X

Yaprak Güzeli Çiçeği Bakımı

Yaprak güzeli çiçeği, anavatanı Asya olan tropikal bir bitkidir. Sık ve ufak yaprakları bulunan yaprak güzeli çiçeği hem bahçede hem de saksıda kolaylıkla bakılabilir. Yeterli sıcaklığa sahip olduklarında bakımları kolay olan yaprak güzeli çiçekleri, evinize ve bahçenize renk katmanız için idealdir.

Genelde yıllık olarak yetiştirilen yaprak güzeli çiçeği, açık havada bakıldığında bir yıl ömre sahiptir. Bununla birlikte bitkinin saksıda iç mekanda bakılması, ömrünün daha uzun olmasını sağlayabilir. Evcil hayvanlar açısından zehirli olan bu bitkiye iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı bakacağınıza iyi karar vermeniz gerekir.

Yaprak güzeli çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve yaprak güzeli çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Yaprak Güzeli Çiçeği Nedir?

Yaprak güzeli çiçeği, ilkbaharın başlarında ekilen ve hızla yayılım gösteren bir bitkidir. Bahçe düzenlemelerinde sıkça tercih edilen yaprak güzeli çiçeği saksıda da kolayca bakılabilir. Genelde yıllık olarak yetiştirilen yaprak güzeli çiçeğine iç mekanlarda daha uzun süre bakmak mümkün olabilir.

Yaprak güzeli çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Plectranthus scutellarioides

Aile: Ballıbabagiller (Lamiaceae)

Türü: Otsu, çok yıllık, yıllık

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 15-90 cm yükseklik ve genişlik

Güneş isteği: Kısmi gölge veya tam gölge

Toprak isteği: Zengin, nemli, tınlı, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Hafif asidik ila nötr (6,0 ila 7,0)

Çiçeklenme dönemi: Mevsimsel

Çiçek rengi: Mavi ila beyaz

Kökeni: Asya

Toksisite: Evcil hayvanlar için zehirlidir

İlginizi çekebilir: Kahve Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaprak Güzeli Çiçeği Nasıl Bakılır?

Yaprak güzeli çiçeği, sıcak iklimli bölgelerde küçük çalı formunda büyüyebileceği için bahçede çok yıllık olarak bakılabilen bir bitkidir. Bu narin tropikal bitki sıcak havaları seviyor olsa da genelde her iklimde yıllık olarak hem bahçede hem de saksı içerisinde bakılabilir. Bununla birlikte yaprak güzeli çiçeği dona karşı dayanıklı olmadığı için bitkinize bahçede bakmaya başlamadan önce hava sıcaklıklarının 15°C’nin üzerine çıkmasını beklemeniz gerekir.

İç mekanda ve dış mekanda yaprak güzeli çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Yaprak güzeli çiçeği genelde gölge yerleri seven bir bitkidir. Ancak bitkinin güneş alan bir yerde mi yoksa gölgede mi bakılmasının gerekliliği, çeşidine göre farklılık gösterecektir. Tohumdan yetiştirilen bitkiler genelde kısmi gölge ve gölge yerlerde yetiştirilse de bazı çeşitlerin daha fazla güneş ışığı alması gerekebilir. Yoğun güneş ışığı, çoğu zaman bitkinin yapraklarının yanmasına ve renginin solmasına neden olur. Bu nedenle özellikle iklimin sıcak olduğu yerlerde yaprak güzeline sabahları dolaylı güneş ışığı, öğleden sonra ise gölge sağlamak gerekir. İç mekanda saksıda yetiştirilen bitkiler ise yaz aylarında çoğunlukla dolaylı olarak güneş almalıdır.

Su ihtiyacı

Yaprak güzeli çiçeği, toprağının uzun süre kuru kalmasından hoşlanmaz. Bu nedenle bitkinizin suya ihtiyacı olduğuna dair belirtiler verdiğini görüyorsanız, bitkinizi bir an önce sulamalısınız. Sulamayı geciktirirseniz, bitkinizi tekrar hayata döndürme şansını kaçırabilirsiniz. Güneşli yerlerde bakılan bitkilerin su ihtiyacı çok daha fazladır. Yeteri kadar su alamayan bitkilerin yaprakları sarkar ve kötü görünür. Bu nedenle güneşli bir yerde bakılan yaprak güzeli çiçeğinin günde bir veya birkaç kez sulanması gerekebilir. Gölgedeki bitkilerin ise haftada bir kez sulanması yeterli olabilir. Az sulamanın yanı sıra fazla sulama da bitkiye zarar verebileceğinden bitkiyi suladığınızda toprağın çok ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz. Sürekli ıslak toprakta duran bitkilerde kök çürümesi görülebilir.

Toprak ihtiyacı

Yaprak güzeli çiçeği, toprağının organik madde bakımından zengin olmasını sever. Toprağın çok yoğun olup olmadığını kontrol etmek için bir avuç toprağı elinize alıp sıkabilirsiniz. Toprak top şeklinde kalıyorsa kil miktarı fazla demektir. Toprak ufalanıp şeklini koruyamıyorsa hafif bir yapıya sahiptir. Kil miktarı fazla olan ağır toprakları torf kullanarak hafifletebilirsiniz. Topraktaki besin miktarını arttırmak için kompost veya solucan gübresi kullanabilirsiniz. Saksıda bakılan yaprak güzeli çiçeği için genelde hazır saksı karışımları ideal olduğu için özel bir şey yapmanız gerekmeyecektir.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Yaprak güzeli çiçeği, sıcak ve nemli koşulları seven bir bitkidir. Bu nedenle ılıman iklimlerde bitkinin don olaylarıyla karşılaşması, ölmesine neden olur. Havalar soğuduğunda bitkilerinizi içeri taşımalı veya soğuktan korunmalarını sağlayacak başka yollar bulmalısınız. İç mekanda saksıda baktığınız çiçekleri klimanın olduğu yerlerden veya rüzgardan uzak tutmalısınız. İklimin kuru olduğu bir yerde yaşıyorsanız, bitkiniz için hava nemlendirici cihaz kullanabilir veya saksıyı banyo ve mutfak gibi nemli yerlerde tutabilirsiniz.

Gübre ihtiyacı

Toprak zenginse yaprak güzeli çiçeği için gübre kullanmak gerekmeyebilir. Ancak toprak besin maddesi bakımından fakirse dengeli ve yavaş salınımlı bir gübre kullanabilirsiniz. Gübreyi yavaş yavaş vermeniz, yaprakların renginin en iyi haline gelmesine yardımcı olacaktır. Saksıda yetiştirilen bitkileri ayda bir kez suda çözünebilir bir gübre ile besleyebilirsiniz. Saksıdaki bitkilerin sık sulanması, topraktaki besinlerin akmasına neden olduğu için saksıda baktığınız bitkileri daha sık gübrelemeniz gerekebilir.

İlginizi çekebilir: Yakut Kolyesi Çiçeği Bakımı

Yaprak Güzeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yaprak güzeli çiçeğini çelikle çoğaltmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Keskin ve steril bir makasla gövdeden 10-15 cm uzunluğunda bir parça kesin. Kestiğiniz yerin alt kısmındaki tüm yaprakları çıkarın.
  • Kestiğiniz yerin ucunu köklendirme hormonuna batırın ve nemli bir saksı toprağına ekin.
  • Saksının üzerine plastik bir poşet geçirin ve poşetin bitkiye değmediğinden emin olun.
  • Saksıyı 2-3 hafta kadar yeni kökler gelişene kadar aydınlık ve sıcak bir yere koyun.

Yaprak Güzeli Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Yaprak güzeli çiçeğini çelikle çoğaltabileceğiniz gibi tohumdan da yetiştirebilirsiniz. Tohumdan yetiştirmesi kolay olan yaprak güzeli çiçeğinin çimlenmesi 21 günü bulabilmektedir. Fideler oluştuktan sonra ise bitkinin gelişmesi için 3-4 hafta kadar sıcak havaya maruz kalması önemlidir.

  • Yaprak güzeli çiçeğini tohumdan aşağıdaki adımları izleyerek çoğaltabilirsiniz:
  • Tohumları toprak karışımı bulunan tepsiye ekin ve üzerlerini toprakla hafifçe örtün.
  • Tepsiyi plastik bir poşetler örtün ve iki hafta kadar sıcak ve aydınlık bir yere koyun.
  • Tohumlar filizlenince poşeti çıkarın ve toprağı nemli tutmaya devam edin.
  • Yaprak oluşumu gördükten sonra bitkileri kalıcı olacakları yerlerine nakledebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale