X

Yalnız kalmak, kendimizle ve diğerleriyle ilişkimizi nasıl etkiliyor?

Geçtiğimiz sene bu zamanlar biz daha ne kadar evde kalacağız diye endişelenirken haftalar birbirini hızla kovaladı ve pandemi ile birlikte yaşamaya başladığımız bir seneyi devirdik bile. Yaşantımızın aslında her yönünü ayrı ayrı etkileyen bu durumun ilişkisellik ve yalnızlık boyutuna bu yazımda değinmek istiyorum. Evde kalmak zorunda olmamız ve sosyal ortamlardan uzaklaşmamızla beraber bu dönemde yalnızlığımızla da yüzleştik. İlişkilerimizden uzaklaştık ve ister istemez kendimize yaklaştık. Kimileri için bu çok tahammül edilemez bir durumken, kimimize çok iyi gelen bir süreç oldu.

Hayatımızda zaman zaman yalnız kalmayı tercih ediyor olabiliriz, çünkü ilişkilere ihtiyacımız olduğu kadar, kendi kendimizle ilişki kurmaya da ihtiyacımız var.

Yalnız kalma ihtiyacının çok da sağlıklı olmadığı fark ettiğim bir yanını kendi hayatımdan örnek vererek paylaşmak istiyorum. Sosyal olmayı sevdiğim kadar, yalnız başıma vakit geçirmeyi de seviyorum. Bu çok normal. Ancak özellikle kendimi iyi hissetmediğim zaman kendi kabuğuma çekilme ihtiyacı hissediyorum. Olduğum yerde durup kendi penceremden dışarıyı izlemek istiyorum. Ben göreyim ama dışarıdakiler beni görmesin. Ben iyiyken varım ama kötü hissederken yokum gibi. Kötü günlerimi tek başıma atlatayım, kimseye ihtiyacım olmasın, zayıflığımı, kırılganlığımı göstermeyeyim. Sonra diyorum ki kendi kendime, ama böyle kaçamazsın, saklanamazsın. İyi zamanlarını olduğun kadar, kötü zamanlarını da kabul edip paylaştığında bütün hissedebilirsin.

Diğer bir uçta ise kendi kendine kalmaktan kaçıp, kendini sürekli “oyalayan” kişilerin var olduğunu söyleyebiliriz. İlişkiselliği yalnızca romantik ilişkilerde değil, aile, arkadaş, sosyal medya ile sürekli olarak başkalarıyla iletişimde olma şeklinde yaşarlar. Paylaşmak çok değerli ve ilişkiselliğe ihtiyacımız var, ancak kişinin kendi kendine kalamaması da, en az ilişki kurmaktan kaçması kadar sağlıklı olmayan bir durum. Yalnızca ilişkilerle var olur ve kendi kendimle kalma deneyimini göz ardı edersem, kendimle ilişkime zarar veririm. Aynı şekilde diğerleriyle ilişki kurmayı reddeder ve sürekli kendimle kalmayı önceliklendirirsem de ilişki kurma gerekliliğini ve oradan beslendiğim gerçeğini yok saymış olurum. Şunu unutmamalıyız ki görülmek ve duyulmak en büyük ihtiyacımız.

Bunun bir formülü veya belirli bir dengesi yok maalesef. Gerçek olabilmek ve gerçek kalabilmek değerli diye düşünüyorum. Hem kendi yalnızlığımızda rahat olabilmek, kendimizi bilmek, hem de içinde bulunmayı seçtiğimiz ilişkilerimizde kendimizi olduğumuz gibi ifade edebilmek çok kıymetli. Olduğumuz kişi olmak, göstermek istediğimiz kişi olmaktan çok daha kolay ve masrafsızdır.

Varoluşçu yaklaşımdan bakarsak aslında herkes bu dünyadaki kendi deneyiminde yalnızdır. İnsanın ne hissettiğini, ne düşündüğünü, ne yaşadığını ondan başka kimse bilemez ve anlayamaz. Şöyle bir gerçek de var ki, diğer insanların varlığı hep hayatımızda olacaktır. Birbirimize muhtacız. Anlamak ve anlaşılmak istiyoruz. Duygularımız, düşüncelerimiz, arzularımız, hayallerimiz kendi içimizde yaşadığımızda değil, paylaştığımızda anlam kazanıyor.

İlginizi çekebilir: Temel ihtiyaç anlaşılmak ise, birine verebileceğiniz en değerli hediye nedir?

Beyza Turan: Profesyonel olarak yaşam koçu, amatör olarak yazarım. “Bu hayatı nasıl daha iyi yaşarım?” sorusuna kafayı takmış biri olarak öğrendiklerimi paylaşmayı çok önemsiyorum. İlgi alanlarım arasında olan duygu, davranış, bilinçaltı, motivasyon ve ilişkiler konularında okumayı, konuşmayı ve yazmayı çok severim. Geçmişimden kısaca bahsetmem gerekirse; Koç Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği okudum ve Uluslararası İşletme yüksek linans programını tamamladım. İş hayatımda Google, Facebook (Londra) ve Adphorus şirketlerinde çalıştım. Daha sonra kendi kişisel gelişimimi de önceliklendirerek, profesyonel koçluk eğitimimi tamamladım ve Dore Coaching’i kurarak danışanlarıma destek vermeye başladım. Dilerseniz bir selam vermek veya sorularınızı iletmek için bana @dorecoaching Instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale