Verimsiz çalışmanın yol açtığı kötü alışkanlıklar ve çözüm önerileri
Olmak istediğiniz kadar üretken misiniz? Aslında zamanınızı çok daha fazla şey yaparak geçirebileceğinizi düşünüyor musunuz? Dikkatiniz çok kolay mı dağılıyor? Alışkanlıklarınızdan kurtulmanın çok zor olduğunu mu düşünüyorsunuz? Daha kolay olsun ister miydiniz? Bu gibi sorunlarla günlük hayatımızda hepimiz karşılaşıyoruz. Verimsizliğin yol açtığı kötü alışkanlıkları ve bu konuda neler yapabileceğinizi Uplifers olarak sizler için derledik.
1. Dikkati kolayca dağılan birine dönüşürsünüz
[quote_box_center]”Bütün engellerin ve oyalanmaların üstesinden gelen herkes, daima seçtiği hedefe ya da varmak istediği yere ulaşır.” Christopher Columbus[/quote_box_center]
Üretken olmadığınız zamanlar dikkatinizin daha kolay dağıldığını fark etmişsinizdir. Eğer dikkatli olmazsanız, bu durum kötü bir alışkanlığa dönüşene kadar, gittikçe artan bir şekilde devam eder. Çoğu insanın başına geldiği gibi, bu kafası karışık ve dikkati dağılmış durum bir kere alışkanlığa dönüştü mü, geri dönüşü zor olur. Bu kötü alışkanlık, odaklanma becerinizi mahveder ve dikkatinizi uzun bir süre bir konuya vermenizi güçleştirir.
Daha fazla zamanınızı üretken ve verimli olarak geçirmek için işlerinizi planlayarak harekete geçebilirsiniz, böylece dikkat dağınıklığına fazla vakit kalmayacaktır.
2. Bir seyirciye dönüşürsünüz
[quote_box_center]”Hayat bir seyirci sporu değildir. Eğer bütün yaşamınızı tribünde oturup neler olup bittiğini izleyerek geçireceksiniz, benim fikrime göre, hayatınızı boşa harcarsınız.” Jackie Robinson[/quote_box_center]
Hangisi olmayı tercih ederdiniz, becerilerini geliştirip üretken olan mı yoksa günde 7 saat televizyon başında oturan mı? Bu ikisi arasındaki fark şudur; biri harekete geçer, diğeri televizyon izler.
Hayata seyirci kalmaya başladığınızda, diğer insanları daha fazla eleştirmeye başlarsınız. YouTube’a girip bir Justin Bieber ya da Miley Cyrus videosu aratın. Orada 1000 tane seyirci bulacaksınız çünkü yaptıkları şudur: videoların altına Justin Bieber ve Miley Cyrus’u eleştiren yorumlar yazmak.
Başka bir örnek verelim. Bir maçta, sahada oynayan oyuncular ve tribünlerden izleyen seyirciler vardır. Peki hangisi bir takım yenildiğinde ya da kötü bir atış yaptığında eleştirel olur? Tabii ki seyirciler.
Aynı ilkeyi hayatınıza da uygulayabilirsiniz. Üretken olmayı bıraktığınızda, eninde sonunda izleyici olmaya ve daha önce fark etmediğiniz konulara bile dikkat etmeye başlarsınız. Web kolayca yeni beceriler öğrenmeye yardımcı olabilecek en güçlü kaynaklardan biri. Yeni beceriler kazanmanızı sağlayacak faydalı web siteleri sayesinde hem interneti daha verimli bir şekilde kullanırsınız hem de vaktinizi daha verimli değerlendirmiş olursunuz.
3. Dikkatiniz dağılmaya başlar
[quote_box_center]“Bütün düşüncelerinizi çalıştığınız konuya yoğunlaştırın. Bir odağa getirilmedikçe, güneşin ışınları yakmaz.” Alexander Graham Bell[/quote_box_center]
Anlamlı bir şeyler yapmadığınızda, dikkatiniz dağılmaya başlar. İsterseniz bunu deneyip görebilirsiniz. Örneğin, bir trende kitap okuduğunuzu düşünün. Kitabı bıraktığınız anda, dikkatiniz dedikodu yapan insanlara yönelecektir ve eğer bunu yapmaya devam ederseniz, bir süre sonra trende kitap okumamaya başlarsınız.
Aynı kural, odaklanmanız gereken her konu için geçerlidir. O yüzden dikkatinizi bir yerde tutmaya çalışın. Çalışma konsantrasyonunuzu nasıl arttıracağınızı merak ediyorsanız, Verimli bir çalışma performansı için konsantrasyonu güçlendirmenin yolları yazımızdan faydalanabilirsiniz.
4. Önemsiz şeylerle vaktinizi harcarsınız
Sokak köşelerinde öylesine takılan gençleri ya da öğrencileri fark ettiniz mi hiç? Altını çizmek istediğimiz fikir için harika bir örnek teşkil ediyorlar. Verimli ve üretken olmadığınızda, hiç bir önemi olmayan şeylerle vakit kaybedersiniz. Çoğu zaman bu böyledir.
Ünlülerle ilgili dedikodu dergileri okumak ya da başkalarının Facebook sayfalarında gezinip fotoğraflarına bakmak da zaman harcamaya örnek gösterilebilir. Bu oldukça tehlikeli bir alışkanlık. Akıllıca çalışabilmek adına, sadece birkaç dakikanızı alacak pratik uygulamalarla zaman kazanmanıza yardımcı olacak önerilerimize göz atabilirsiniz.
5. Tembelleşirsiniz
“Tembellik, yorulmadan dinlenme alışkanlığından başka bir şey değildir” diyor Jules Renard.
Tembel insanlarla üretken insanlar arasında genelde dağlar kadar fark vardır. Burada bahsettiğimiz tembel insan tipi, bir şeyler yapmayı reddeden ya da yapmaya ihtiyaç duymadığı ile ilgili bahaneler üreten kişilerdir.
Üretken olmadığınızda, tembelleşme olasılığınız vardır ve tembellik alışkanlığa dönüştüğünde, kendinizi bahaneler uydururken bulabilirsiniz. Bahane uydurma alışkanlığına çakılı kalırsanız da, hiç bir şey yapamazsınız. Bu da üretken bir insan olmaktan çok uzaktır.
Burada amaç aktif olmak değil, üretken kalabilmektir. Egzersiz yapmak tembellikten ve tembellik duygusundan kurtulmak için ideal bir yoldur.
Eğer enerjiniz her zaman yüksek olursa, odaklanmanız ve verimli olmanız daha da kolaylaşır.
6. Yapacak bir şey bulamazsınız
Bu biraz 4 numarada bahsettiğimiz konuyla alakalı. Eğer kendinizle ilgili yapacak hiç bir şeyiniz yoksa, ilerleyecek bir yön de bulamazsınız.
Yapacak önemli bir şeyiniz kalmadığında, hiç bir şey yapmazsınız. Bu da genelde dikkat dağıtıcı ve oyalayıcı şeylere işaret eder. Ama gerçek olan şu ki, her zaman için yapacak verimli şeyleriniz mutlaka vardır.
Eğer göreviniz satış yapmak için günde 100 arama yapmaksa ve bu sayıyı aştıysanız, işiniz bitti mi demektir? Tabii ki hayır. Her zaman yapabileceğiniz üretken işler vardır. 24 saat içinde ne kadarını halledebildiğinizin bir önemi yok.
Bu yüzden tembellik yapmayın, bahaneler uydurmayın, açıklamaya çalışmayın ve en önemlisi, her zamankinden daha fazla bir konuya odaklanmaya çalışın. Bu şekilde dengeyi koruyabilirsiniz.