X

“Vücut tipleri ve belirleyici özellikleri – Fit with Beril”

Spor Yaparken En Çok Sorulan Sorular – 21

Hangi vücut tipi sınıfına ya da sınıflarına dâhil olduğunuzu tespit etmek; size, iyileştirmek ya da geliştirmek istediğiniz özellikleriniz için daha kısa bir yol izleme imkânı sunar.

Aramızda, haftada ortalama 3–5 gün olmak üzere saatlerini kararlı bir şekilde spor salonunda geçirip, uzmanlardan beslenme programlarında destek alıp, protein gramajlarına kadar söylenenlere bağlı kalıp yine de hak ettikleri sonuçları elde edememiş olanlar vardır. Bu disiplini haftalarca, hatta aylarca sürdürüp bir gelişme kaydedemeyenler mevcuttur. Benzeri bir durumda akla ilk gelmesi gereken; hedefimize yönelik izlenen yolun bizim vücut tipimize, kas yapımıza, besinlere olan toleransımıza uygun olmadığı ihtimalidir.

1940’lı yıllarda psikolog William Sheldon, insanları üç ana vücut tipi sınıflandırmasına göre ayırmıştır. Bu sınıflandırma, günümüz modern bilimi tarafından kabul görmekte ve kadın-erkek ayırt etmeksizin vücut tiplerini belirlemede kullanılmaktadır. Vücut tipleri ve özellikleri;

  • Ektomorf (yağsız ve çelimsiz)
  • Mezomorf (yağsız ve kaslı)
  • Endomorf (kuvvetsiz ve yuvarlak hatlı)

Ektomorf (yağsız ve zayıf)

Bu sınıfa mensup vücut tipine sahip olanların, hayatlarında neredeyse hiçbir zaman vücut yağ oranlarıyla problemleri olmaz. Besinlerden aldıkları yağları hiçbir egzersiz rutini uygulamadan enerjiye çeviren çok hızlı bir metabolizmaya sahiptirler. Ektomorfların hem yağ hem kas bazlı kilo kazanımları oldukça zordur.

Ektomorfların ortak özellikleri;

  • Uzun uzuvlara sahip / kollar, bacaklar, vb.
  • İnce belli
  • Dar omuzlu
  • İnce kemikli
  • Vücut yağ oranı düşük
  • Metabolizma hızı oldukça yüksek
  • İstedikleri herşeyi yiyerek zayıf kalan
  • Enerjisi yüksek

Mezomorf (yağsız ve kaslı)

Mezomorflar doğuştan yağsız ve kasları belirgin bir vücut yapısına sahiptirler. Geniş omuzları, ince belleri, orta kalınlıkta kemikleri ve geniş yuvarlak hatlı kas yapıları vardır. Mezomorflar, doğuştan bir atlet vücuduna sahip olurlar. Bu yapıyı bozmak ya da geliştirmek kendi seçimleridir.

Eğer yalnızca bu sınıfa ait gerçek bir mezomorfsanız, ender rastlanan ve genetik olarak çok şanslı bir yapıya sahipsiniz demektir. Nasıl beslenir ya da nasıl antrenman yaparsanız yapın, estetik olarak kusursuz görünürsünüz. Amacınız kas hacmi kazanmaksa, biraz ağırlık antrenmanı yapın. Amacınız yağ kaybetmekse, biraz kardiyovasküler egzersizleri artırın. İstediğinizi tüketin ya da basit ve kompleks karbonhidrat tüketiminize biraz dikkat edin; ne kadar hızlı sonuç aldığınızı göreceksiniz.

Mezomorfların ortak özellikleri;

  • Doğuştan hatlı(parçalı) kas yapılı ve atletik görünümlü
  • Orta derecede kalın kemikli
  • İnce belli
  • Geniş omuzlu
  • Yağsız

Endomorf (kuvvetsiz ve yuvarlak hatlı)

Endomorfların kas kuvveti zayıftır, yuvarlak vücut hatları ve orta-kalın yapıda kemikleri vardır. Yavaş çalışan bir metabolizmaları vardır ve vücutları kolayca yağ depolar.

Endomorflar, amaçları yağ kaybetmekse, kesinlikle kardiyovasküler çalışmalara öncelik vermeli ve yedikleri her şeye dikkat etmelidirler. Endomorflar, doğuştan karbonhidratlara karşı intoleranslı olurlar. Bu da tükettikleri karbonhidratların enerji olarak kullanılması gerekirken yağ olarak depolanmasına neden olur.

Eğer vücudunuzdan çoğunlukla şikâyetçiyseniz, ya tam bir endomorfsunuzdur ya da mezomorf / endomorf karışımısınızdır.

Vücut Tipi Kombinasyonları

Belirtmekte fayda vardır ki, hemen hemen kimse yalnızca bir ana sınıfa mensup değildir. Aslında çoğumuz bu 3 ana sınıftan, 2’sinin kombinasyonuyuzdur.

Örnek vermek gerekirse;

Mezomorf (kaslı) / Endomorf (yuvarlak hatlı) kombinasyonu vücutlar; kolay kas kazanımı sağlayan ama aynı zamanda kolay yağlanan yapıya sahiptirler.

Ektomorf (çelimsiz ve uzun uzuvlara sahip) / Mezomorf (Atletik) kombinasyonu vücutlar; çok yağsız, uzun ve hatlı kas yapısına sahiptirler. Basketbol oyuncuları bu gruba verilebilecek en harika örnektir.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda kendi vücut tipinizi belirlemeli ve genetik özelliklerinizin ışığında bir beslenme ve aktivite planı benimsemelisiniz. Bu plan geçici süreli değil, hayat boyu sürdürebilir nitelikte olmalıdır. Planınıza ana hatlarıyla sadık kaldığınız sürece, vücudunuzla barışık olmamanız imkânsızdır.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

Beril Tarakçıoğlu: Personal Fitness Trainer Beril Tarakçıoğlu, lise Sainte-Pulcherie ardından Lise Saint-Benoit ve son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi – Fransızca Tercümanlık Bölümü’nden mezun olarak akademik yaşantısını tamamladı. 2013 Yılı Şubat ayı itibarı ile, profesyonel hayatına, ACE ‘American Council on Exercise’ sertifika programını başarıyla tamamlayarak Fitness eğitmeni olarak devam ediyor. Eğitimini aldığı branşlar; Burhanfelek/Cimnastik; Enka/Yüzme; Levent Tenis Kulübü/Tenis.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale