X

Vitamin desteğine gerçekten ihtiyacınız var mı?

Vitamin desteği alanların sayısı her geçen gün artıyor. Öte yandan vitaminlere yönelik artan bu ilgi, modern yaşamın yoğunluğu ve sağlıklı yaşam farkındalığının artması ile açıklanmakta. Bu açıklamada, aslında gerçek gıdalarla beslenemediğimiz ve bu yüzden sağlıklı olmak için fazladan vitamin alımına ihtiyaç duyduğumuz düşüncesi saklı. Pazarlama taktikleri de bu düşünce üzerinden işliyor. Peki gerçekten vitamin desteği almaya ihtiyacımız var mı?

İlginizi çekebilir: Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek vitamin ve mineraller

Vitamin desteği alımı her geçen gün artarken, bunun vücuda zararlı olup olmadığı tartışmaları da ortaya çıkmaya başlıyor.

Geçen uzun bir kışın ardından pek çoğumuzun bünyesi D vitamininden yoksun kalmış olur. Bu sebeple 65 yaş üstündekiler ile yeterince güneş görmeyenler az miktarda günlük vitamin takviyesi alabilirler. Hamile kadınlar ve alkolikler ya da veganlar gibi beslenme alışkanlıkları çok kısıtlı olanlar da bir uzmandan beslenme önerileri almalılar. Öte yandan bazı insanlar geçirdikleri bağırsak ameliyatı ya da Crohn hastalığı gibi nedenlerden dolayı yiyeceklerdeki vitaminin emilimini sağlayamazlar. Bu durumda da vitamin takviyesi gerekebilir.

Buna dair bir belirti göstermiyor ve sağlıklı besleniyorsanız, önemli ölçüde bir vitamin eksikliğiniz muhtemelen olmayacaktır. Fakat buradaki asıl soru, vitamin takviyesi almanın size zarar verip vermeyeceği. Uzmanlar bu soruya günlük izin verildiği miktarda tüketilen vitamin takviyesinin zararlı olmayacağı yönünde cevap veriyor. Öte yandan B ve C vitaminleri suda çözündüğü için fazla alınmış olsa da idrarla atılması mümkün. Ancak A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminler olduğu için, fazla alındığında yağ hücrelerinde birikip zararlı hale gelebiliyor. Nitekim yüksek oranda A vitamininin vücudu zehirlediği biliniyor.

Kaynak:

theguardian.com

today.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale