Yakut kolyesi çiçeği, oval şekilli güzel yaprakları ve kırmızımsı-morumsu gövdesi ile bilinen bir bitkidir. Sukulent türlerinden biri olan yakut kolyesi çiçeğini diğer sukulentlerden ayıran en önemli özellik, bitki strese girdiğinde yapraklarının yakut kırmızısına dönmesidir.
Bitkinin stres altındayken kırmızıya dönmesi, sukulentler arasında onu ön plana çıkaran en önemli özelliğidir. Yaprakların kırmızılaşmasına neden olan kırmızı hücreler, kuraklık döneminde bitkinin geri kalanına yavaş yavaş su vererek yeteri kadar su olmaması durumunda dahi bitkinin gelişmesine yardımcı olur.
Yakut kolyesi çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve yakut çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Yakut Kolyesi Çiçeği Nedir?
Sukulent seviyorsanız, oval şekilli yaprakları ve kırmızımsı-morumsu gövdesiyle dikkat çeken yakut kolyesi çiçeğine bakmak isteyebilirsiniz. Papatyagiller ailesinin bir üyesi olan yakut kolyesi çiçeği, Senecio cinsiyle yakından ilişkilidir. Diğer sukulentlerden farklı olarak stres altındayken yaprakları yakut kırmızısına dönüşen yakut kolyesi çiçeği, bakımı oldukça kolay bir bitkidir.
Yakut kolyesi çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:
Botanik adı: Othonna capensis
Aile: Papatyagiller (Asteraceae)
Türü: Sukulent
Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 5-6 cm yükseklik
Güneş isteği: Tam
Toprak isteği: Drenajı iyi toprak, kaktüs toprağı
Toprak pH’ı: 6-6,5
Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz, sonbahar
Çiçek rengi: Sarı
Kökeni: Güney Afrika
İlginizi çekebilir: Tül Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Yakut Kolyesi Çiçeği Nasıl Bakılır?
Yakut kolyesi çiçeği, iyi bir şekilde bakıldığında yılın büyük bir kısmında sarı renkli çiçekler açan bir sukulenttir. Anavatanı Güney Afrika olan ve güneş ışığını seven bu bitki, suyu uzun süre tutabilen yaprakları sayesinde kuraklığa dayanıklı olmasıyla bilinmektedir. Yakut kolyesi çiçeğini aydınlık bir yere koymanız ve haftada bir sulamanız, bitkinin gelişimi açısından yeterli olacaktır.
İç mekanda ve dış mekanda yakut kolyesi çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık ihtiyacı
Yakut kolyesi çiçeği, güneşi seven ve güneş ışığı çok yoğun olmadığı sürece doğrudan güneş ışığına maruz kalabilen bir bitkidir. Bununla birlikte bitkiye bahçede bakacaksanız, güneş ışıklarının en yoğun olduğu öğleden sonraki saatlerde bitkinize biraz gölge sağladığınızdan emin olun. İç mekanda ise aydınlık ve dolaylı olarak güneş ışığı alan yerleri tercih edebilirsiniz. Bitkinin günde en az birkaç saat güneş ışığına ihtiyacı olduğu için kışları eviniz yeteri kadar ışık almıyorsa bitki yetiştirme lambası kullanabilirsiniz.
Su ihtiyacı
Yakut kolyesi çiçeği, kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da düzenli sulama gerektirir. Sık sulama istemeyen bitkiyi kök çürüklüğü yaşamaması için aşırı sulamamak gerekir. Bitkiyi bir kez iyice suladıktan sonra arada toprağın kurumasına izin vermeli ve topraktaki suyun tamamen boşaldığından emin olmalısınız. Bitkinizin sulama isteyip istemediğini, parmağınızla toprağın üstteki 2-3 cm’lik kısmını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Toprağın kuru olduğunu hissediyorsanız bitkinizi sulayabilirsiniz.
Toprak ihtiyacı
Yakut kolyesi çiçeği, pH’ı 6,0 ile 6,5 arasında olan gözenekli, iyi drene olan asidik topraklarda en iyi şekilde gelişir. Bitkiniz için hazır olarak satılan sukulent ya da kaktüs topraklarını kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra saksı toprağına perlit ve kum ekleyerek kendi toprağınızı yapabilirsiniz. Bitki, nemli toprakta uzun süre durmayı sevmediğinden dolayı içinde nemi tutan malzemeler olan topraklar tercih etmemelisiniz.
Sıcaklık ve nem ihtiyacı
Yakut kolyesi çiçeği, yüksek sıcaklıkları seven bir bitkidir. Oda sıcaklığında ve yaklaşık yüzde 30 ila 50 nemli yerlerde yetişebilen yakut kolyesi çiçeğini soğuk pencerelerin kenarına veya klima ve ısıtıcı gibi aletlerin yakınlarına koymamak gerekir.
İlginizi çekebilir: Tillandsia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Gübre ihtiyacı
Sukulentlerin çoğu gibi yakut kolyesi çiçeği de sık gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte bitkinizi büyüme döneminde desteklemek için sıvı gübre ile birkaç haftada bir besleyebilirsiniz. Bitkinin köklerinin yanmaması için azot oranı düşük bir gübre kullanmalısınız.
Yakut Kolyesi Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Yakut kolyesi çiçeğini çelikle kolayca çoğaltabilirsiniz. Çelik olarak keseceğiniz yerlerin üzerinde en az 2-3 yaprak düğümü olduğundan emin olmalısınız. Çelikleri toprakta ya da suda büyütebilirsiniz. Çeliklerin toprakta çürüme ihtimali daha az olduğundan toprak tercih edebilirsiniz.
Çelikleri toprağa dikmeden önce tepsi veya sığ bir saksı seçin ve içini uygun bir toprakla doldurun. Çelikleri toprağın üzerine koyun. Kökler oluşana kadar toprağı nemli tutmaya devam edin.
Yakut kolyesi çiçeğini suda çoğatlamk içinse çelikleri alın ve altındaki yaprakları çıkarın. Uçlarıını suya koyun ve en az birkaç tane yaprak düğümünün suda olduğundan emin olun. Cam bir vazo kullanarak kök gelişimini izleyebilirsiniz. Kökler geliştikten sonra çelikleri toprağa nakledebilirsiniz. Köklerin şoka girmemesi için özellikle ilk birkaç hafta toprağı nemli tutmaya dikkat etmelisiniz.
Yakut Kolyesi Çiçeğinin Saksısı Nasıl Olmalı?
Yakut kolyesi çiçeği sık saksı değişimi gerektirmez. Saksıda kök salmalarının hiçbir sakıncası olmayan yakut kolyesi çiçeğinin saksısını her 2-3 yılda bir değiştirmek yeterlidir. Saksı değişimini bitkinin büyüme döneminde olduğu ilkbahar ve yaz aylarında yapmalısınız.
Bitkiniz için saksı seçerken saksıda yeteri kadar drenaj deliği olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca yeni saksının eskisine göre yalnızca bir boy büyük olmasına dikkat edin.
Yakut kolyesi çiçeğine her tür saksıda bakmak mümkün olsa da genelde toprak saksılar sukulentler için en iyi seçenektir. Toprak saksılar, topraktaki fazla suyu emerek bitkinin ıslak toprakta oturmasını önlemeye yardımcı olur.
- Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
- Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?
- Hosta Çiçeği Bakımı
- Gardenya Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?