Yalan söyleyen nasıl kaybediyor? Gerçeklerin daha güçlü olmasının dışında bu kaybedişin de arkasında neden-sonuç ilişkisi, bir matematik var.
En bağımlı ya da eş bağımlı insan bile ne kadar kaçarsa kaçsın, yalnız kalıp olduğu kişiyle yüzleşmekten ne kadar korkarsa koksun, dikkatini dağıtmak için hangi anlık hazza başvurursa başvursun, mutlaka bir gün -muhtemelen bir Uranüs transitiyle birlikte- doğrunun değil kendi doğrusunun sesini duymaya başlıyor. Bu, görülmek isteyen tarafının ortaya çıkmasıyla ilgili.
Dikkatini kendine verebilen bir insan, ancak başkalarının dikkatinin kendinde olup olmadığını kavrayabilir. Ona yalan söyleyen insanın aslında kendisine dikkatini, ilgisini, önceliğini vermediğini anlaması, ne kadar uzak olduklarını görmesini sağlıyor. Gerçek, yakınlık sorumluluk almakla ilgili. Yalan, önceliklerini belirlememek ve sorumluluk almamakla. İç sesini duyan bir insan sorumluluk alıyor, önce kendini dinliyor, ne hissettiğini anlamaya çalışıyor, duygularını sahipleniyor, istediği şeyler ve hayalleri için eyleme geçiyor. Özüne saygı duymaya başlıyor. Ona yalan söyleyen insanın odağının sadece kendisinde olduğunu, kendisini anlamaya çalışmadığını, yalan söylememek için yapması gerekenleri yapmadığını, destek olmadığını görünce aslında yalnız olduğunu kabul ediyor. Gerçekler, böyle güçlenmeye başlıyor.
Sen sesini duyup kendine ihanet etmediğin sürece sana kimse ihanet edemez. Çünkü bilirsin artık seni birinin duyup duymamasının nasıl bir şey olduğunu, öncelik olup olmadığını. Mutluluk gibi yalnızlık da bir seçim. Fiziken yalnız olmayıp, bir ilişki içinde, evlilikte kendini çok yalnız hisseden, yalandan ilişkiler yaşayan bir sürü insan var.
Yalan bencillikle ilgili bu yüzden çocuklara özgü bir davranış. Bütün ilgiyi odağı kendine isteyen, sadece kendi ihtiyaçlarını önemseyen küçük çocuklar istediğini alabilmek için her şeyi yapar ama kendileri sorumluluk alıp bir şey yapmak istemez. Anında almak, dürtüsellik, kısa yoldan anı kurtarmak, o an mutlu olmak… Çocuklara yakışıyor bir yere kadar, ebeveyn çocuk ilişkisine de oturuyor, ilişkinin doğası gereği. Fakat ikili ilişkide bir taraf yetişkin modunda kendini duyarken, sorumluluk almaya, ihtiyaçları için eyleme geçmeye hazırken, diğer taraf hala yalan söylüyorsa, bir çocukla yetişkinin ilişkiyi yürütme çabasına dönüyor bu iş. Takvim yaşlarına uymuyor.
Yalana, kuşkuya, belirsizliklere, bekleyişe rağmen devam eden ilişkilerde bir taraf ebeveyn rolüne geçiyor ve böyle de bir süre daha devam edebiliyor ilişki. Hatta bu süre çok uzun da sürebiliyor, tencere kapak gibi birbirini bulan çiftler gibi gözükseler de iki taraftan biri bir gün mutlaka uyanıyor. Çünkü insan doğasının gereği bu, kendisi olmak. Yani yalanı söyleyen değil sadece konu, ona inanan da. Ne olduğunu anlamlandırmak istemeyen yapayalnız iki kişinin gerçek yakınlıktan kaçma çabası.
Yalan mı gerçek mi? Venüs Neptün kavuşumu 31 Ocak’ta kesinleşiyor. Bugünlerde etkisi aktif. Bir grup için gerçek aşkı temsil edebilir, gerçekten özel bir kombinasyon, Kova Yeni Ayı samimiyeti, iletişimi, itirafları ve gerçek yakınlık olasılığını da çalıştırıyor, dereceleri olumlu görüyorsanız, fakat işin içinde Neptün varsa, hayal kırıklığı riski her zaman var unutmayın. Böyle olması da büyük bir fırsat çünkü her hayal kırıklığı da sizi gerçeğe götürecek.
İlginizi çekebilir: Kova Yeni Ayı: Elinizi taşın altına koymaya hazır mısınız?