Ara sıra kaygı yaşamak hayatın normal bir parçasıdır. Bununla birlikte, anksiyete bozukluğu olan kişiler sıklıkla günlük durumlar hakkında yoğun, aşırı ve sürekli bir endişe yaşarlar. Anksiyete bozuklukları genellikle, dakikalar içinde doruk noktasına ulaşan (panik ataklar) ani yoğun kaygı ve korku duygularının tekrarlanan bölümlerini içerir. Bu endişe ve panik duyguları günlük aktiviteleri etkiler, kontrol edilmesi zordur, gerçek tehlikelere kıyasla orantısızdır ve uzun sürebilir. Kişi, bu istenmeyen duyguları önlemek için çeşitli yerlerden veya durumlardan kaçınabilir. Anksiyete belirtileri, çocukluk veya gençlik yıllarında başlayabilir ve yetişkinliğe kadar devam edebilir.
Anksiyeteyi kısaca, modern dünyada sıkça kendinden söz ettiren psikolojik bir olumsuz duygu durumu olarak tanımlayabiliriz. Endişe ve kaygı, günlük hayatta çoğu zaman karşı karşıya kaldığımız ve varlığını hissettiğimiz bir durum olsa da, bazı kaygılar yoğun stres yaratarak fiziksel, zihinsel veya duygusal belirtilerle kendini belli edebilir. Altında yatan birçok farklı sebep ile birlikte ortaya çıkabilen anksiyetenin fiziksel, zihinsel ve duygusal belirtileri için galerimizi inceleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Anksiyeteyi yenmenize yardımcı olacak farkındalık becerileri
Kaynaklar: healthline, my.clevelandclinic.org

Anksiyete duygusal belirtileriAnksiyetenin duygusal belirtileri: Zayıf veya yorgun hissetmek, kaygıyı tetikleyen şeylerden kaçınma dürtüsüne sahip olmak, uyumakta güçlük çekmek...
Anksiyete bozukluğu nedir?Görüldüğü gibi, anksiyete bozukluğu, bir tür zihinsel sağlık durumudur. Eğer anksiyete bozukluğunuz varsa, bazı şeylere ve durumlara korku ve dehşetle tepki verebilirsiniz. Ayrıca kalp çarpıntısı ve terleme gibi fiziksel belirtiler de yaşayabilirsiniz.
Elbette biraz kaygı duymak normaldir. İş yerindeki bir sorunu çözmek, bir görüşmeye gitmek, sınava girmek veya önemli bir karar vermek gerektiğinde kendinizi endişeli hissedebilirsiniz. Hatta böyle durumlarda kaygı, faydalı bile olabilir. Örneğin kaygı, tehlikeli durumları fark etmemize ve dikkatimizi odaklamamıza yardımcı olur, böylece güvende kalırız...
Ancak anksiyete bozukluğu, zaman zaman hissedebileceğiniz olağan sinirlilik ve hafif korkunun da ötesine geçer.
Anksiyete, işlev görme yeteneğinize müdahale eder. Bir şey duygularınızı tetiklediğinde, genellikle aşırı tepki verirsiniz. Durumlara verdiğiniz tepkileri kontrol edemezsiniz. Tüm bunlar göz önüne alındığında, anksiyete bozukluklarının günü atlatmayı zorlaştırabileceği söylenebilir.
Peki, anksiyete nasıl geçer?Anksiyete bozukluğu, tıpkı diğer sağlık sorunları tedavi gerektirir. Yani bu bir öz disiplin veya tutum meselesi değildir.
Eğer anksiyete yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir sağlık uzmanına başvurun. Sağlık uzmanınız size uygun bir tedavi planı hazırlayacaktır. Bu plan, ilaç ve psikoterapiyi birleştirebilir.