Infrared yani kızılötesi sauna, 2018’de adından sık sık söz ettirecek yeni bir wellness trendi. Artık Türkiye’de de çeşitli merkezlerde rastlamaya başladığımız bu saunalar yavaş yavaş alıştığımız diğer saunaların yerini almaya başlayacak gibi… Peki infrared sauna tam olarak ne demek? Hepimizin bildiği normal saunalardan farkı nedir? Ve bu sauna türünü kimler kullanabilir?
İlginizi çekebilir: Saunaların sağlığa faydaları
Infrared sauna nedir?
Infrared, yani kızılötesi saunalar havayı ısıtmak yerine doğrudan vücut ısısına odaklanan ve bu ısıyı yükselten saunalardır. Bu tür saunanın en önemli özelliği ise vücut ısısını doğal güneş ışığı gibi yükseltmesidir. Aslında bu teknolojiye çok yabancı değiliz. Çünkü prematüre doğmuş bebekler, hastanelerdeki yenidoğan ünitelerinde yıllardır bu şekilde ısıtılıyor.
Infrared sauna ile normal sauna arasındaki farklar
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi normal saunalar havayı ısıtırken kızılötesi saunalar doğrudan vücut ısınızı yükseltiyor. Bu nedenle alışılageldik saunalarda 93 dereceye kadar çıkan sıcaklık, infrared saunalarda 70 derecede kalıp yeterli olabiliyor. Bu ise saunayı kullananların daha fazla terlemesini sağlıyor.
Infrared saunaların normal saunalardan bir diğer farkı ise etkisinin derinin yüzeyiyle sınırlı kalmaması. Dokulara doğrudan nüfuz eden kızılötesi sauna; bu sayede vücuttaki toksinleri, çevreden kaynaklanan kirleri ve hatta yağ hücrelerini kolaylıkla atabilmemizi sağlıyor.
Nasıl kullanılır?
Kızılötesi saunalar en fazla 70 derece ısıtılmalı ve yine en fazla 45 dakikalık seanslar halinde kullanılmalı. Normal saunalarda en fazla 15 dakika olan kullanım süresinin infrared saunalarda bu denli yüksek olmasının nedeni, infrared saunaların nefes aldığınız havayı değil vücudunuzu ısıtması. Öte yandan hamile kadınların kullanmaması gereken infrared saunayı sağlık sorunu olanlarınsa mutlaka doktorlarına danışarak kullanması gerekiyor.
Kızılötesi saunanın faydaları
Infrared sauna terapisinin toksinleri atma, rahatlama, kalori yakma, ağrıların azalması, yaşlanmayla mücadele, cildin arınması, hücre sağlığı ve kan dolaşımının düzenlenmesi gibi faydaları olduğu biliniyor. Vücuttaki ağır metal, radyasyon ve çevre kaynaklı kirleri atan infrared sauna, kolajen üretimini uyararak kırışıklıkları azaltıyor, sivilceye neden olan bakterileri öldürüyor ve cildin arınmasını sağlıyor.
Infrared sauna ile ilgili daha fazla ayrıntıya ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Kaynak:
popsugar.com
İlginizi çekebilir: 2018 wellness trendleri: Farkındalık ve detoks şekil değiştiriyor