Yağ tüketimi beyni etkiliyor
Yeni bir araştırmaya göre; beslenmede yer verilen yağ türleri, beynin yeme eylemi üzerindeki kontrolünü etkiliyor. Frontiers in Cellular Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmada, yüksek oranda doğmuş yağ tüketmenin, beynin bu konuda zorlanmasına neden olduğu sonucuna ulaşıldı. Edinilen diğer bulgulara göre kilo vermeye çalışan insanların doymuş yağlardan uzak durması gerekiyor. Çünkü bu tür yağlara sahip yiyecekler, iltihapa neden olarak, beyinde ‘hipotalamus’ adı verilen ve açlığı düzenlemekle görevli organı olumsuz yönde etkiliyor. Bu ise, obezitede görülen yeme miktarını, ne zaman duracağını ve ne tür yiyecekler yiyeceğini kontrol edememe durumuna neden oluyor.
İlginizi çekebilir: Omega-3 yağ asitleri nedir ve aslında ne işe yarar?
Denek olarak farelerin kullanıldığı araştırmada, doymuş yağ bakımından zengin öğünlerin yenmesinin ardından bilişsel fonksiyonların azaldığı gözlemlendi. Çalışmayı yürüten Profesör Marianna Crispino ve Profesör Maria Pina Mollica, konuyla ilgili şunları ifade ediyor:
“Bu günlerde beslenme şekillerinin insanların genel mutluluğuna etkisine büyük önem verilmeye başlandı. Fazla yağ tüketiminin metabolizmaya olan etkisi çokça çalışılmış olsa da, bunun beyne olan etkisiyle ilgili çok az şey biliniyor.”
Öte yandan yağ bakımından zengin bir beslenme, birden çok şekilde karşımıza çıkabiliyor. Bunun nedeni tereyağı ve kızartmalardaki gibi doymuş ve balık, avokado ve zeytinyağı gibi doymamış yağ türlerinin farklı etkilere sahip olması. Örnek vermek gerekirse; araştırmada domuz yağı yerine balık yağının tercih edilmesinin önemli ölçüde fark yarattığı sonucuna yer veriliyor. Balık yağının tercih edilmesi durumunda beyin fonksiyonları normal kalıyor ve gereğinden fazla yemekten kaçınıyor.
Crispino, araştırmayla ilgili ifadelerini şu sözlerle noktalamakta:
“Yağlı beslenme şeklinin beyindeki etkisi ve neden olduğu fark şaşırtıcı ölçüde netti. Edindiğimiz sonuçlar, obezite ve diğer metabolik hastalıklardan korunmada yağ tercihinin önemini ortaya koymuş durumda.”
İlginizi çekebilir: Yağ tüketiminin beslenmedeki yeri hakkında son zamanlarda ortaya çıkan gerçekler
Kaynak:
sciencedaily.com