Yalnızlığın anatomisi ve yalnızlık duygusuyla başa çıkabilmenin yolları

Sizi suçlamak gibi bir niyetimiz yok ama yalnızlık artık canınıza tak dediyse ve ‘Herkesin sevgilisi var, ben neden yalnızım?’ sorusunu kendinize daha sık soruyorsanız, bunun sebebini bulmak için çok da uzaklara gitmenize gerek yok. Tüm kişisel gelişim konularında olduğu gibi, bu konuda da değişime önce kendinizden başlamanız şart. Bunun için de önce neden yalnız olduğunuzu ayrıntılı şekilde sorgulamanız gerekiyor. Oldukça kişisel olan ve bir çok değişkeni içinden bulunduran yalnızlık sorunsalını, sizler için genel bir çerçeveden inceledik ve yalnızlık duygusuyla başa çıkabilmenin yollarını derledik.

Bir çoğumuz, negatif özelliklerimiz konusunda kendimizi eleştirme eğilimi gösterdiğimiz ve yaşadığımız tüm olumsuzlukların yükünü bu negatif özelliklere yüklediğimiz için, yalnızlığınız için sizi suçlamamız hiç anormal gelmeyecektir. Ancak yalnız olma hikayenizin her sayfası sizin yetersizliklerinizden ya da başarısızlıklarınızdan oluşmuyor.

Geçmişte yaşadığınız olumsuz deneyimler, acı bir kayıp ya da travma geçmişi kendinizi bilerek ya da farkında olmadan aşka kapamanıza neden olmuş olabilir. Ya da yaşadığınız bazı sıkıntılar neticesinde depresif semptomlarla baş ederken kendinizi izole etmeye karar verdiyseniz bu durum da sizin aşka ulaşmanızdaki engellerden biri olarak karşınıza çıkabilir.

Değişime kendinizden başlamanız gerekiyor demiş olsak da belki de yalnızlığınızın en önemli sebeplerinden biri henüz doğru insanı bulamamış olmanız. İdeal partner için kafanızda, kalbinizde beliren kriterleri karşılayan biri karşınıza şimdiye kadar çıkmamış olabilir ama aşkın sizi nerede ne zaman bulacağını bilemezsiniz. Şimdi, yaşamınızda var olan her şeyi olduğu gibi kabullenerek ve tüm olumlu özelliklerinizi düşünerek arkanıza yaslanın ve yapabileceklerinize göz atın:

1. Başkalarını beklemek yerine anda yaşayın

Sizinle beraber olmasını isteyeceğiniz kişinin nasıl biri olmasını istediğinizi keşfetmek için anda olmak ve anı yaşamak, oldukça etkili bir yöntem. Sürekli, biriyle beraber olduğunuzda gideceğiniz gezilerin, yiyeceğiniz akşam yemeklerinin hayalini kurmak yerine tek başınıza olmanın avantajını kullanarak bunları kendi kendinize yapmaya ve sizin için doğru olan insanı bu esnada tanımaya çalışın. Bu şekilde kendi zevklerinize ve alışkanlıklarınıza daha yakın kişilerle tanışma olasılığınızı artırmış ve daha sağlıklı ilişkiler için büyük bir adım atabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: “Anda kalalım” tamam, ama neden ve nasıl?

2. Kendinizi sevmeyi öğrenin

Ne kadar çok sevgiliniz olursa olsun, sizden yalnızca bir tane olacak. Eşsiz ve özel olduğunuzu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Kendinizle ve başarılarınızla daima gurur duyun. Sevildiğinizi hissetmek ya da hayatınızdaki boşlukları doldurmak için başka birine ihtiyacınız yok. Mutlu, sağlıklı ve huzurlu olmak için neye ihtiyaç duyduğunuzu en iyi bilen kişi sizsiniz.

İlginizi çekebilir: Öz sevgi ile mutluluğun kapısını aralayın: Mutluluk dışarıda değil, içeride

3. Özgürlüğünüzün değerini bilin

Başkasıyla birlikte olup mutsuz olmaktansa, yalnız kalıp mutlu olmak her zaman daha iyi bir seçenek olabilir. Hayatınızdaki en önemli ilişki, kendinizle kurduğunuz ilişkidir. Yalnızlık, kendinize zaman ayırarak istediğiniz her şeyi yapabilmeniz için bulunmaz bir fırsat. Bu nedenle kabuğunuzdan sıyrılın ve hayata karışın.

4. Mevcut ilişkilerinizi güçlendirin

 Yeni bağlantılar kurmak, yeni insanlarla tanışmak, farklı topluluklara dahil olmak önemlidir, ancak mevcut ilişkilerinizi geliştirmek de yalnızlıkla mücadele etmenin harika bir yolu olabilir. Bir süredir görüşmediğiniz ama sevdiğiniz arkadaşlarınız varsa onlarla bir araya gelebilir, ilişkilerinizi güçlendirmek için daha fazla zaman geçirebilirsiniz.

5. Arkadaşlarınıza ve ailenize zaman ayırın

Kabul edelim; doğru zaman geldiğinde ve ‘mükemmel’ kişiyle karşılaştığınızda, şimdiye kadar hayatınızda olan, size değer veren ve sizin de değer verdiğiniz kişilere daha az zaman ayırmanız kaçınılmaz. Bu nedenle, halihazırda yalnızken arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirebileceğiniz buluşmalar organize etmeye çalışın.

İlginizi çekebilir: Çok meşgul olduğunuzda sevdiklerinize zaman ayırabilmek için kendinize sormanız gereken 3 soru

6. Yeniliklere açık olun

En son ne zaman farklı, sıradışı bir şeyler denemek istediniz? Ertelemeyi bırakın ve ne istiyorsanız, o an yapmak için çalışmaya başlayın. Farklı şeyler deneyerek gustonuzu zenginleştirin, kendinize, hayallerinize yatırım yapın.

7. Kendinize yeni bir hedef belirleyin

Bir kariyer değişikliği, denizaşırı bir gezi, yeni bir hobi, daha sağlıklı bir yaşam… Hayallerinizi, hedeflerinizi ertelemeyin. Kendinize yepyeni bir hedef belirleyin ve her gün ona ulaşmak için çaba gösterin. Zaman ayırın, üzerinde çalışın. Dilerseniz bu konuda size yol gösterebilecek “Tüm hedeflerinize daha hızlı ulaşmanızı sağlayacak tek bir kural” yazımıza da göz atabilirsiniz.

8. Yeni bir gruba dahil olun

Bir gruba katılabilir ya da kendinizinkini başlatabilirsiniz. Örneğin, bölgenizden benzer ilgi alanlarına sahip kişilerin bir araya gelebileceği bir grup oluşturmayı deneyebilirsiniz. Kitap, müzik ya da belli bir hobi üzerine kulüp kurabilir; ortak ilgi alanlarıyla birçok insanı etrafınızda toplayabilirsiniz. Ya da halihazırda var olan topluluklara katılabilirsiniz. Bir dans, enstrüman ya da yabancı dil kursuna kayıt yaptırmayı düşünebilirsiniz.

9. Sürece güvenin

Evlenmiş ya da ilişkisi olan arkadaşlarınızla konuşursanız, mutlaka ilişkileri konusunda geçmişte yaşadıkları bir sürü hayal kırıklığı olduğunu onlardan dinleyebilirsiniz. Her durumda olduğu gibi, ilişkilerde de deneye yanıla, hatalar yaparak öğrenir ve kendimizi bu doğrultuda geliştiririz. Süreç içinde başarı öykülerimiz olabileceği gibi, başarısızlıkların daha ağır basıyor olması da normaldir. Başarısız girişimlerin özgüveninizi bastırmasına izin vermeden, yaşadığınız her şeyi olduğu gibi kabul ederek ve onlardan dersler çıkararak bir sonraki adıma hazırlanın.

10. Güvendiğiniz biriyle konuşun

Yakın bir arkadaşınız, ailenizden biri veya güvendiğiniz bir komşunuz ile konuşmak yaşadığınız yalnızlık duygusunun yarattığı olumsuz hisleri hafifletmenize yardımcı olabilir. Nasıl hissettiğiniz hakkında konuşarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bir tanıdığınızla konuşabileceğiniz gibi bir uzmandan da yardım almayı seçeneklerinize ekleyebilirsiniz.

Kaynak: mind, verywellmind

İlginizi çekebilir: Hayatınızın aşkını bulmak için yapmanız gerekenler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!