgili bir makale yayımlandı. Fransa’da yaşayan, Fransızca Dil Bilimcisi, üniversiteden arkadaşım Alper’den rica ettim, makaleyi çevirip bana gönderdi. Kendisine çok teşekkür ederim. Makalenin çevirisi ise şöyle:
“Vegan beslenme şekli hiçbir hayvanı ve hayvandan elde edilmiş hiçbir şeyi tüketmemeye dayanır. Bu yaşam tarzını savunanlar Fransa’da küçük bir azınlığı oluştursa da, Fransa’daki vegan ve hayvan hakları kuruluşu L214 gibi bazı kuruluşların yayınladığı, mezbahalarda ve hayvan yetiştirme yerlerinde çekilmiş şok edici videolarla kendilerini tanıtıyorlar. Tam olarak kaç kişinin bu yaşam tarzını benimseyip takip ettiğini değerlendirmek zor, ancak Fransa’da %100 bitkisel yemek yapan/satan gıda dükkanları son zamanlarda hızla artıyor. Fransa’da ekonomik analizler yapan şirket Xerfi’ye göre, 2016’da bitkisel yemek yapan/satan dükkanlardaki artış %82’dir. Etin ve hayvansal ürünlerin aşırı tüketiminin karbon açısından ve çevre için kötü olduğu bilinen bir gerçek, ama eğer yarın herkes vegan olsaydı gezegenimize ve insanlara nasıl bir etkisi olurdu?
- Sera gazı %70 oranında düşer: Hayvan yetiştiriciliğinden ötürü %15 oranında sera gazı ortaya çıkıyor. Bu oran vegan bir dünya ile %70 oranında düşebilir.
- İnsanların süreceği tarla oranı artar: Hayvanlar, enerjilerini yedikleri otlardan karşılıyorlar. Etten 1 kalori almak için 7 kalori bitkinin tüketilmesi gerekiyor. Hayvanların otladığı yerler yerine, oralarda bitki yetiştirilmesi gerekecek. O tarlalarda yemek için hayvanlar yetiştirilmezse, direkt olarak insanlar o tarlalardan beslenmeye başlayacak. O yüzden, tarlalar insanlara bitki sağlamak zorunda kalacak.
- Aslında herkesin vegan olması zengin ülkelere yarayacak, fakir ülkelere değil: Çünkü bitkisel beslenme kalp rahatsızlıklarını ve bazı hastalıkları düşürecek ama zaten fakir olan ülkelerde kıtlık yaşanmakta ve hayvansal ürünleri yani balık, inek gibi beslenmeyi ortadan kaldırdığımızda bu kıtlık yaşayan kişiler direkt olarak ölüme bırakılacak.
- Düzenli bir yetiştiricilik olmadığından inek, domuz, tavuk gibi hayvanlar kendi hallerine bırakılacaklar ve insanların yönlendirmesi olmadığından ölecekler: Hayvanlar ölecektir ama yine de yaşamaya devam edeceklerdir. Bugün yetiştiricilik dolayısıyla dünya üzerinde daha fazla hayvan var, ama aslında o hayvanlar da bir şekilde yumurtladıktan ve et verdikten sonra ölüyorlar. Evet, yaşamaya devam edecekler ama çok düşük sayılarla devam edecekler. Mesela, bu hayvanlar özel bir alana konulmuş hayvanlar olarak yaşayabilirler. (Videoda çitle örülmüş alan gösteriliyor).
- Hayvanların tüketilmediği bir toplumda, hayvanların statüsü ne olurdu? Bu soru üzerinde filozoflar tartışıyor. Zoopolis kitabında yazar, tüketilmeyen hayvanlara çocuk veya engelli insan statüsü verilmesini öneriyor.
Yazar notu: Tüm dünya vegan olsa, elbette hayvanların yaşamlarını buna göre planlamak gerekecek. Burada başta veterinerler olmak üzere herkese çok fazla görev düşecek. Haberdeki bazı bahanelerin ardına sığınmadan oluşturulabilecek vegan bir dünya mümkün. Kölelik de bundan 200 yıl önce normal karşılanıyordu. Kölelik bittikten sonra nasıl “Bu insanları ne yapacağız?” diye düşünülmediyse hayvanlara karşı da aynı özeni göstermeliyiz.
Yazıda bahsi geçen videoyu seyretmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı vegan beslenme mümkün: Her veganın edinmesi gereken 7 alışkanlık