Günlük rutinlerinize ‘wellness stacking’ ile yeni bir soluk getirin
Sonbaharın gelişiyle birlikte doğanın ritmine uyum sağlamak için yenilenme çağrısı da kapımızı çalıyor. Nasıl ki doğa, büyüleyici bir dönüşümle kendini yeniliyorsa bizim de doğadan ilham alıp yeni başlangıçlar yapmamız kaçınılmaz bir hal alıyor. Çünkü bu güzel mevsimin gelişi, sadece doğada değil, ruhumuzda ve bedenimizde de tazelenme fırsatlarını beraberinde getiriyor. Öyleyse, günlük alışkanlıklarımızı gözden geçirip daha verimli ve dengeli bir yaşam sürdürmek için yeni rutinler oluşturmanın tam zamanı. Hazırsanız işte bu konuda hepimize ilham olacak bir yaklaşım; “wellness stacking”.
Son zamanlarda sosyal medya platformlarında oldukça popüler bir kavram, daha doğrusu yaşam tarzı olan “wellness stacking”, küçük ama güçlü ve sağlıklı alışkanlıklarla büyük dönüşümler yaratmanın anahtarı olarak kabul ediliyor. Gelin, wellness stacking nedir ve hayatımıza nasıl uyarlayabiliriz yakından bakalım ve bu sonbahar mevsimini, yeniden ve daha güzel başlamak için bir fırsat olarak görelim.
Wellness stacking nedir?
Kabul edelim sağlıklı alışkanlıklar kazanmak ve onları uzun süre sürdürmek istesek de modern çağın yoğun ve hızlı temposu, artan sorumluluklar, bitmeyen to-do listler, stres kaynakları ve zaman sıkıntısı gibi faktörlerden dolayı istediğimiz yaşam tarzına sahip olmakta güçlük çekiyoruz. İş, uyku, ev düzeni, yeme-içme, sosyalleşme derken bir günün 24 saat olması çoğu zaman yetersiz kalabiliyor. Dolayısıyla arzu ettiğimiz aktivitelere zaman bulmakta zorlanabiliyoruz. Ama bir yandan da cilt bakımı yapmak, kuru fırça ile cildimizi fırçalamak, yoga ile bedenimizi esnetmek ya da meditasyon yaparak zihnimizi rahatlatmak istiyoruz. Peki, işler çok, zaman az olduğunda nasıl bunları yapabilir, istediğimiz alışkanlıkları günlük rutinlerimize ekleyebiliriz?
İşte “wellness stacking” tam da bu noktada devreye giriyor ve az zamanda sağlıklı alışkanlıklar kazanmamıza destek oluyor. Sosyal medya kullanıcısı Brigette Muller (@hummusbirrd), sağlıklı yaşam rutinini oluşturmak isteyen herkes için 20 dakikalık bir zaman dilimi öneriyor. Muller, her gün 20 dakikalık bir süre içerisinde mümkün olduğunca çok öz bakım eylemini rutinine ekliyor ve her gün bir eylem daha katarak kendine meydan okuyor. İyi yaşam alışkanlıklarınızı gün boyunca yerine getirmeye çalışmak için zaman bulmak yerine wellness stacking ile hepsini tek bir seansta yapabilirsiniz diyen Muller, herkes için bu 20 dakikanın harika bir rutin oluşturma pratiği olduğunu savunuyor.
“Wellness pratiklerini istifleme” olarak çevirebileceğimiz “wellness stacking”i Muller şu şekilde özetliyor: “Daha fazlasını ekleyemeyene kadar ‘sağlıklı yaşam yığınıma’ bir şey daha eklemeye çalışıyorum. Örneğin, matın üzerinde boynumu destekleyecek bir teknolojik cihaz kullanıyorum. Daha sonra kuru fırça yapıyorum, saçıma yağ sürüyorum, dudak maskesi yapıyorum…”
Kısacası mümkün olduğunca her gün yeni bir öz bakım pratiğini bu 20 dakikalık zaman dilimine eklemeye çalışan Brigette Muller’ın bu önerileri, az zamanda çok fazlasını yapmak isteyen herkes için ilham verici olabilir.
Eğer bu sonbaharda siz de rutinlerinize yenilerini eklemek ve daha sağlıklı, size daha iyi hissettirecek pratikler katmak istiyorsanız, her gün 20 dakika ayırarak “wellness stacking”i denemeyi düşünebilirsiniz.
20 dakikada yoğunlaştırılmış wellness
Yoğunlaştırılmış kişisel bakım olarak da yorumlayabileceğimiz “wellness stacking”i geliştirmek ve kendi hayatınıza uyarlamak istiyorsanız, işte faydalanabileceğiniz adımlar:
- İlk olarak mevcut alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Faydalı mı, size iyi geliyor mu, ne kadar zamanınızı alıyor, ne tür alışkanlıklar eklemeye, ne tür alışkanlıklarınızı çıkarmaya ihtiyacınız var, hepsini analiz edin.
- Halihazırda sahip olduğunuz ve sürdürdüğünüz alışkanlıkları gözden geçirmek, hangi yeni wellness alışkanlıklarıyla birleştirebileceğinizi bulmanın da harika bir yolu.
- Örneğin, sabah kahvenizi içerken meditasyon yapmak ya da açık hava yürüyüşlerinize nefes egzersizleri eklemek gibi küçük eklemeler yaparak başlayabilirsiniz.
- Sizin için en iyi hizmet edecek küçük ama etkili pratikleri kombinleyerek rutinlerinize ekleyebilirsiniz.
- “Wellness stacking”in amacı, alışkanlıkların birbiriyle bütünleşerek günlük yaşamınızın doğal bir parçası haline gelmesi. Bu nedenle hem zamanınızı hem enerjinizi optimum düzeyde kullanabileceğiniz ve birbiriyle kombinlenmesi mümkün olan pratikleri düşünün.
- Dişlerinizi fırçalarken bacaklarınızı esnetmeyi ya da kitap okurken su içmeyi deneyebilirsiniz. Önemli olan sizi yormadan, aynı anda birden fazla fayda sağlayan ve gerçekten kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak pratikleri kendinizi sıkmadan birleştirebilmek.
- Eğer zaman ve eylem yönetiminde zorlanıyorsanız bir günlük tutarak bu süreci kayıt altına alabilir ve üzerinde değerlendirmeler yaparak ihtiyacınız olan düzenlemeleri fark edebilirsiniz. Bu sayede gerçek ve bütüncül bir alışkanlıklar rutinine dönüşene kadar en ideal kombinasyonları oluşturmuş olursunuz.
Unutmayın her bir sağlıklı alışkanlık, tek başına fayda sağlarken, bir araya getirildiğinde sinerjik bir etki yaratarak günlük rutinlerinize sürdürülebilir wellness pratiklerini entegre etmenizi kolaylaştırabilir. Modern dünyanın yoğun, stresli ve zaman sıkıntılı günlerinde sağlıklı yaşam alışkanlıklarının bir araya getirilerek maksimum fayda sağlanmasını amaçlayan wellness stacking, herkes için uyarlanabilir bir yaklaşıma dönüşebilir.
Bugünden denemeye ve yarından itibaren mümkün olan yeni wellness pratiklerini eklemeye ne dersiniz?
Kaynak: theeverygirl, blog.davidlloyd.co.uk, workingoncalm
İlginizi çekebilir: Evde mükemmel bir ‘ben zamanı’ için ihtiyacınız olan tüm ürünler