Yabancı dil öğrendiğimizde beynimizde neler oluyor?

Helsinki Üniversitesinden bilim insanları, yabancı dil öğrenmenin beynin esnekliğini ve bilgileri kodlama yetisini geliştirdiğini ortaya çıkardı. Buna göre ne kadar çok yabancı dil öğrenirsek, beynimiz öğrenme esnasında biriken verileri o kadar etkin bir şekilde işliyor.

Scientific Reports isimli dergide yayımlanan çalışmada, araştırmacılar 10 erkek, 12 kadın olmak üzere ortalama yaşları 24 olan toplam 22 katılımcıyla birlikte çalıştı. Bu öğrencilere hem kendi dillerinden, hem de hiç bilmedikleri yabancı dillerden farklı kelimeler dinletildi. Beynin bu bilinen ve bilinmeyen kelimelere karşı tepkisi ölçülüp, özellikle bilinmeyen kelimelerde beynin nasıl hareket ettiğine odaklanıldı. Bu aşamada, öğrencilerin dille ilgili altyapıları da –yabancı dil bilip bilmedikleri, kaç yaşında dil öğrendikleri vs.- dikkate alındı.

Yapılan deneyler sonucunda, yabancı dil bilen katılımcıların beyin aktivitelerinin daha yüksek ve hızlı olduğu gözlemlendi. Çalışmanın yazarlarından Yuriy Shytrov, konuyla ilgili bireyin ne kadar fazla dil öğrenirse nöron ağlarının yeni bilgileri o kadar hızlı bir şekilde kodlayabileceğini ifade ediyor. Bir başka deyişle, beyni daha fazla bilgiyle doldurmak, onun esnekliğini artırıyor.

Bilim insanları, yeni bir dil öğrenirken beynin nasıl işlediğini anlamanın kaza ya da felç gibi durumlar sonrasında oluşan konuşma problemlerini çözme ve tedavi etme konusunda kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyor. Ayrıca nöron ağlarının nasıl çalıştığını daha iyi öğrenmek, onları hızlandırmak ve öğrenme sürecini geliştirmek anlamına da geliyor.

Kaynak: sciencedaily.com

İlginizi çekebilir: Yeni bir dil öğrenmeden önce üstesinden gelmeniz gereken 6 engel

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!