Yaratıcılığınızı geliştirmenizi sağlayacak 7 yöntem
Eğer yaratıcılık gerektiren işlere meyilliyseniz, ilham perisinin sizi kendiliğinden bulacağını düşünüyor olabilirsiniz. Bazen de karanlık günler yaşar, böyle zamanlarda yaratıcılığınızı yeniden kazanmak için ilham perisini beklemenin en doğru çözüm olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak gerçek şu ki; bu düşünceler pek de doğru değil. Yaratıcılık, geliştirilebilir bir yetenektir ve disiplinli çalışmayla daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Nöroloji ve psikoloji konularındaki çalışmalarıyla bilinen Amerikalı yazar Jonah Kehrer’e göre hayal gücü diğer bilişsel türlerden farklı değil. Beynin bu özelliği dünyayı kavrama biçimlerini, perspektifleri ve bilgiyi değişik bir bakış açısıyla harmanlama yeteneğine dayanıyor. Buradan şu sonuç çıkıyor; beynin tüm fonksiyonları geliştirilebilir olduğu için yaratıcılığı da geliştirmek mümkün. Bu hedeften şaşmamak koşuluyla daha yaratıcı bir bakış açısı yakalanabilir.
Uplifers olarak yaratıcılığınızı geliştirmenizi sağlayacak en etkili 7 metodu sıraladık:
1. Doğru soruları sorarak sorunları yeniden belirleyin
Gelişimi sağlamanın en iyi yollarından biri, sorunu yeniden belirlemektir. Mevcut durumla ilgili farklı sorular yöneltin ve tek bir doğru cevap olmadığını fark edin. Çerçeveyi değiştirdiğinizde problemi bir başka açıdan görmek ve umulmadık çözümler üzerine düşünmek mümkün olabilir. “Neden” sorusuyla işe başlayın!
2. Farklı fikirleri buluşturun ve harmanlayın
Yaratıcılığınızın zirvesinde olduğunuzu düşünseniz bile hala sizi etkileyecek farklı fikirler karşınıza çıkabilir. Bu fikirler işe yaramaz görünse bile dikkate değer olabileceğini unutmayın. Farklı düşünceleri bir araya getirin ve beklenmedik birleşimler yaratın. Fikirleri kendi aralarında kıyaslayın.
3. Bulduğunuz ilk çözüme bağlanıp kalmayın
Yaratıcılık fikirlerle gelişir. Aklınıza gelen ilk fikir, size çok parlak gelebilir ancak kendinizi bununla
sınırlandırmayın. Belki de ilk bulduğunuz fikir, en iyi fikir olmayabilir. Farklı fırsatlara açık olun. Tim Hurson’ın “üç üç konseptini” duydunuz mu? Yazar, “Think Better” isimli kitabında ilginç bir beyin fırtınası yöntemi ortaya koyuyor. Düşünün ki yeni belirlediğiniz hedef için 60 fikir türettiniz. Bu fikirleri üç gruba ayırdığınızda ilk 20 fikrin değişik bir bakış açısı sunmakta zorlanacağını, ikinci gruptaki 20 fikrin daha değişik bir bakış açısı sunacağını, son gruptaki 20 fikrin ise en alışılmadık bakış açılarını sunacağını gözlemleyebilirsiniz.
4. Dikkat kesilin
Yaratıcılık, bilinçsizce gerçekleşen bir süreç değildir. Gözlem yapmalı, bilgi toplamalı ve farklı bakış açılarından gelen bilgileri deneyimlemelisiniz. Her bir detaya dikkat kesildiğinizde, daha yaratıcı bir şekilde harekete geçebilirsiniz.
5. Çevrenizi yaratıcılıkla doldurun
Mekan değiştirdiğinizde zihninizin daha farklı işlediğini fark ettiniz mi? Her bir mekanın sizi etkileyen kendine has bir enerjisi vardır. Fikir üretmeye başlamadan önce, etrafınızı çevreleyen şeylerin yaratıcılığınızı baskılamadığından emin olun. Çalışma alanınız dağınık mı? Etrafınızda dikkatinizi dağıtacak şeyler var mı? Görsel zevkinizi bozacak bir ortamda mısınız? Yaratıcılığınızı besleyecek şekilde çevrenizi kişiselleştirmelisiniz. Yaratıcı olmak için kendinizi bir odaya kapatıp günlerce ilham perisinin gelmesini beklemeyin. Arada dışarı çıkın, yürüyüşler yapın, düşünme ve hissetme şeklinizi değiştirin.
6. Kendinize engeller koyun
İster inanın, ister inanmayın ama engeller yaratıcılığı artırıyor. Bir roman yazdığınızı düşünün, tüm imla düzeltmelerini yapan bir yazılımla çalışıyorsanız, yazdığınızı düzeltmek için tekrar okumaya yönlendiren bir düzen yoksa, yaratıcılığınız da bu durumda olumsuz etkilenecektir. Bazen en iyi çözüm, eskiye geri dönmek olabilir. Eğer ihtiyacınız olan sadece kağıt ve kalemse, bu süreci daha fazla karmaşıklaştırmayın.
7. Tecrübe edin
Riskler ve başarısızlıklar, yaratıcılık sürecinin de kaçınılmaz birer parçası. Bazı fikirler sizi en yükseklere taşıyabileceği gibi bazı fikirler de kimseyi etkilemeyebilir. Ancak tecrübe etmekten korkarsanız, hiçbir fikri gerçeğe dönüştüremezsiniz. Yaratıcılık, kimsenin daha önce yapmadığı bir şeyi yapmaktır. Bir başka deyişle, risk olmadan yaratıcılık da olmaz.
Kaynak: Pick the Brain