X

Verimliliğin yeni denklemi: Dikkat + Enerji > Zaman

Atalarımız “vakit nakittir” derken, kendi zamanları için doğru bir önermede bulunuyorlardı. Belli bir ustalık ya da alışkanlık gerektiren işler için ne kadar zaman ayırırsanız o kadar verimliydiniz. Bir bakırcı ustası günde 8 saat çalışırsa 8, 10 saat çalışırsa 10 kase yapıyordu örneğin, ya da bir çiftçi tarlayı sürmeye ne kadar zaman ayırırsa, ne kadar çok ve iyi sürerse tarlasını, o kadar çok mahsul alıyordu. Oysa günümüzde, verimlilik konusunda dikkat ve enerji, zamandan çok daha etkili.

Daha çok “oturduğumuz yerden kafa patlatma” uzmanlığına evrilmiş olduğumuz bu çağda verimlilik kavramı da, bileşenleri de değişmiş durumda. Atalarımızdan, hatta ebeveynlerimizden bile kat kat fazla içeriğe ve bilgiye maruz kaldığımız bu çağda, bir günü 24 saatin üzerine çıkarmak mümkün olmadığı için zaman yönetimi tek başına yeterli olmuyor. Diğer bir deyişle, günde 3-4 saat uyuyan bir insan bile, uyanık zamanlarında verimliliği korumak için hep daha çok çalışmak zorundaymış gibi hissediyor.

Kötü haber: Bu işin sonu yok. Yani verimliliği sadece zaman yönetimi olarak algıladığımız sürece, gerçekten kendimizi yaptığımız işe vermek ya da enerjimizin son damlasına kadar harcamak gibi önemli etkenleri hep göz ardı etmiş olacağız.

Bilgi Ekonomisi için verimlilik

Çağımızın “Bilgi Ekonomisi” çağı olduğunu öne süren sosyologlar, artık zamanımızdan çok uzmanlığımızı, eğitim ve bilgimizi ortaya koyduğumuz işler yaptığımızı ve verimlilik anlayışının da bu yönde evrilmesi gerektiğini söylüyor. Her insanın biyolojik saati aynı olmadığından, günün en üretken olduğu saatleri de aynı olamaz. Dolayısıyla herkesi sabah 8 – akşam 6 bir ofise hapsetmek, yemek ve mola zamanlarını denetim altında tutmak gibi eski kafalı yöntemler, şirketleri büyütmüyor. Aksine, çalışanların kendilerini daha hapsolmuş hissetmelerine ve mutsuz olmalarına yol açıyor.

Bu nedenle pek çok şirket, çalışma saatlerini esnek hale getirmiş ve haftada 1-2 gün de olsa evden çalışma imkanı sağlamış durumda. Yöneticiler, çalışanlarının bilgisayar başında olup olmadıklarından çok, verilen işi bitirip bitirmediklerine odaklanmaya başladı bile. Hava almaya çıkan çalışanlarını dik dik gözetlemeyi alışkanlık haline getiren ofislerden, “52 dakika çalışma / 17 dakika dinlenme” gerekliliğini benimseyen ofislere evriliyoruz. Tüm bunlar, insan doğası ve verimliliği için son derece olumlu gelişmeler.

Verimliliğin bileşenleri artık zamandan çok, dikkat ve enerji (çaba) olarak tanımlanıyor. Yani bir işe 2 saat ayırmış olmak değil, maksimum performansla ve başka dikkat dağıtıcı unsurlar olmadan (multitasking yapmadan!) işi yapmak; zamandan bağımsız olarak. Elbette hala bir takvime dahiliz ve içinde olduğumuz her projenin belli sonlanım noktaları var; ancak yarısını tavana bakarak geçirdiğimiz bir günü işe ayırmış saymak bizi hiçbir şeyden kurtarmadığı gibi, hedeflerimize de ulaşmamızı sağlamıyor.

Uzmanlar öneriyor: Bir işi planlamak yerine (ya da onunla beraber) bir tam günü planlayın. Ne zaman ara vereceğinizi, yemek yiyeceğinizi, o gün mutlaka bitirmeniz gereken işlerin neler olduğunu gerçekçi olarak planlayın, arkadaşlarla buluşma, saç kestirme vb başka işleriniz varsa onları da dahil ederek bir zaman planı yapın. Ve her bir adımda, programın her bir maddesinde önceliğiniz gerçekten o iş olsun. Ancak bu şekilde hayatın yoğun temposuna ayak uydurabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Uyarıcılardan ve dikkat dağınıklığından uzak: “Bunu Okumak İstiyorsanız Offline Olmalısınız”

Kaynaklar:
Life Hack
The Context of Things
CNN Turk

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale