Yardımsever davranışlara vücudumuz nasıl tepki gösteriyor?
Hangimiz Yeşilçam filmlerindeki dayanışmayı gördükçe gözyaşlarına tutulmadık ki? Zor durumdaki ailelerin konu komşunun yardımıyla huzura erişi karşısında bizler de derinden etkilenip en az onlar kadar mutlu olduk ve insanlığın ölmediğine sevindik. Kutu kutu mendillere, döktüğünüz gözyaşlarına üzülmeyin.
Neden mi? Uplifers olarak bu sorunun peşine düştük ve iyiliğin dalga dalga yayıldığını gösteren araştırmayı sizler için derledik:
“Manevi yükselme” ile iyilik dalga dalga yayılsın!
Araştırmacılar, insanların iyi yürekliliğine şahit olduğumuzda duyduğumuz mutluluğu “manevi yükselme” olarak adlandırıyor. Araştırmalar bu durumun birçok faydasının olduğunu gösterdi. Manevi yükselme iyimserliği kamçılamakla beraber, insanların başkalarına karşı fedakârca davranma ve daha iyi bir insan olma isteğini kamçılıyor.
O sırada vücudumuzda neler oluyor?
Biological Psychology (Biyolojik Psikoloji)’de yer alan yeni bir çalışma da, yükselme esnasında bedeninizde ve beyninizde neler olduğuna, insan ilişkilerinde oynadığı farklı role ışık tutuyor. Araştırmacılar; ayrıca, solunum sinüzal aritmi, yani parasempatik sinir sistemindeki fonksiyonların bir göstergesi olan bizi sakinleştiren ve kendiliğinden yatıştırıcı sistemi de ölçtü. Bu sistemdeki eylemler, başkalarına karşı samimi duygular ve birleştirici davranışla bağlantılı olduğundan, araştırmacılar manevi yükselme esnasında söz konusu sistemde aktivasyon meydana gelmesini öngördü. Sonuç olarak, yükselmeyi destekleyecek türden videolar izletilen katılımcılarda hem parasempatik sinir sisteminde hem de sempatik sinir sisteminde aktivasyonun arttığını gözlemledi.
Her iki sinir sisteminin de ikili aktivasyonu, ebeveynlik ya da cinsel ilişki gibi sosyal olarak insanlara dikkat kesilmeyi ve aynı anda tetikte olup heyecan duymayı gerektiren durumlarda meydana gelir. Manevi yükselme de benzer bir yapı içermelidir. Şefkat dolu bir davranış görmek içinse bir kimsenin mağduriyetine şahitlik etmemiz gerekir ve bu şahitlik stres yaratır. Ancak fedakâr bir hareketle acının dindirildiğini gördüğümüzde parasempatik sistem aracılığıyla içimiz ferahlar, geçmişte baskısını hissettiğimiz stresi atlatır ve sımsıcak duygular besleriz. Tüm bu duygular ise ileride fedakârca davranmamız için bizi motive eder. Duygusal olarak geçmişimiz ne olursa olsun, manevi yükselme hemen herkeste olumlu bir etki yaratıyor.
Kaynak
greatergood.berkeley.edu