Saçlarınızın, dudaklarınızın ya da tırnaklarınızın parlaması, size sağlıklı bir görünüm verebilir. Ne var ki, konu cildiniz olduğunda bu durum geçerli değil. Çünkü aslında farklı makyaj teknikleri ile cildinizin dikkat çekmek istediğiniz bölgelerini parlatarak gösterişli bir hava katmakla, sürekli parlayan yağlı bir T bölgesine sahip olmak arasında büyük bir fark var.
Cilt neden yağlanır?
En sık görülen cilt problemlerinden biri olan yağlanma ciltte yer alan sebasöz bezlerin fazla sebum salgılamasından kaynaklanırken, fazla sebum salgısı yağlı cilt görünümünün yanı sıra sivilce ve akne gibi cilt problemlerinin de oluşumuna neden oluyor. Aslında cildin doğal olarak nemlendirilmesini sağlayan ve cilt sağlığı için gerekli sebum, yapışkan ve yağlı bir dokuya sahip olduğundan fazlası cilde de yağlı bir görünüm veriyor. Özellikle ergenlik dönemi hormonları sebum üretimini hızlandırırken, akne problemi de bu dönemde artış gösteriyor. Diğer yandan sebasöz bezlerin yoğun olarak yer aldığı alın, çene ve sırt bölgeleri yağlanmanın en sık görüldüğü bölgeler olarak karşımıza çıkıyor.
Cilt yağlanmasında etkili dış faktörler
Cilt yağlanmasının en sık görülen sonuçları, cildin parlaması, uzun süreli sivilce ve akne problemleri, siyah noktalar, büyüyen ve tıkanan gözenekler ve siyah nokta oluşumu. Genetik faktörler, hormon değişiklikleri ve düzensizliklerinin yanı sıra beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, yanlış cilt bakım uygulamaları, stres gibi dış etkenler de cildin yağlanmasına neden olabiliyor. Yağlı ciltlerle savaşmanın en etkili yolu ise cilt tipinize ve cildinizin ihtiyaçlarına uygun bir cilt bakım rutininden geçiyor.
Mat ve kusursuz bir görünüm için: Yağlı cilt bakımında kullanabileceğiniz içerikler ve etkileri
Yapılan araştırmalar, yağlı ciltler ve akne problemiyle savaşta, bazı doğal içeriklerin tedavi amaçlı kullanılan ilaçlardan bile daha etkili olduğunu gösteriyor. Antik çağlardan günümüze ulaşan güzellik sırlarının yanı sıra pek çok farklı cilt bakım ürününün de içeriğinde yer alan bu ürünlerden en çok öne çıkanlar ise cadı fındığı, kekik ve çinko PCA.
Fazla yağlanmayı önler: Cadı fındığı
Cilt bakım rutinlerindeki yeri gün geçtikçe artan cadı fındığı ya da Hamamelis virginiana, yağlardan çaylara pek çok farklı alanda kullanılan bir bitki. Cadı fındığının cilt bakımında kendine yer bulmasını sağlayan özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz:
- Enflamasyonu azaltır: Vücudun kendisini sakatlık ve enfeksiyonlardan koruma mekanizması olan iltihap kronikleştiğinde pek çok soruna neden olurken; kronik enflamasyon ciltte kendini akne, egzema ve sedef gibi şekillerde gösterir. Cadı fındığı, antioksidan, tanin ve galik asit içerikleriyle, serbest radikalleri nötrleyerek enflamasyon oluşumunu engeller. ( 1, 2)
- Cilt yaşlanmasıyla savaşır: Güçlü bir antioksidan içeriğe sahip cadı fındığı, serbest radikalleri nötralize ederken enfeksiyona neden olan bakterilerle savaşılmasını da destekler. İçeriğindeki polifenoller cildinizin daha sıkı görünmesini sağlayarak yaşlanma belirtilerini azaltır. (3)
- Gözenekleri sıkılaştırır: Cadı fındığının tanen içeriği ve doğal astrenjan özelliği, gözenekleri sıkılaştırarak sivilce, siyah nokta ve gözenek oluşumunu engeller. Böylelikle cilt hasarlarını önlerken viral enfeksiyonlarla da savaşır. (4, 5)
- Cildi rahatlatır: Cadı fındığı cildin fazla yağını alarak ilerde oluşabilecek pürüzleri engeller. Diğer yandan cildi kurutmadığı için yağlı ciltlerin yanı sıra hassas ciltler için de uygundur.
- Akneyle savaşır: Cadı fındığı içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde akne tedavisinde de faydalıdır. Cildinizin üzerinde bulunan gözenekleri küçültür; akneye neden olan bakterileri ve dolayısıyla akne oluşumunu engeller ve var olan aknenin kurutulmasına yardımcı olur. (6)
Sebum üretimini dengeler: Çinko PCA
Sivilce ve akne problemlerinin çözümünde etkili bir bileşen olan çinko PCA (pyrrolidone carboxylic acid) ya da çinko tuzu; sebum üretimini düzene sokarak yağ dengesini sağlamaya yardımcı olan doğal kaynaklı bir nemlendiricidir. Cildin doğal yapısında da bulunan PCA, cildin nemlendirilmesinde ve iyileşme sürecinde görev alan bir bileşendir.
- Antibakteriyeldir: Çinko PCA cildin maruz kaldığı dış etkenlerin neden olduğu hassasiyet ve kızarıklıkların önlenmesini sağlarken, akne oluşumuna neden olan bakterilerle de savaşır.
- Antiemflamatuardır: Tıpkı cadı fındığı gibi antiemflamatuar özelliğe sahip olan çinko PCA, ciltte gözenek, sivilce ve akne oluşumunu engeller.
- Sebum üretimini düzenler: Akne oluşumunun sebeplerinden biri de gereğinden fazla aktif sebasöz salgılardır. Çinko PCA sebum üretimini düzenlediği için cildin yağlanmasını önler, pH dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur, cildinizin mat ve kusursuz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
- Cildinizin daha genç görünmesini sağlar: Kolajen ve elastin sentezini destekleyen çinko PCA, daha sağlıklı ve genç görünen bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur.
Etkili bir antimikrobiyal: Kekik
Antik Yunan’da tapınaklarda tütsü, Antik Mısır’da mumyalama malzemesi ve Antik Roma’da tatlandırıcı olarak kullanılan kekiğin insanlık tarihindeki yeri uzun yıllara dayanıyor. Günümüzde ise kekik cilt bakım sektöründe kendine henüz yeterince yer bulamamış olsa da, araştırmalar kekiğin akne tedavisinde pek çok ilaçtan daha etkili olduğunu öne sürüyor. Doğal bir antimikrobiyal aktif bileşen olan timol içeren ve sofralarımızda baharat olarak kendine sıkça yer bulan kekik; doğal tedavi edici, antibakteriyel, antifungal ve spazm çözücü özellikleriyle Amerika Sağlık Bakanlığı’na bağlı FDA tarafından da kabul görüyor.
Kekiğin cilt üzerindeki etkiler ise şöyle sıralanıyor:
- Tedavi edicidir: Antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile kekik, cildinizi enfeksiyonlardan korur. Yara ve kesik izleri, tahriş, kızarıklık ve kaşıntı tedavisinde de kullanılabilen kekik, aynı zamanda akne problemleri için de doğal bir çözümdür.
- Cilt sağlığını destekler: Kekik, dolaşım sürecini destekleyerek cilde kan akışını hızlandırır ve cilt sağlığını destekler. Diğer yandan antioksidan içeriğiyle cildinizin genç görünümünü korumanıza yardımcı olur.
- Cildi temizler: Tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardımcı olan kekik, yağlı ciltlerin temizliğinde de etkilidir.
- Akne tedavisinde etkilidir: Leeds Beckett University’de akneye sebep olan bakteriler üzerinde yapılan bir araştırmada, kekiğin bakterileri 5 dakikadan kısa bir sürede öldürdüğü gözlemlenmiş. (7)
Yağlı bir cildiniz ya da geçmeyen bir akne probleminiz varsa, öncelikle bir dermatolog ile görüşmenizde fayda var. Sonrasında cildinizin ihtiyaçlarına yönelik farklı çözümler sunan doğal ürünleri ve bu ürünlerin kombinasyonlarını deneyebilir; ideal günlük detoks rutininizi oluşturabilirsiniz.
Örneğin akne tedavisi için cadı fındığı ve kekiğin faydalarından bir arada yararlanmak için her iki bitkiyi sıcak suda 20 dakika kadar beklettikten sonra pamuk yardımıyla cildinize uygulayıp; bir süre beklettikten sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Son olarak; günlük cilt bakım rutininizi uygularken, cildinizin sağlığını ve güzelliğini de korumak için içeriğinde sert kimyasal, parfüm, renklendirici, salisilik asit, alkol ve paraben içerikler bulunan ürünlerden kaçınmanızda fayda var.