X

Wellness dünyasının öncüleri ile günlük rutinleri üzerine: İrem Ergün ile keyifli bir sohbet

Wellness dünyasının önde gelen isimleri ile gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbetlerden, şimdiye kadar hayatımıza olumlu katkılar sağlayabilecek, günlük rutinlerimizi geliştirecek birçok fikir topladık. Geçtiğimiz haftalarda Belgin Aksoy, Pınar Özdemir Hotiç, Nil Keskin ve Gülferi Yıldırım’in günlük rutinlerini ve iyi yaşam tavsiyelerini sizlerle buluşturmuştuk. Bu kez ise konuğumuz Fonksiyonel Tıp Doktoru İrem Ergün. Keyifli okumalar…

Uplifers okuyucuları için kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

2015 yılında başlayan tamamlayıcı tıbba olan ilgim, 2016 yılında fonksiyonel tıpla tanışmama sebep oldu. Henüz oldukça yeni olduğu bir dönemde, 2017 yılında Cleveland Klinik’te Dr. Mark Hyman ile bir aylık bir çalışma şansım oldu. Kendi sağlık sorunlarım nedeniyle başvurduğum ve deneyimlediğim çeşitli uygulamalardan sonra, fonksiyonel tıp ile önce kendimi iyileştirdim diyebilirim. “Bütünsel tıp”, “biyoregülasyon terapileri”, “longevity” öne çıkan ilgilendiğim alanlar. Amerika’daki Fonksiyonel Tıp Enstitüsü’nde (IFM) eğitimlerimi tamamlayıp, oradan sertifikalı bir doktor olarak 6 yıldır fonksiyonel tıp ve “longevity” üzerine Amerikan Hastanesi’nde kurduğumuz bölümde çalışıyorum.

Güne nasıl başlıyorsunuz? Sabah rutininizin ilk adımı nedir?

Genellikle saat kurmaya gerek olmadan, erken uyanıyorum. Ardından yaz-kış devam eden bir balkon seansı, temiz hava ve gün ışığı çok iyi bir başlangıç oluyor. Hem uyurken hem de güne başlarken içten bir şükür ve teşekkür, uzun süredir benim için mutlu edici bir alışkanlık haline geldi. Devamı rutin, yani hazırlanıp çalışmak için yola çıkmak oluyor.

Sabahları telefon veya bilgisayar kullanma alışkanlığınız var mı?

Maalesef uzun yıllar böyle bir alışkanlığım vardı. Son bir senedir gerçekten çaba göstererek bundan kurtulduğumu söyleyebilirim. Güne anksiyete ile başlamamak ve telefon bağımlılığını kontrol etmek açısından, sabah uyanır uyanmaz telefona bakmamayı herkese öneriyorum.

Zihinsel olarak güne nasıl hazırlanıyorsunuz? Meditasyon, nefes egzersizi gibi pratikleri uyguluyor musunuz?

Gün boyunca maksimum performans hedeflemek yerine, yapmam gerekenleri önceliklendirip yapabileceğimin en iyisini yapacağımdan emin olarak güne başlıyorum. Nefes egzersizleri gerçekten çok faydalı, hatırladıkça yapmaya çalışıyorum.

Ama zihinsel olarak en önemli çalışma, zihninizin kontrolü, zihninizdeki yazılım diyebilirim. Bu da algımız ve reaksiyonlarımızla direkt bağlantılı. Algının realiteyle uyumlu olması, reaksiyonlarımızı da optimize ediyor. Buradaki kaosu azaltmanın en etkili yöntemlerinden biri, meditasyon. Benim için düzenli bir alışkanlık değil, ama kontrolü ve beklentiyi en aza indirerek “an” içinde olmak, her gün hatırlayarak üzerinde çalıştığım bir egzersiz.

Sabah kahvesi/çayı/içeceği tercih ediyor musunuz?

Sabahları aç karnına su dışında hiçbir şey içmiyorum, ilk öğünümü yiyene kadar sadece limonlu veya elma sirkeli su içiyorum. Çay ve kahvenin öğlene kadar birer tane olmasına özen gösteriyorum.

Kahvaltı yapıyor musunuz? Yapıyorsanız genellikle kahvaltıda neleri tüketmeye/tüketmemeye dikkat ediyorsunuz?

Kahvaltı benim hiç atlayamadığım bir öğün. Çok düzenli olduğunu söyleyebilirim. Genellikle avokado, bol zeytin, yeşillik, ceviz, badem, karabuğday ekmeği, zeytinyağı, arada yumurta, arada mantar, varsa çilek, yaban mersini olan kahvaltı seçeneklerim var. Süt ürünlerini ve gluteni yaklaşık 6 yıldır minimum düzeyde tüketiyorum.

Evde egzersiz veya açık havada spor yapmayı tercih ediyor musunuz? Yoksa günün geri kalanında mı hareket etmeye zaman ayırıyorsunuz?

Haftada 2 gün düzenli antrenman, kalan günlerde evde dans, dışarda yürüyüş, “animal movement” egzersizleri yapıyorum, kesinlikle asansör kullanmıyorum. Gün içerisinde bütün seans aralarında hareketli olmaya çalışıyorum.

Sabah rutininizde sizin için en önemli olan kısım nedir, “asla atlamam” dediğiniz?

Sanırım şükür.

Gün içindeki işlerinizi planlamak için özel bir yönteminiz var mı? İş ve öncelik sıralamanızı nasıl yapıyorsunuz?

Haftanın 5 günü hastanede, klinikte olduğum için gün içerisindeki programım yani günüm planlanmış oluyor. Ağırlıklı olarak hasta ve danışan görüşmeleri dışında, günün kalanı genellikle takipler ve eğitimle geçiyor. Akşam için de en az plan yaparak, kızıma ve kendime vakit ayırmayı önceliklendirerek, açıkçası o günkü akışta ne gelirse keyifle yapıyorum.

Yoğun bir günün içerisinde koştururken kendinize zaman ayırmak ve bedeninizi, zihninizi dinlendirmek için ne yapıyorsunuz?

Müzik ve egzersiz, bedeni ve zihni dinlendirmek için en çok işe yarayan ve kolay olan iki şey benim için. Aileden biriyle veya bir arkadaşla sohbet etmek, telefonda da olsa gün içerisinde iyi geliyor. Ayrıca yavaşlamak, hatta bir süre durmak zihnimizi dinlendirmek için harika.

Başarı ve motivasyon için ilham aldığınız kaynaklar neler?

Başarı kavramım tamamen değişti. Hayatta başarılı olmak yerine, “hayatı başarmak” çok daha önemli diye düşünüyorum. Öğrendiğim her yeni şey benim için bir başarı. Motivasyon için odaklanmak gerekiyor, odaklanmak sonuç almayı getiriyor, sonuç aldığınız zaman daha iyi şeyler yapmak için motivasyonunuz devamlı hale geliyor. Yaptığı işle aşka düşen, bilime katkıda bulunan, kendisi gibi olan ve doğal yaşayan insanlar bana ilham veriyor. Bir de tasavvuf…

Akşam saatleri için ayrı bir rutininiz var mıdır? Varsa detaylandırabilir misiniz?

Günün en plansız ve değişken zamanı akşam saatleri oluyor. Uyku ve yemek zamanı rutin ama içerik ve nasıl geçtiği değişebiliyor. Çünkü çalışma sonrası kendime, biriken işlere ve dostlara kalan zaman burası oluyor. Rutin olan şey var mı derseniz, kesinlikle en geç 7’ye kadar protein ve sebze olan akşam yemeği, en geç 12’de uyuma diyebilirim.

Güne harika bir başlangıç yapmak ve gün boyunca motive kalabilmek için Uplifers okuyucularına ne söylemek istersiniz?

Yaşama sevincimiz olduğu sürece, güne ve günlere harika başlangıçlar yapılabilir. Bunu başaramadığımız ya da hissetmediğimiz zamanlar, sorgulamak ve tefekkür etmek, sebep-sonuç ilişkisi üzerine çalışmak değişimi başlatacaktır. Bize iyi gelmeyen ya da bize ait olmayan rutinleri değiştirmek, alışkanlıkları değiştirmek, ara vermek, yani konfor alanından çıkmak faydalıdır. Duygusal ve zihinsel kaslarımızı güçlendirir. Bunlar şimdilik zor geliyorsa, yeniden ve daima iyi bir uyku, geceden az yemek, sabah biraz müzik, su içmek, gün ışığı, nefes herkese iyi gelecektir.

İlginizi çekebilir: ‘Ruhum yogayı, yoga da ruhumu besliyor’: Çetin Çetintaş ile yoga ve kendini bulma yolculuğuna dair röportaj

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

‘Evdeki herkes barista’: Bosch VeroBarista ile kahve deneyiminizi zirveye taşıyın

Kahve, şüphesiz ki pek çoğumuz için lezzetli bir içecekten çok daha fazlası; adeta bir tutku, bir ritüel… Sabahın ilk ışıklarında enerji veren, gün içindeki küçük molalarda kendimizi şımartmamızı sağlayan, bazense sohbetlerin tadını ikiye katlayan en keyifli eşlikçi. O yüzden günün farklı anlarını, farklı kahvelerle taçlandırmak gibisi yok; ne de olsa her anın kendine has bir kahvesi var. Güne enerjik bir başlangıç yapmak için yoğun aromalı bir americano ya da gün içinde en sevdiğimiz tatlının yanında yumuşak içimli bir cappuccino en iyi seçim olabilir.



Peki ya bu seçimlerimizi evde barista ustalığıyla hazırlayabilir miyiz? Elbette. Bosch Tam Otomatik Kahve Makinesi VeroBarista ile günün her anına ve her damak tadına uygun lezzetli kahveler hazırlamak mümkün; çünkü VeroBarista ile evdeki herkes barista. Her fincanınızı ustalık eserine dönüştürmeye hazırsanız, işte VeroBarista ile yapabilecekleriniz:

Kahve çekirdeklerini dilediğiniz gibi öğütebilirsiniz

Barista ustalığında lezzetli kahveler hazırlayabilmenin ilk adımı, kahve çekirdeklerini doğru bir şekilde öğütmekten ve tazeliği korumaktan geçiyor. Güzel haber; VeroBarista tüm bunları sizin için yapıyor. CreamDrive, yüksek kaliteli seramik kahve öğütme ünitesi ve özel aroma koruyucu çekirdek haznesi ile günün her saati taze çekilmiş kahve çekirdekleriniz hazır.

Üstelik çekirdek öğütme inceliğini de dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Arka arkaya iki öğütme ve ısıtma sayesinde ekstra güçlü kahvenizi tadı daha az acı olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. AromaDouble Shot Fonksiyonu ile kahve aromasından ödün vermeden ekstra yoğun kahveler hazırlamak da mümkün. E bir barista daha ne ister, öyle değil mi?

Farklı anları, farklı kahve çeşitleriyle taçlandırabilirsiniz

Taze çekilmiş kahve çekirdeklerinin mis kokusunun yanı sıra kahve hazırlamanın en güzel yanlarından biri de hiç şüphesiz her damak zevkine uygun farklı seçenekler yapabilmek. Sert tatları sevenler, yumuşak içim tercih edenler ya da daha eğlenceli köpüklü bir şeyler arayanlar… VeroBarista’da herkes için bir şeyler var. Cappuccino, flat white, latte macchiato, sütlü kahve, OneTouch Function ile hepsini tek tuşla hazırlayabilirsiniz. Dahası, yoğun tatları seviyorsanız americanonuz da VeroBarista ile hazır.

Belirtmekte fayda var ki; bir barista ustalığında kahve hazırlayabilmek için özellikle sütlü kahvelerde doğru lezzeti yakalayabilmenin en önemli sırrı sütün sıcaklığını ve kıvamını doğru ayarlayabilmek. Neyse ki VeroBarista, ideal demleme sıcaklığı konusunda tam bir usta. Sütlü kahvelerde bile mükemmel sıcaklığı yakalıyor, süt köpüğü ve sıcak su hazırlama seçenekleri ile her kahve türünü lezzetten ödün vermeden hazırlıyor. Ayrıca sütlü kahveleriniz için de hortumlu süt adaptörü sayesinde esnek çözümler sunuyor. İster kutudan, ister şişeden, ister kendi termosundan süt alın, VeroBarista ile sonuç hep aynı; hep mükemmel.

Kişisel tercihlerinizi kaydedebilirsiniz

Geçek bir barista kahve hazırlarken mutlaka kişisel dokunuşlarıyla fark yaratır; VeroBarista da evdeki herkesin kendi ‘barista’ dokunuşunu ekleyebilmesi için kişiselleştirilmiş tercihlere göre 4 adede kadar favori kahve kaydedebilme özelliğine sahip. Böylece her yudumda tam da istediğiniz gibi bir lezzete kavuşabilirsiniz. Ayrıca evinizde baristalığı başkasına devretmeniz gereken anlarda da kahvenizin yine tam istediğiniz gibi hazırlanacağından da emin olabilirsiniz 🙂 Sıfır risk, bol lezzet…

En sevdiğiniz kahveyi, en sevdiğiniz fincanda içebilmeniz için de VeroBarista üstüne düşeni yapıyor ve yüksekliği ayarlanabilir kahve çıkışı sayesinde 15 cm yüksekliğe kadar ayarlanabiliyor. En uzun latte macchiato bardaklarınızı bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Zamandan ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz

Kahve hazırlarken lezzet kadar önemli bir şey daha varsa; o da şüphesiz ki zamandan ve enerjiden tasarruf edebilmek. VeroBarista, minimum ısınma süresiyle 45 saniye gibi çok kısa bir zamanda kahvenizi hazır hale getiriyor. Ayrıca her kahveden sonra autoMilkClean süt temizleme sistemi ile tam otomatik temizlik sunuyor ve kolayca çıkartılabilir damlama tepsisi, kahve posası kabı ve süt ağızlıkları bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Yani kahve keyfiniz bittiğinde sizi temizlikle hiç yormuyor. Ve son olarak ZeroEnergy Auto-off otomatik kapanma özelliği ile belirlenen saatten sonra enerji tasarrufu yapmak için kapanıyor, sizi düşündüğü kadar çevreyi de düşünüyor. Kim hem çok lezzetli kahveler yapan hem de akıllı özellikleriyle kahve hazırlamayı mükemmel bir deneyime dönüştüren böylesi bir yardımcıyı evinde istemez ki?

Siz de evinizin baristası olmaya hazırsanız, en lezzetli kahveleri kendi damak tadınıza göre ayarlamak ve her defasında mükemmel sonuçlar elde etmek için hemen tıklayabilir, VeroBarista ile tanışabilirsiniz.

*Bu yazı Bosch katkılarıyla hazırlanmıştır.



21 Günde Ustalaş: Hayatınızı dönüştürmenin kısa rehberi

Günümüz dünyasında insanlar hızlı ve etkili çözümler ararken, uzun vadeli değişikliklerin ne kadar süre gerektirdiği sorusu akıllarda yer ediyor. Araştırmalar, bir alışkanlık kazanmanın 21 günlük bir süreç olduğunu belirtiyor. Bu gerçek, “21 Günde Ustalaş” serisini şekillendiren temel düşünce. Omega Yayınları’nın yayımladığı ve Marie-Claire Carlyle, Leon Nacson ve David A. Phillips gibi alanında prestijli yazarların katkıda bulunduğu seri, hayatın farklı alanlarında bir dönüşüm yaşamak isteyen okurlara kısa ama derinlemesine bir yolculuk sunuyor. Peki, bu serinin her kitabı, okura nasıl dokunuyor? Gelin, seriye birlikte göz atalım.



Marie-Claire Carlyle-Para Mıknatısı: Zenginliğe Giden Yolda Bir Yol Haritası

Serinin ilk kitabı olan Para Mıknatısı, parayla olan ilişkimize yeni bir perspektif getiriyor. Carlyle, paranın sadece maddi bir unsur olmadığını, aynı zamanda kişisel değerimizin ve başkalarına sunduğumuz katkının bir yansıması olduğunu öne sürüyor. Kitap, okuyucuları “zengin” olmanın ötesine taşıyarak, yaşamlarında gerçekten neye değer verdiklerini sorgulamalarına yardımcı oluyor. Paranın bir enerji olduğu fikri üzerine kurulu bu kitap, hayata daha fazla refah çekmek isteyenler için önemli adımlar sunuyor. Okur, mevcut finansal alışkanlıklarını gözden geçirmeye ve “para mıknatısı” olma yolunda ilerlemeye davet ediliyor. Carlyle’ın dili basit ama etkileyici. Kitap, “Paranın Değeri” ve “Niyet Etmenin Gücü” gibi bölümlerle, paraya olan bakış açınızı tamamen değiştirebilir. Ancak bu kitap, sadece bir kişisel gelişim kitabı değil; alışkanlıkları kökten dönüştürmek isteyen herkes için bir rehber niteliğinde. Para ve refah konusunda mevcut düşünce kalıplarını yıkmak isteyen okurlar için güçlü bir başlangıç noktası sunuyor.

Leon Nacson-Rüyalar: Bilinçaltınızı Keşfetmek İçin Bir Araç

Serinin ikinci kitabı olan Rüyalar, sadece uyku sırasında yaşadığımız olayların ötesinde, bilinçaltımızın derinlerine bir yolculuk yapmamıza yardımcı oluyor. Nacson, rüyaların anlamını çözebilmek için onları hatırlamanın önemini vurgularken, okuyuculara kendi rüya günlüğünü tutmanın faydalarından bahsediyor. Modern yaşamın karmaşasında, rüyalarla ilgili sembollerin ve temaların nasıl çözüleceğine dair pratik bilgiler sunuyor. Kitap, rüya yorumlamada bireysel deneyime önem vererek okuyucunun kendi rüyalarının dilini öğrenmesini sağlıyor. Rüyaların sembolizmi üzerine yoğunlaşan bölümler, okurun bilinçaltına dair ipuçlarını yakalamasını kolaylaştırıyor. “Düşmek, Uçmak ve Kovalanmak” gibi herkesin yaşamış olabileceği rüya temalarına açıklık getirirken, kişinin ruhsal yolculuğunda bir rehber olma niteliği taşıyor. Nacson, rüyaların günlük hayatımızdaki yansımalarına dikkat çekiyor; bu da kitabı okura bilinçaltıyla ilgili derin bir keşif fırsatı sunan önemli bir araç haline getiriyor.

David A. Phillips-Numeroloji: Sayıların Gizemli Dünyası

Üçüncü kitap Numeroloji ise, yaşamın derin sırlarını anlamak için sayıların gücüne odaklanıyor. Phillips, Pisagor’un öğretilerine dayanan bu kadim bilim dalını modern hayata uyarlayarak, insanların kendilerini ve çevrelerindekileri daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Numeroloji, sadece kişilik analizi değil; aynı zamanda kariyer seçimleri, ilişkiler ve ruhsal gelişim açısından da rehberlik sunuyor. Phillips, kitabında sayılara dair teorik bilgilere ek olarak, gerçek dünyadan ünlü örnekler sunarak konuyu daha somut bir hale getiriyor. “Ruh Sayıları” ve “Adların Gücü” gibi bölümler, okurların kişisel yaşamlarına dair önemli çıkarımlar yapmasına olanak tanıyor. Numerolojiye ilgi duymayanlar bile, bu kitap sayesinde yaşamlarını yeni bir gözle değerlendirmeye başlayabilir.

21 Günlük Yolculuk: Alışkanlıklar ve Dönüşüm

Bu seri, alışkanlıkların nasıl şekillendiğine ve yaşamda yeniye yer açmanın neden önemli olduğuna dair kapsamlı bir rehber niteliğinde. Her kitap, 21 gün boyunca okuru derin bir içsel yolculuğa çıkarıyor ve bir yandan kısa süreli bir rehber gibi görünse de her birinin arkasında büyük bir felsefi altyapı bulunuyor. Para Mıknatısı, finansal refahın anahtarlarını sunarken; Rüyalar bilinçaltımızı çözmemize yardım ediyor ve Numeroloji kişisel potansiyelimizi anlamamıza kapı aralıyor. Bu serinin en büyük gücü, herkesin hayatında bir noktada değişiklik yapma ihtiyacını hissetmesi ve 21 gün boyunca süren bu küçük ama etkili adımların, büyük dönüşümlere yol açma potansiyelinde yatıyor. Her kitap, farklı bir tema etrafında dönse de ortak payda: Bireyin kendi gücünün farkına varmasını sağlamak ve bunu bir alışkanlığa dönüştürmek.

Sonuç olarak, “21 Günde Ustalaş” serisi, hayatta bir adım öne geçmek ve yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için ilham verici bir çalışma. Her kitabın derinliği, okurun kendine dair yeni keşifler yapmasına olanak tanıyor. Seriyi okurken hem kişisel gelişiminize katkıda bulunacak hem de alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçireceksiniz. Hayatta yeni bir sayfa açmak için siz de bu 21 günlük yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Bu yazı Deniz Poyraz tarafından kaleme alınmıştır.

İlginizi çekebilir: Yaratıcılık bir hayal mi? Yaratıcı olmak mümkün mü? İyi ama nasıl?



İlgili Makale