Wellbeing teknolojileri hayatımızı nasıl etkiliyor?
Sağlık denildiği zaman akla ilk olarak hasta, yaralı olmama gibi durumlar geliyor. Her ne kadar bu durumlar sağlığı açıklıyor görünse de sağlık, aynı zamanda psikolojik ve sosyal açıdan iyi hissetmeyi de içinde barındırıyor. Kısacası, sağlıktan bahsederken hem fiziksel hem psikolojik hem de sosyal durumlar göz önünde bulunduruluyor. Gündelik hayattan iş hayatına kadar her şeyin akışını etkileyen sağlık, çeşitli teknolojik gelişmelerle destekleniyor. Bu teknolojiler, wellness sektörünün içinde bulunup kısaca wellbeing teknolojileri olarak anılıyor. Bu yazımızda, sizler için çeşitli wellbeing teknolojilerini ve bu teknolojilerin hayatımızı nasıl etkilediğini kaleme aldık.
Wellbeing teknolojileri hayatımızı nasıl geliştirebilir?
Kısaca ‘refah’ olarak tanımlayabileceğimiz wellbeing, fiziksel ve psikolojik olarak iyi olma hali anlamına geliyor. Bu kavram aynı zamanda duygu ve düşünce dünyasındaki huzura da odaklanıyor. Ve günümüzde çeşitli wellbeing teknolojileri piyasaya sürülüyor.
Bu teknolojiler sayesinde ilişkilerdeki memnuniyet artırılabiliyor ve insanların duygular arasında kaybolması engellenebiliyor. Ayrıca, bu teknolojilerin insanların rahat hayatlar sürmesine yardımcı olduğunu da belirtmeliyiz. Şimdi, birkaç tane wellbeing teknolojisiyle hayatınızı nasıl iyileştirebileceğinize yakından bakalım…
Uyku iyileştirme uygulamaları
Uyku bozuklukları, günümüzde insan sağlığını en çok etkileyen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Bazı insanlar çok fazla uyurken bazıları uykuya dalmakta sıkıntı yaşayıp uykusuz kalabiliyor. Bu tarz durumların altında farklı sebepler yatıyor olsa da uyku problemlerinin günlük hayattan insan ilişkilerine kadar hayatın her köşesini etkilediği biliniyor. Böylesine negatif etkili durumlar için de ilaç tedavisi bazı zamanlarda tek başına yeterli olamıyor. Bu nedenle, uzmanlar tarafından uyku bozuklukları için hazırlanan tedavi planları uyku iyileştirme uygulamalarıyla destekleniyor.
Wellbeing teknolojileri arasında fazlasıyla popüler olan uyku iyileştirme uygulamaları, kullanıcıların uyku alışkanlıklarını analiz ediyor. Bu analiz sayesinde kullanıcılar uykularının kalite seviyesini anlayabiliyorlar. Bu uygulamaların oluşturduğu farkındalık, insanların daha iyi bir uyku düzeni oluşturması için bir kapı aralıyor. Ayrıca, bu uygulamaların uykuya rahat bir şekilde dalabilmek adına kullanıcılara çeşitli gevşeme egzersizleri ve rahatlatıcı sesler sunduğunu da vurgulamak istiyoruz.
App Store ve Google Play aracılığıyla indirilebilen Sleep Cycle ve Pzizz, pek çok insanın kullandığı uyku iyileştirme teknolojileri arasında bulunuyor. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız uyku döngünüzü fark etmenize yardımcı olacak bu iki uygulamaya bir şans tanıyabilirsiniz.
Mental sağlık ve psikolojik destek uygulamaları
Bazı zamanlarda fiziksel açıdan iyi hissetme durumu söz konusu olsa da psikolojik sağlığın kötü olmasıyla hayat akışı bozulabiliyor. Bir başka deyişle, fiziksel sağlığın zihinsel iyilikle desteklenemediği dönemlerde yaşama isteği azalıyor. Bu durumun en temel çözümü bir psikoloğa veya psikiyatriste danışmak olsa da çeşitli wellbeing teknolojileriyle de yol katedilebiliyor. Kullanıcıları lisanslı terapistlerle ve danışmanlarla çevrim içi olarak buluşturan çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar aracılığıyla alanında uzman kişilerle iletişim kurulabiliyor. Ayrıca, bu uygulamalar sayesinde duygu dünyasını şekillendirme konusunda rehber olabilecek makalelere ve diğer kaynaklara da ulaşılabiliyor. Bu uygulamalar aynı zamanda acil psikolojik durumlar için anlık yardım ve destek grupları da sunuyor.
Hem bireysel terapi hem de çift terapisi seçenekleri bulunan Talkspace ve BetterHelp, popüler mental sağlık uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulamalara hem App Store hem de Google Play aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Egzersiz uygulamaları
Bazı insanlar, psikolojik olarak kendilerini iyi hissetseler bile ağrı ya da acı gibi fiziksel durumlarla karşılaşabiliyorlar. Psikolojik iyiliğe zarar veren bu durumlar için de en genel çözümlerin başında uygun bir spor rutini yer alıyor. Bu rutini oluşturmak adına da çeşitli egzersiz ve fitness uygulamaları öne çıkıyor. Bu uygulamalar aracılığıyla uzmanlar tarafından geliştirilmiş antrenmanlara ulaşılabiliyor. Ayrıca, kullanıcılar bu uygulamalarla egzersiz alışkanlıklarını izleyerek motivasyonlarını yükseltebiliyorlar. Bunlara ek olarak, bu uygulamalar aracılığıyla yakılan kalori ve egzersiz esnasındaki kalp atış hızı gibi durumlar da öğreniliyor.
Şu anda pek çok insan evde spor yapmayı kolaylaştıran Nike Training Club isimli uygulamayı kullanarak fitness hedeflerine ulaşıyor. Eğer kilo vermek veya hastalanmamak gibi hedefleriniz varsa bu uygulamaya göz atabilirsiniz.
Meditasyon uygulamaları
Uzmanlar, fiziksel hareketliliğin meditasyonla desteklenmesi sonucunda daha iyi bir yaşam stilinin benimsenebileceğini vurguluyor. Bu vurgunun somutlaştırılması için de pek çok meditasyon uygulaması geliştiriliyor. Bu uygulamalar, duygusal dengenin iyileştirilmesi ve stresin azaltılması için meditasyon seansları sunuyorlar. Ayrıca, bu uygulamalarda uyku kalitesinin artırılmasına yönelik meditasyonlar da bulunuyor.
Rehberli meditasyonlar ve uyku müzikleri sunan Headspace ve Calm, günlük bir meditasyon rutini oluşturma konusunda oldukça başarılı uygulamalar. Eğer YouTube üzerinden size en uygun meditasyon videosunu ararken fazlaca vakit kaybediyorsanız bu uygulamalara bir göz atabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 2023’te öne çıkan wellness startupları