X

Vücudunuzun onlara ihtiyacı var: Yeterince amino asit alıyor musunuz?

Hemen hemen çoğumuzun bildiği gibi amino asitler, insan vücudunda önemli bir rol oynamaktadır ve proteinlerin temel yapıtaşıdır. Amino asitler, peptit ve proteinlerin vazgeçilmez bileşenleridir. 20 tane amino asit, insanın hayatını sürdürmesinde elzemdir. Çünkü insan vücudunun işlevlerini sürdürmesinde gereklidir:

  • hormon üretimi
  • kas yapısı
  • sinir sistemi
  • organların çalışması
  • hücresel fonksiyon

Amino asitler yetersizse, protein sentezi durur. Bilim insanları amino asitleri çeşitli özelliklerine göre gruplara ayırmıştır. Bazı amino asitler vücutta üretilmezler, diyet ile insanların besin kaynaklarından almaları gerekir.

Esansiyel amino asitleri içeren gıdalara, tam proteinler denmektedir. Tam protein kaynakları et, deniz gıdaları, kümes hayvanlarından gıdalar, yumurta, süt ürünleridir. Soya, kinoa, karabuğday tüm esansiyel amino asitleri içeren bitki-kökenli gıdalar ve tam protein kaynaklarıdır. Diğer bitki-kökenli protein kaynakları örneğin, fasulye, sert kabuklu çerezler yetersiz proteinler olarak tanımlanmaktadır.

Protein gereksinimi diyetteki amino asit dengesizliğine bağlı olarak gelişir. Amino asit dengesizliği diyette bir ya da daha fazla amino asitin miktarının çok düşük olmasından kaynaklanır. Böylece, proteinin vücutta kullanımı azalır. Bitkisel proteinlerin biyolojik değeri, hayvansal proteinlerden daha düşük olduğundan gereksinimi karşılamak için amino asitleri yönünden birbirini tamamlayan yiyeceklerin diyette beraber kullanılması veya yetersiz olan amino asitin diyete doğrudan ilave edilmesi gerekir. İnsanı sağlıklı olarak besleyebilmek için bütün fizyolojik gereksinimlerini karşılayacak miktar ve bileşimde bir diyet vermek gerekir.

Hangi amino asidi hangi gıdalardan alabilirsiniz?

  • Histidin: Soya proteini, yumurta, parmesan, susam, yer fıstığı
  • İsolösin: Yumurta, soya proteini, tofu, beyaz balık, domuz eti, parmesan
  • Lösin: Yumurta, soya proteini, beyaz balık, parmesan, susam
  • Lisin: Yumurta, soya proteini, beyaz balık, parmesan, gümüş balığı
  • Metionin: Yumurta, beyaz balık, susam, gümüş balığı, soya proteini
  • Sistein: Yumurta, soya proteini, susam, hardal tohumu, yer fıstığı
  • Fenilalanin: Yumurta, soya proteini, yer fıstığı, susam, beyaz balık
  • Tirosin: Soya proteini, yumurta, parmesan, yer fıstığı, susam
  • Treonin: Yumurta, soya proteini, beyaz balık, gümüş balığı, susam
  • Triptofan: Soya proteini, susam, yumurta, chia tohumu
  • Valin: Yumurta, soya proteini, parmesan, susam, et

Referanslar:
1.Tessari P et al. Essential amino acids: master regulators of nutrition and environmental footprint? Sci Rep. 2016; 6: 26074.
2.Wu G. Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids. 2009 May;37(1):1-17. doi: 10.1007/s00726-009-0269-0. Epub 2009 Mar 20.
3.Ananieva E. Targeting amino acid metabolism in cancer growth and anti-tumor immune response. World J Biol Chem. 2015 Nov 26; 6(4): 281–289.
4.https://aminoacidsguide.com/ Erişim tarihi: 31.05.2019.
5.Ünver B. Diyetin amino asit dengesizliği ve beslenme yönünden önemi. Beslenme ve Diyet Dergisi. 1988; 17 (1): 131-139.
6.https://www.healthline.com/nutrition/essential-amino-acids#benefits-of-supplements Erişim tarihi: 01.06.2019.

İlginizi çekebilir: Biyoaktif peptitler gıda olarak mı alınmalı, kapsül formunda mı?

Emsal Salık: Tıp doktoru, Histoloji-Embriyoloji Uzmanı, Klinik Ayak Refleksoloji Uzmanı, Shiatsu Uzmanı, bass gitaristim. Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. Artı Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kayropraktik Yüksek Lisans. Çocukluğumdan itibaren günde 20-40 dakika arası spor hayatımın bir parçası. İlgi alanlarım Yoga, Ayak Refleksoloji, Shiatsu, Medikal QiGong, Kayropraktik, Tae-Bo, Şema Terapi, kitap okuma, kendini geliştirme. emsalbass@gmail.com

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale