Virüslere karşı bizi koruyan kalkan: Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
Koronavirüs günden güne yayılmaya devam ediyor ve endişe boyutunu artırıyor, düzenli olarak ellerimizi yıkamak ve kendimizi izole etmek gibi önlemler alıyoruz. Ancak virüsü ve diğer soğuk algınlığı ve grip virüslerini önlemek için kendimizi en iyi duruma getirmeye yardımcı olabilmemizin başka bir yolu da diyetimiz ve sağlıklı beslenmedir.
Bağışıklık sistemimiz bilim insanları için hala gizemini koruyor. Ancak bunun birçok organ ve işlevi içeren karmaşık, birbirine bağlı bir sistem olduğunu biliyoruz.
Bağışıklık sistemimiz iki bölümden oluşur. Birincisi, doğuştan gelen bağışıklık sistemi; virüsler vücudumuzu istila ettiklerinde ilk ortaya çıkan onlardır. Bu sistem istilacı hücreleri temizler, ikinci sistemden önce, uyarlanabilir sistem, vücudun hafıza hücrelerini oluşturmak için temas ettiği patojenleri hedefler ve vücut onlarla savaşabilir.
Beslenme eksikliklerinin bağışıklık sistemimizi zayıflatabileceğini ve bizi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebileceğini biliyoruz. İlk olarak yeterince yediğimizden emin olmalıyız; bağışıklık sistemimiz düzgün çalışmak için enerjiye ve doğru besin maddelerine ihtiyaç duyar.
Bağışıklık sistemimiz, yapı taşı görevi gören bağışıklık hücrelerini yapmak için yeterli enerjiye ve etkili çalışmak için vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu da esansiyel yağ asitleri ve aminoasitlerin yanı sıra, vücudumuzun C ve D vitaminleri de dahil olmak üzere makrobesinler, vitaminler ve mineraller ile B6, B12 ve folat, çinko, bakır, demir ve selenyumun yanı sıra gerekli olan tüm gereksinimlerini de yediğimizden emin olmamız gerektiği anlamına gelir.
Araştırmalar, bir veya daha fazla besin maddesinden mahrum kişilerin, genellikle enfeksiyonlara daha duyarlı olduğunu ve bu enfeksiyonların daha şiddetli ve daha uzun sürdüğünü bulmuştur. Ve eksikliklerini yeniden dengelemek için takviyeler verildiğinde, insanlar bağışıklık sistemlerinin işlevselliğinde iyileşmeler görür ve enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale gelir ve enfekte olduklarında daha iyi başa çıkabilirler.
Bu besinler, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyette bol miktarda bulunur -ancak bu diyet çeşitli ve her besin ögesinden zengin olmalıdır. Diyetimizde mümkün olduğunca farklı türde besin, vitamin ve mineral olduğundan emin olmalıyız.
Bitki bazlı vejetaryen bir diyetin uygulanmasının yeterli olduğunu düşünenler için akılda tutulması gereken şeyler vardır. Örneğin, bu tarz diyette demir almak biraz daha zordur ve hayvansal ürünler içermeyen bir diyette yeterince B12 ve omega 3 yağ asitleri için takviye kullanılabilir.
Bununla birlikte, belirtmek gerekir ki gerekli olmadıkça takviyeye güvenmek yerine, temel bileşenleri gıdadan almaya çalışmalıyız. Bazı araştırmalar, bazı kanser riskinin artması ve karaciğere zarar verilmesi de dahil olmak üzere, aşırı doz takviyelerin risklerini vurgulamıştır. Ayrıca, takviyelerin, düşük ölüm riski, diyabet, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkili olan liften de yoksun olduğunu unutmamak gerekir.
Bağışıklığı güçlendiren en iyi gıdalardan biri, yüksek oranda polifenol, özellikle flavonoid içeriği nedeniyle meyvelerdir. Çalışmalar, egzersiz öncesi meyve yemenin, egzersiz sonrası vücuttaki iltihaplanma, oksidatif stres ve bağışıklık fonksiyon bozukluğunu azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Polifenoller ayrıca fındık ve sebzelerde, çay ve kahvede de bulunur.
Kısacası, sağlıklı bir bağırsak, güçlü bir bağışıklık sistemine katkıda bulunabilir ve sağlıklı bir bağırsağın anahtarı, kolondaki organizmaların beslediği sağlıklı bir diyet ve liftir.
Savaşmaya devam etmenin ve bağışıklığı güçlendirmenin yollarından biri, bağırsak dostu, polifenol bakımından zengin, vitamin dolu meyve ve sebzeleri yemektir. Tabii ki, bu tek başına koronavirüs veya diğer virüslerin bulaşmasını engellemeyecektir, çünkü el yıkamaya ve izole olup evde kalmaya da özen göstermeliyiz. Ancak bu, bağışıklık sistemimizin bizi sağlıklı tutacak en iyi donanıma sahip olmasını sağlamanın sadece bir yoludur.
İlginizi çekebilir: Kış aylarında sağlığınızı korumak için beslenmenizde nelere dikkat etmelisiniz?