Gerçek dünya ile hayali dünyayı bir araya getiren sanal gerçeklik (VR) teknolojisi, hız kesmeden gündelik hayatımıza entegre olmaya devam ediyor. Bu teknoloji, başta oyun sektörü olmak üzere pek çok sektörle bağlantı kurarak yükseliyor. Bu sektörlerin arasından da insan hayatına olan etkisinden dolayı sağlık sektörü öne çıkıyor.
VR teknolojisi, fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirmek adına yenilikçi ve etkileşimli yöntemler sunuyor. Teknolojinin bu özelliği sayesinde geleneksel sağlık anlayışının sınırları aşılarak yeni teşhis ve tedavi yöntemleri ortaya konuyor. Bu yazımızda, sanal gerçeklik yardımıyla sağlık sektörünün geleceğine etkili bir şekilde yön veren beş tane şirketi derinlemesine analiz ediyoruz.
MindMaze
2012 kuruluşlu MindMaze, nörolojik hastalıkların tedavi sürecine dijital teknolojileri entegre ediyor. Temelde beyin sağlığına odaklanan bu şirket, protokollü terapilerle motor, bilişsel ve kardiyovasküler fonksiyonlara odaklanıyor. Şirketin sunduğu terapiler, VR teknolojisi başta olmak üzere yapay zeka (AI), hareket analitiği ve bulut teknolojisiyle destekleniyor.
Alzhemier, Parkinson, inme ve demans gibi hastalıklara çözüm üreten MindMaze’in popüler iki tane çözümü bulunuyor. Üç binden fazla hastanın kullandığı MindMotion GO, kullanıcıları oyun tabanlı dijital terapilerle buluşturuyor. Hastalar, hem anlaşmalı sağlık kuruluşlarında hem de evlerinde MindMotion GO’yu deneyimleyebiliyorlar. MindMotion PRO ise hemipareziden yani kas güçsüzlüğünden muzdarip hastalar için geliştirilmiş bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor; bu çözüm de MindMotion GO’ya benzer bir şekilde kullanıcılara oyun tabanlı nörorehabilitasyon sunuyor.
2022’deki finansman turunda 105 milyon dolarlık bir yatırım alan MindMaze, toplam fon miktarını 340.7 milyon dolara yükseltti. Şirket, VR teknolojisiyle geliştirdiği çözümleri MindMaze Labs isimli araştırma ve geliştirme merkeziyle desteklemeye devam ediyor.
Osso VR
2016’da kurulmuş olan Osso VR, cerrahi eğitim ve hazırlık için geliştirilmiş bir VR eğitim platformu sunuyor. Bu platform, cerrahların, cerrahi asistanların ve diğer sağlık profesyonellerinin cerrahi prosedürleri sanal bir şekilde uygulamasına olanak tanıyor. Bu uygulama sayesinde sağlık çalışanları tıbbi becerilerini etkili bir şekilde geliştirebiliyorlar.
Osso VR’ın yüksek çözünürlüklü ve gerçekçi VR simülasyonlarında tıbbi aletler ve cerrahi alanlara ait tüm detaylar vurgulanıyor. Bu sayede, kullanıcılar gerçek bir ameliyat ortamının karmaşıklığını ve dinamikliğini hissedebiliyor. Tıbbi simülasyonlara ek olarak, şirket ortopedi başta olmak üzere farklı uzmanlık alanlarını içeren geniş bir cerrahi prosedür kütüphanesi de sunuyor. Ayrıca, Osso VR’ın altyapısı kullanıcıların performanslarını gerçek zamanlı olarak takip etmesine ve diğer kullanıcılarla aynı simülasyonda çalışmasına olanak tanıyor.
Seri C finansmanda bulunan Osso VR, son yatırım turunda 66 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 109.2 milyon dolara yükseltti. Şirket, Meta’nın sanal gerçeklik gözlükleriyle çözümlerini destekleyerek farklı coğrafi konumlardaki kullanıcılara ulaşıyor.
AppliedVR
2015 kuruluşlu AppliedVR, kronik ağrı ve anksiyete gibi durumların yönetimine odaklanarak çeşitli faydalar sunuyor. Bu şirket, hem klinik ortamlarda hem de evde kullanıma uygun VR deneyimleri geliştiriyor.
AppliedVR’ın çözümleri arasında klinik olarak test edilmiş programlar ve rahatlatıcı sanal ortam deneyimleri bulunuyor. Hastalarla empati yaparak bilimsel olarak kanıtlanmış çözümler geliştirdiğini vurgulayan şirketin en bilindik ürünü RelieVRx. Hastaların kronik ağrıya karşı bilişsel, duygusal ve fiziksel tepkilerini ayarlamalarına yardımcı olan bu ürün, sekiz haftalık bir VR deneyimi sunuyor. Sesli bir rehbere sahip olan ürün, kullanıcıları adım adım ilerletiyor. Örneğin, hastalar ilk olarak gevşeme evresiyle başlıyorlar ve diğer aşamalar rehber aracılığıyla takip ediliyor. FDA onaylı ilk ve tek evde VR ağrı tedavisi olarak tanımlanan RelieVRx, genellikle kronik bel ağrısı için tercih ediliyor.
Seri B finansmanda bulunan AppliedVR, 2021’deki yatırım turunda 26 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 71 milyon dolara yükseltti. Şirket, kronik ağrının bir halk sağlığı krizi olduğunu belirterek yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanıyor.
Oxford VR
2017’de kurulan Oxford VR, mental sağlık problemleri için bilimsel olarak kanıtlanmış terapi çözümleri geliştiriyor. Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen 25 yıllık bir araştırmayla ortaya konulan bu çözümler, 285’ten fazla klinik çalışma analiziyle destekleniyor.
Başta sosyal fobi olmak üzere pek çok psikolojik rahatsızlığa odaklanan Oxford VR, Social Engagement isimli bir program sunuyor. Bu program, sosyal anksiyeteye sahip insanların bu durumu VR teknolojisiyle etkileşime girerek aşmalarına yardımcı oluyor. Social Engagement’a ek olarak, şirketin gameChange isimli projesi de oldukça ilgi görüyor. Dünyanın en büyük çok merkezli klinik denemesi olan projeyi deneyimlemek için sadece bir tane sanal gerçeklik gözlüğüne ihtiyaç duyuluyor. Kullanıcılar, bu gözlüğü taktıktan sonra sanal bir terapist tarafından yönlendiriliyorlar.
Oxford VR, 2022’de zihinsel sağlık tedavilerine uygun VR tabanlı çözümler geliştiren BehaVR ile birleşti. Şirket, psikoz hastalarının son teknolojilerle yeni davranışlar denemesi için güvenli bir alan oluşturmaya devam ediyor.
Medical Realities
2015’te cerrahların, tasarımcıların ve teknoloji uzmanlarının oluşturduğu bir ekip tarafından kurulan Medical Realities, tıbbi eğitime odaklanan bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Bu şirket, geleneksel iki boyutlu müfredatın eksikliklerini tespit ederek tıp eğitimini son teknolojilerle geliştirmeyi amaçlıyor. İnteraktif 360° video ve fotoğrafçılıktan yararlanan şirket, VR teknolojisi ve cerrahi eğitim arasında bir köprü kuruyor. Dünyanın en büyük sanal gerçeklik tabanlı cerrahi video içerik kütüphanesini oluşturan Medical Realities, dünyanın ilk VR ameliyatını yayınlayarak sağlık sektörüne adını altın harflerle yazdırdı.
AI ve genişletilmiş gerçeklik (XR) teknolojilerinden de yararlanan Medical Realities, temelde interaktif öğrenme deneyimleri sunuyor. Hedef kitlesi sağlık profesyonelleri ve tıp öğrencileri olan şirketin çözümlerine akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar aracılığıyla ulaşmak mümkün. Kullanıcılar, şirketin geliştirdiği platform sayesinde cerrahi prosedürleri, tedavi yöntemlerini ve hasta bakımını kapsayan senaryoları sanal bir şekilde öğrenebiliyorlar. Örneğin, bu platform aracılığıyla simüle edilmiş hastalarla etkileşim kurulabiliyor ve aktif bir şekilde cevap veren akıllı avatarlar üzerinde çalışılabiliyor.
Geçtiğimiz sene Ağustos ayında 475 bin dolarlık bir yatırım alan Medical Realities, hızla gelişen teknoloji dünyasına odaklanarak tıbbi eğitimi ve cerrahi hazırlığı yeniden şekillendiriyor. Şirketin sunduğu çözümler, eğitimi erişilebilir yaptığı gibi öğrenme deneyimlerini de kişiselleştiriyor.
Kaynak: Crunchbase, Inven, VentureRadar, MedicalStartups
İlginizi çekebilir: Yapay zeka tabanlı 5 sağlık girişimi