X

Motivasyonu yanlış anlamış olabilir miyiz?

Motivasyon sözcüğü, kullanıla kullanıla içi boşaltılan sözcüklerden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Zaman zaman şöyle söylemler çalınıyor kulağa: “Kilo vermek istiyorum, gerçekten motiveyim şu an” Fakat beslenmeye dikkat etmek, spor yapmak yok o an; bu sözde motivasyon sadece kafada. Ya da “sigarayı bırakmak istemiyorum aslında ama sağlığa çok zararlı, bu beni bırakmak için motive ediyor” Hayır, siz sigarayı bırakmak istediğinizi biliyorsunuz sadece. Mantığınız bunu söylüyor. Ortada ne bir eylem var ne de bir istek, yani bir harekete geçme dürtüsü söz konusu değil. Dolayısıyla motivasyonu yanlış anlayan oldukça fazla sayıda insan olduğunu söyleyebiliriz.

Motivasyon nedir ve daha önemlisi, ne değildir?

Motivasyonun sahip olduğumuz değil, yaptığımız bir şey olduğundan daha önce bahsetmiştik. Peki motivasyon nasıl tanımlanıyor? Merriam-Webster sözlüğüne göre motivasyon kişiyi harekete geçiren bir güç, ilham ya da etkidir. Yani kişinin harekete geçmesini sağlayan itici kuvvet, bu kuvvet bir istek de olabilir, bir ihtiyaç da.

Motivasyon bilinçli olan ve olmayan faktörlerin etkisi altındadır, isteğin ya da ihtiyacın şiddeti, sonunda bir ödül olasılığı ve etraftakilerin beklentisi, gibi. Örneğin, yarınki sınav için fazladan çalışmaya karar veren öğrencinin motivasyonu, yüksek not alma isteğinden (ödülden ve beklenti karşılamaktan) ileri gelir. Öğrenci gerçekten motive olmuştur, zira çalışmaktadır. Çalışmam gerek, diye düşünerek bilgisayar karşısında pinekleyen öğrencinin motivasyonundan bahsedemeyiz.

Motivasyon kişiyi harekete geçiren bir güç, ilham ya da etkidir.
Motivasyonla motive olmamak

Yazar Gretchen Rubin, New York Times başta olmak üzere çok satanlar listelerinden uzun süre inmeyen kitabı Better Than Before‘da (Eskisinden İyi) alışkanlıkların değişmesinden bahsediyor ve insanların olmak istedikleri şeyi açıklarken motivasyon sözcüğünün ne çok kullanıldığını anlatıyor. Tutkular ve istekler ne denli kuvvetli olursa olsun, pasif olarak bunları düşünmenin yararsız olduğunu söyleyen Rubin’ göre “motivasyon insanları motive etmiyor.”

Yani sadece istemek ve evrene pozitif mesajlar göndermek, listeler hazırlayıp arzularımızı bunlara yazmak ve baş ucumuza asmak değil yapılacak olan. Bunun yerine akılcı, mantıklı adımlar belirlemek ve onları izlemek, gereken motivasyona sahip birinin yapacağı şey. Sağlıklı beslenmek mi istiyorsunuz? Bir adım atın ve öğle yemeğinizi de evden götürün. Şekeri bırakmak mı istiyorsunuz? Bir sonraki çay molası iyi bir zamanlama. Spor yapma niyetiniz mi var? Gerçekten gideceğiniz bir spor salonuna yazılıp mümkünse bir spor hocasıyla, olmadı bir arkadaşla çalışmaya çalışın. Yanınızda çalışan birinin olması motivasyonunuzu artıracak ve dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacaktır (teyitli bilgi).

Motivasyon, stres demek değil

Kendinize hedefler ve zaman dilimleri belirlemek mutlaka faydalı olur, diyor Harvard Business Review yazarı Peter Bregman. Spora gitmeye niyetlendiğiniz an kıyafetleri hazır etmek, sonraki gün vazgeçme olasılığınızı azaltır. Ancak kendi üzerinizde stres yaratmayacak, büyük beklentiler oluşturmayacak süreler belirlemek motivasyonun devamlılığı için önemli. Örneğin, spora yarım saatle başlayıp isterseniz süreyi artırmak, gibi. Şayet gerçekten istediğiniz spor yapmaksa, aklınız savaşmayı hemen bırakacak ve düşünmeyi bırakıp yapmanın mutluluğunu hissedeceksiniz.

Unutmayın, düşündüğünüz şey her ne olursa olsun ancak harekete geçtiğinizde motivasyondan bahsedebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Motivasyonu artırmanın formülü nedir?

Kaynaklar:

Psych Central

Harvard Business Review

Business Dictionary

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale