Yapay zeka, insan davranışlarını mükemmeliyetçi bir hassasiyetle taklit edebilme kapasitesine sahip. Böylesine bir yetenek de günümüzde teknoloji evriminin nasıl bir zirveye ulaştığını bizlere gösteriyor. Küresel çapta büyüleyici bir ilgi odağı haline gelen yapay zeka, neredeyse yediden yetmişe herkes tarafından kullanılıyor. Örneğin, entelektüel meraklılar felsefi meseleleri zihinlerinde oturtmak için ”Varoluşçuluk nedir ve insan hayatına nasıl bir anlam katar?” sorusunu ve buna benzer soruları ChatGPT’ye soruyor. Ayrıca, edebiyattan bilime kadar pek çok farklı alanla ilgili sorular bu popüler yapay zeka modeli aracılığıyla cevaplanabiliyor.
Bir de günlük işlerini sahip oldukları yüksek teknoloji duyarlılığıyla çözüme kavuşturmak isteyen bireyler bulunuyor. Bu insanlar, iş arkadaşlarına mesaj atmak veya ebeveynlerini aramak için Siri’ye isteklerini bildiriyorlar. Bizler de gündelik hayatımızı kolaylaştırmak için yapay zeka destekli chatbotlardan ve sanal asistanlardan yardım alıyoruz. Bu noktada, yapay zekanın sadece günlük hayata kolaylık sağlamadığını ve sektörel dönüşümlere de ön ayak olduğunu vurgulamalıyız. Yapay zeka, bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına çözümler üretmek isteyen sağlık girişimlerinin tam kalbinde yatıyor. Sizler için sektörün sınırlarını yeniden çizen bu girişimlerden 5 tanesi üzerine derinlemesine bir analiz yaptık:
DeepMind
2010 yılında kurulmuş olan DeepMind, günümüzde Google DeepMind ve Google Health adları altında faaliyet gösteren vizyoner bir girişim. 2011’de Seri A finansman turunu başarıyla tamamlamış olan DeepMind, 2014’te Google’ın stratejik satın alımıyla teknoloji ve sağlık sektörlerindeki varlığını güçlendirdi. Bu satın alımdan sonra, girişimin operasyonel yapılandırmasında ve isminde çeşitli değişiklikler yapıldı.
DeepMind, zekanın temel prensiplerini çözümleme amacıyla yapay zekayı kullanıyor. Bu teknolojiyle sağlık sektöründeki acil sorunlara yenilikçi çözümler üretmek için çabalayan girişim, hastaların son durumları hakkında tahminler yapıyor. Buna ek olarak, girişim meme kanseri taramasına ve körlük tedavisine de odaklanıyor. Hayati öneme sahip projeler geliştiren DeepMind, tıbbi görüntüleme, radyoloji ve oftalmoloji başta olmak üzere sağlık bilimlerinin çeşitli disiplinlerine önemli katkılarda bulunuyor. Yapılan araştırmalar, DeepMind’ın geliştirdiği teknolojilerin alanında uzman radyologların performansını ortalama %11.5 oranında aştığını kanıtlıyor.
Toplum bilincinin ve toplumsal hareketliliğin farkında olan bu girişim, bireysel deneyimler kazanmak isteyenlere de hitap ediyor. DeepMind’ın resmi web sitesinde kapsamlı kaynaklar sunuluyor; bu kaynaklar hem tüketicilere hem hasta bakıcılara hem topluluklara hem de araştırmacılara hitap ediyor.
Butterfly Network
Dr. Jonathan Rothberg öncülüğünde 2021’de kurulan Butterfly Network, 2022’de gerçekleştirdiği son finansman turunda 5 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Bu yatırımla girişimin total fonu 530 milyon dolara yükseldi.
Rothberg, taşınabilir tıbbi görüntüleme teknolojileri alanında bir devrim yaratma misyonuyla Butterfly Network’ü kurdu. Bu girişim, tıbbi görüntüleme süreçlerini otomatikleştirerek acil sağlık durumları için çözüm üretiyor. Butterfly iQ isimli taşınabilir ve uygun maliyetli ultrason cihazıyla tanınan girişim, kullanıcıların mobil cihazlarını birer mini hastaneye dönüştürmeyi amaçlıyor. Butterfly iQ, cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlar aracılığıyla yüksek kalitede görüntüleme yapmayı mümkün kılıyor.
Bu cihaz, yapay zeka, yarı iletkenler ve bulut teknolojisi aracılığıyla gövde, deri, kas, organ ve damar görüntülemesine olanak tanıyor. Cihaz aracılığıyla ortaya çıkan ultrasonik görüntüler, bulut tabanlı bir platformda saklanarak her an erişilebilir hale geliyorlar. Butterfly Network’ün ciddi bir adımı olan bu cihaz sayesinde hem acil tıbbi müdahalelerin hem de kronik hastalıkların yönetimi geliştirilebiliyor. Buna ek olarak, Butterfly iQ’yu kullanan sağlık profesyonelleri diğer çalışanlara göre hasta verilerine daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabiliyorlar. Ayrıca, bu cihazla gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetlerine erişim önemli ölçüde artırılarak küresel sağlık alanında eşitliğin zemini hazırlanıyor.
Ada Health
Dijital sağlıkta önemli bir oyuncu olan Ada Health, 2011 yılında kuruldu. Seri B finansman turunda 30 milyon dolarlık yatırım alan bu girişim, total fonunu 189.5 milyon dolara yükseltti.
Ada Health, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileriyle desteklenerek dijital bir doktor görevi görüyor; bu girişim, kullanıcılara kişiselleştirilmiş sağlık danışmanlığı hizmeti sunuyor. App Store ve Google Play aracılığıyla ulaşılabilir olan Ada, kullanıcıların semptomlarından yola çıkarak kişiye özel sağlık raporları hazırlıyor. Bu raporlarda kullanıcı semptomları olası sağlık problemleriyle eşleştiriliyor. Kullanıcıların semptomları benzer demografik özelliklere sahip kişilerin semptomlarıyla karşılaştırılarak daha doğru ve bireyselleştirilmiş sağlık önerileri hazırlanıyor.
Çoklu dil desteğiyle öne çıkan Ada Health, dünya çapında 13 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veriyor. Kişiselleştirilmiş dijital sağlık danışmanlığı arayanlar için bu girişim, benzersiz bir kaynak sunuyor.
Augmedix
2012 kuruluşlu Augmedix, sağlık sektöründeki iletişim ve dokümantasyon işlemlerini şekillendiren bir inovasyon gücü. Son finansman turunda 25 milyon dolarlık yatırım alan bu girişim, toplam fonunu 161.7 milyon dolara yükseltti.
Augmedix, doktor-hasta etkileşimlerinden elde edilen verileri elektronik sağlık kayıt sistemlerine entegre ediyor. Bu entegrasyon sayesinde sektördeki belgeleme işlemlerine ayrılan zaman azalıyor ve doktor-hasta ilişkileri daha verimli bir yapıya kavuşuyor. Bunlara ek olarak, otomatikleşen medikal verilerin dokümantasyonuyla sağlık profesyonellerinin evrak işleriyle uğraşması da engelleniyor. Ayrıca, Augmedix aracılığıyla tıbbi personelin iş hayatındaki tükenmişlik hissiyatı azaltılıyor ve memnuniyeti yükseltiliyor. Sağlık profesyonellerinin iyi hissetme halinin desteklenmesiyle hastalar da olumlu etkilerle karşılaşıyor. Örneğin, Augmedix’in hizmetinden yararlanan doktorlar idari işlere ayırdıkları zamanı hastalarına yönlendirebiliyorlar. Bu sayede, hem teşhis hem de tedavi süreçleri daha etkili bir yapı kazanıyor.
Bu girişim, sağlık uzmanlarının muayene esnasında kullandığı giyilebilir teknolojiler sayesinde gerekli verileri topluyor. Bu veriler arasında hastaların demografik bilgileri, teşhis sonuçları, ilaçları, aşılama geçmişleri, sosyal geçmişleri ve aile bilgileri bulunuyor. Son olarak, Augmedix’in %20 oranında sağlık çalışanlarının üretkenliğini ve %35 oranında da hasta memnuniyetini artırdığını belirtmeliyiz.
Arterys
2011 kuruluşlu Arterys, 2020’de Seri C finansman turunda 28 milyon dolar toplayarak toplam fonunu 71.7 milyon dolara yükseltti. 2021 yılının Temmuz ayında bu girişim Tempus Labs tarafından satın alındı.
Arterys, tıbbi görüntülemeyi, bulut teknolojisini ve yapay zekayı birbirine entegre ediyor. Bu girişim, MRI ve CT gibi görüntüleme yöntemleriyle elde edilen verilerin otomatik işlenmesi ve analizi konusunda çığır açıcı çözümler geliştiriyor. Arterys’in çözümleri, tıbbi görüntü analizlerini ve teşhis süreçlerini önemli ölçüde hızlandırıyor. Ayrıca, bu girişim kardiyovasküler hastalıkların tanı ve izlem süreçlerine yönelik özel çözümler de sunuyor. Kanser teşhisi ve tedavi planlaması da bu girişimin misyonunda yer alıyor. Arterys’in çözümleriyle tümör tanımlama ve ölçümleme işlemleri daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Bu girişim, sağlık profesyonellerinin teşhis ve tedavi planlama süreçlerindeki görevlerini hafifletiyor. Bir tek tıbbi personele odaklanmayan Arterys, hastaların erken teşhis ve tedaviye erişimini de kolaylaştırıyor.
Kaynak: Crunchbase, The Medical Futurist, Yahoo Finance, Jorie AI, HubSpot Blog
İlginizi çekebilir: İnsansı robot nedir?