X

Yağ yakımını hızlandırmak için etkili besinler ve yöntemler

Düşünceleriniz, bir amaçla bağdaşmadığı sürece hiçbir şey elde edilemez. Değiştirmek istediğiniz yaşam tarzınız ise hedefiniz için adım atmalısınız. Ben hayatın genel kuralını şu şekilde ifade ediyorum: “Hareket etmezsen, zihnindeki tohumlar yeşili ve maviyi görmeden toprağın altında çürür.” Bu söylediğim sadece beslenme konusunda değil, hayatın tamamı için geçerli olabilir.

Bugün yaza fit girme telaşında, sıklıkla duyulan “yağ” konusunu irdelemek istiyorum. Yağ kelimesi sizin için ne ifade ediyor? Ben çevremde kısa bir anket yaptığımda, çoğu insanın yakındığı ve vücudunda en çok kurtulmak istedikleri bölgeleri sinsi bir düşman olarak tanımladıklarıyla karşılaştım.

“Yağ”ın tıbbi literatürdeki tanımı; genel olarak suda erimeyen eter, kloroform, benzen ve aseton gibi organik çözücülerde eriyebilen biyomoleküller olarak yer alıyor. Tabii ki, vücudumuz için gerekli temel besin maddelerinin de başında geliyor. Organizmayı ısı, ışık, elektrik ve fiziksel şoklardan koruyan, ve enerji deposu olan bir yapıdan bahsediyoruz. Buna ek olarak, bazı vitamin ve hormonların yapısında görev alarak önemli bir işlevi yerine getiriyor. A, D, E, K vitaminlerinin emilimi ile beyin ve sinir dokularında kritik görevlere de sahip olduklarını söyleyebilirim.

Peki, bu kadar önemli görevleri olan bir besin maddesine karşı nasıl bu kadar kin beslenebilir? 

Yemek yediğiniz zaman vücudunuz karbonhidrat, yağ ve proteini yapı taşlarına ayırıyor. Böylece ya hemen ya da daha sonra kullanabileceğiniz bir enerji açığa çıkıyor. İşte kullanmadığınız enerjinin %80’lik kısmı bel, kalça ve basen bölgelerinizde depolanıyor. Fakat daha tehlikeli olan bir depolama bölgesi, iç organlarınızın çevresindeki yağlanma oluyor. Çünkü kalp-damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi birçok hastalık riski bu nedenden ötürü ortaya çıkıyor.

Bedeninizi korumak ve ona iyilik yapmanız için yaşam tarzınızı değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Motivasyonunuzu artıracak tüyolar ve yağ yakımını hızlandıracak besinleri sevgili Uplifers okuyucularım için sıralıyorum.

Kabuklu yemişler

Açlık hissini yatıştırıp, kas oluşumunu destekler. Kahvaltınızı 7-8 çiğ badem ya da 2 tam cevizle taçlandırmayı deneyin. Obezite, kas kaybı, kırışıklık oluşumu ve kalp- damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Baklagiller

Kas oluşumunu destekler, yağ yakımını hızlandırır ve sindirim sistemini düzene sokar. Obezite, kolon kanseri ve kalp-damar hastalıkları ile mücadele eder. Baklagilleri pişirirken vitamin ve mineral kaybetmemek için, ıslatma suyunu atın ama haşlama suyunu atmayın.

Yağsız beyaz etler

Kas miktarını artırır ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Tok kalma sürecini uzatırlar. Obezite, diyabet ve çeşitli hastalıklara karşı savaşırlar. Izgara, haşlama ve fırında tüketmenizi ve yanında bol yeşillik tüketmenizi öneririm.

Yulaf

Kan şekerinin dengelenmesi sağlar, kolesterolü düşürür. Bol lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzene sokar. Kalp-damar hastalıkları, obezite, diyabet ve kolon kanserini önlemede etkilidir. Farklı bir yulaf ezmesi denemek isteyenler; 2 yemek kaşığı yulaf ezmesini 1 yemek kaşığı süt ekle ve 5 dakika bekletin. Daha sonra lor peyniri ve yumurta ekleyin. Bu karışımı baharatlarla süsleyin ve omlet olarak pişirip servis edin.

Fıstık ezmesi

Testosteron ve kas oluşumunu ciddi miktarda artırır. Yağın yakılmasını hızlandırır. Obezite, kas kaybı, kırışıklık oluşumunu ve kalp-damar hastalıklarının oluşumunu engeller. Cinsel hayatına hareket getirir.
Kas yapımını artırmak isteyenler; yarım muzun üzerine bir tatlı kaşığı fıstık ezmesi sürüp yerseniz daha etkili bir beslenme sağlarsınız.

Çilek ve böğürtlen familyası

Kalbi korur, görme duygusunu geliştirir, hafızayı güçlendirir. Açlık duygusunu bastırır, vücudun denge ve koordinasyonunu sağlar. Antioksidanlardan zengindir. Kalp-damar hastalıkları, kanser ve obeziteye karşı etkilidir. 1 kase organik yoğurt içerisine, 3 yemek kaşığı sevdiğiniz böğürtlen familyası ve 2 kare ham çikolata ekleyerek kendinizi sağlıklı şımartabilirsiniz.

Ara öğün

Ara öğün tüketmek; vitamin ve mineral alımını artırır. Tokluk hissini artırarak ana öğünde gereksiz kalori alımını engeller ve zihninizi daha aktif hale getirir. Tabii ki ara öğünlerde doğru seçim yapmak önemlidir. Abur cubur ara öğün değil, bel çevrenize eklenen yağ dokusudur.

Su

Su dengedir ve vücudun 2/3’ü suda oluşur. Vücudunuz günde yaklaşık olarak 2-2,5 litre idrar, deri, solunum ve bağırsak yoluyla su kaybeder. Kaybettiği suyu yerine koymak yaşamsal öneme sahiptir. Susuzluk ve açlık beynin aynı bölgesinden kontrol edilir. Bir şeyler yemeden önce susayıp susamadığınızı kontrol edin.

Uyku

En kaliteli uyku zaman dilimi, 23:00 ile 04:00 arasıdır. Kortizol hormonu düzensiz uykudan etkilenir ve aşırı salınımı vücutta yağlanmaya neden olur. Kortizol üretimi, beynin aydınlık ve karanlık algısına bağlı olarak beyne iletilir. Bu nedenle uyku düzeniniz bozulduğunda, kortizol hormonunun salınımı artar ve buna bağlı olarak yağ depolanması artar. Beyne yemeyi durdurması gerektiği sinyalini gönderen leptin hormonudur. Beyne açlık sinyali gönderen ise, ghrelin hormonudur. Gece uyumadığınızda ghrelin hormonu daha fazla salgılanırken, leptin hormonu daha az salgılanır.

Hareket

Bahaneleri bir kenara bırakın ve sporu hayatınıza yerleştirin. Çok yoğun bir tempoda çalışıyorsunuz değil mi? Sabah normalde kalktığınız saatten 1 saat önce kalkmayı deneyin ve yürüyüşe gidin. Orta tempolu bir yürüyüş her zaman idealdir. İsterseniz pilates, yoga ve dansı da tercih edebilirsiniz. Yoga hareketlerini yaparken gözlerini kapatman daha etkili olabilir. Gözlerinin sunduğu sinirsel destekten mahrum kalan beyin ve kaslar birbiriyle iletişim kurmak için daha fazla çalışmak zorunda kalırlar. Kaslarınızı daha çok çalıştırırken, bonus olarak koordinasyon mekanizmanızı da geliştirirsiniz.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Selin Şahin: Araştırmayı, içimdeki öğrenme ateşini hep canlı tutmayı, okumayı, kalemimi kağıtla buluşturmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi kendine görev edinmiş bir diyetisyenim. Psikoloji, felsefe, moda, spor, farklı tatlar, doğa ve hayvanlar ise ilgi alanlarım arasında. Üretmeyi ve üretim deviniminin içinde yer almayı seviyorum. Üniversite eğitimimden sonra sektörün önde gelen sağlık gruplarından birinde stajımı tamamladım. "Leptin Direnci ve İnsülin" alanında yazdığım tezimle mezun oldum. Şu anda ofisimde sağlıklı beslenme ve diyet danışmanlığı yapıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale