Son zamanlarda Cal Newport’un Study Hacks sitesinde yer alan makalesinde insanların herhangi bir işe başlamalarının çok büyütüldüğüne dair ifadeler yer alıyor. Cal, birçok insanın bağlılık göstermeden işe başladıklarını ve bunun sonucunda da çok değerli bir zaman ve enerji kaybı yaşayıp, birkaç ay sonra gereksiz bir efor sarfederek başladıkları işi yarım bıraktıklarını dile getiriyor. Kararlılık olmadan aksiyon almanın sadece zaman kaybı olduğunu vurguluyor.
Cal’ın fikirleri üzerinden devam edersek, kendimize bir işe veya projeye başlamadan önce kararlılık seviyemizin ne kadar olduğunu sormalıyız. Kararlılığımızı ölçmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Ölçmenin en doğru yolu bir işe başlayıp ne zaman o işten ayrıldığına bakarak anlaşılır. Örneğin; bir işe başlayıp 2 yıl sonra bırakıyorsanız, sizin kararlılık seviyenizin 2 yıl olduğunu söyleyebiliriz.
Ne yazık ki; birçoğumuzun yeni bir projedeki kararlılık seviyesini ölçmek için çöpe atacak yılları yok. Her ne kadar kesin sonuç vermese de, gerçekten ne kadar değer verdiğinizi ölçmek konusunda bir önceki önerinin yerini alacak başka bir deneye sahibiz.
Sonsuza kadar çalışmaya gönüllü müsünüz?
Kendinize bir hedef seçerek ne kadar kararlı olduğunuzu ölçebilirsiniz. Şimdi kendinize herhangi pozitif geri bildirim almadan ne kadar uzun süre bir projeyi yapmaya niyetli olduğunuzu sorun. Çabalarınızın karşılığını görmeden ne kadar uzun süre bir proje üzerine çalışmak istersiniz?
Bu zaman dilimi, kabaca sizin o projeye olan bağlılığınızı ölçecektir. Şimdi şöyle düşünün, size bir projede yer almaya ne kadar süre gönüllüsünüz diye değil de, onun yerine size bir hava boşluğunda, vakumun içinde herhangi bir aşama kaydedip kaydetmediğinizden habersiz ne kadar daha çalışmaya gönüllü olursunuz diye sorduğumu hayal edin.
Yani sorduğum soruyu bir forma sokarak, eğer tek bir kilo bile veremezseniz, hiç güçlenemezseniz ve vücudunuzda hiçbir değişiklik olmazsa ne kadar süre her gün spor salonuna gitmeye devam edersiniz? Eğer yeni bir işe başlıyorsanız, kendinize ne kadar süre hiç para kazanmadan ve işle ilgili herhangi bir olumlu belirti görmeden, deneyim kazanıp üretmeye devam edebileceğinizi sorun.
Sonsuza kadar ısrar etme aptallıktır
Açıkça, sonsuza kadar hiçbir netice almadan devam ediyorsanız bir yerlerde hata yapıyorsunuz demektir. Bu noktada ya imkansız bir hayalin peşinden koştuğunuzu ya da yaklaşımınızın hatalı olduğunu söyleyebiliriz.
Yine de, düşünce deneyinde sorumuz hala değerli bir durumdadır. Bazı zamanlar bir amacın peşinden koşarken olumlu geri dönüşler alamadığınız dönemler olabilir. Kendinizi motive edecek ve ileriye umutla bakmanızı sağlayacak enerjiyi kendinizde bulamayabilirsiniz. Sorumuzun dayandığı nokta ne kadar gerçek bir neticeye, hedeflenene varılmadan, bir amacın peşinden koşmaya devam edeceğinizi düşünmenizdir.
Düşük kararlılık değeri verdiğiniz projelerden kaçının
Cal’ın makalesine geri dönersek, kararlılık göstermeden bir işe koyulmanın tehlikeleri üzerinde size önerebileceğimiz temel fikir düşük kararlılık değeri hissettiğiniz projelere katılmamanızdır. Eğer projeye yüksek kararlılık değeri vermiyorsanız, başlamak için hiç zahmete girmeyin.
Peki ‘yüksek kararlılık değeri’ nedir? O sizin işi takip etmenize bağlıdır; ama verebileceğiniz en güvenli değer ‘sonsuza kadar’ demektir. Sonsuzluk harfi harfine sonsuz sayıda yıllar anlamına gelip, tüm yaşam süreniz veya hayal edemeyeceğiniz kadar uzun bir süre demektir. Eğer bir amacın peşinden koşarken hiçbir netice alamasaydınız, o durumda amacın peşinden koşarken kendinizi en güvenli pozisyonda konumlandırırdınız.
Bir kez daha şu an içerisinde bulunduğunuz durumun bir düşünce deneyi olduğunu ve gerçek olmadığını söylemek istiyorum. Sizin için kararlılık değeri ‘sonsuzluk’ olsa bile bu yola devam ederken sonuçları görmek istemiyorsunuz anlamına gelmez. Bu yalnızca sonuçları göremeseniz bile vazgeçmeyeceğiniz anlamını taşır.
Katıldığınız projelerin sadece birkaçı sizin için yüksek kararlılık değeri taşımaktadır. Yüksek kararlılık değeri, tüm hayatınızı adamasanız bile yine de sizin için oldukça önemli olduğunu belirtir. Steve Pavlina birçok sanal girişimin başarıya ulaşması için 3-5 yıl gerektiğini belirtiyor. Bu da eğer yeni bir website açmayı planlıyorsanız, kararlılık eşiğinizin en az 6 ay olması gerektiğini gösteriyor.
Benzer bir şekilde, bir projede yol alabilmeniz için en azından 1 yıl gibi bir kararlılık değeri göstermeniz gerektiğini söyleyen uzmanlar da bulunmaktadır. Eğer birkaç haftada gelişme kaydetseniz bile, bu her zaman görülen bir durum değildir. Bir noktaya erişene kadar ya da koşullar belli olana kadar aylarca olduğunuz yerde de kalabilirsiniz.
Kararlılık motivasyon değildir
Hayatınızda en çok değer verdiğiniz alanlarda ‘sonsuz’ kararlılık değeri göstermelisiniz. Örneğin; sağlıklı olmak, tatmin edici bir ilişkiye sahip olma veya tutku duyduğunuz bir şey üzerine çalışmak konusunda zaman limitiniz olmamalı. Bazı spesifik hayalleriniz kısa süreli değer taşısa da, eğer gerçekten tutku duyuyorsanız süresini uzatabildiğiniz kadar uzatın.
Fakat sonsuz değerlere sahip olmak motivasyon demek değildir. Motivasyon söz konusu olduğu zaman pozitif geri dönüş ararsınız. Oysa kararlılık; bazı şeylerin eksik olmasına rağmen yola devam etmektir. Motivasyon eğer olumlu neticeler almaya başlamadıysanız sizi ileri doğru itmez.
Aksine, kararlılık o aktiviteyi yapmak için gerekli olan sabrın ve gerçek tutkunun birleşimidir. Bir iş sahibi olmak sonsuz kararlılık seviyesine oldukça yakındır; çünkü hızlı geri dönüş alamasanız bile aynı sabrı göstermeye devam edersiniz.
Video oyunların oldukça popüler olmasının sebebi aksiyon almanız için sürekli size geri bildirimler sağladığı içindir. ‘Düşmanları öldür’ , ‘Deneyim puanı kazan’ gibi geri bildirimleri vererek sizi oyunun içinde tutar. Maalesef hayat video oyunları gibi değildir. Bazen çok fazla çaba sarfetseniz bile karşılığı çok az olabilir. Bir iş ne kadar uzun ve zorsa, içinde bulunduğunuz kara delik size o kadar büyük görünecektir. Motivasyon elbette ki önemlidir; ancak sonsuz görünen vadilerde ilerlerken inatçı olmak ve vazgeçmemek de en az onun kadar önemlidir.
Kaynak:
scotthyoung.com
Yaşam seçimlerimizden ibarettir
Zamanınızı ve enerjinizi korumanıza yardımcı olacak 10 değerli öneri