Her şeyin çok hızlı başladığı, geliştiği ve sonlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Multitasking yani aynı anda birden fazla işi halletmeye çalışmak, çoğumuz için yaşamın hızlı ritmini yakalamanın tek yolu olarak düşünülüyor. Kahvaltı yaparken aynı zamanda e-postalarımızı gözden geçiriyor ya da bir Excel dosyası üzerinde çalışırken bir yandan telefon görüşmesi yapabiliyoruz… Üstelik akıllı telefonların, tabletlerin ve dizüstü bilgisayarların hayatımıza girdiği günden bu yana, bunları çoğu zaman farkına bile varmadan gerçekleştirebiliyoruz. Peki bu çok yönlü iş yapma durumu, verimliliğinizi nasıl etkiliyor, biliyor musunuz? Birçok araştırma, aynı anda birden fazla iş yapmanın konsantrasyonu düşürerek verimsizliğe neden olduğuna dikkat çekiyor. “E bu kadar iş varken nasıl verimli olalım?” ya da “Tek seferde tek iş yapsak, yetişmez ki…” diyorsanız, çalışma performansınızı geliştirmenize, verimliliği artırmanıza yardımcı olacak konsantrasyonu güçlendirme ipuçları yazımızda.
Telefonunuzu bir kenara bırakın
Çoğu zaman telefonlarımıza yapışık bir şekilde yaşadığımız yadsınamaz bir gerçek… Bilinçli ya da bilinçsizce telefona bakma, bildirimleri kontrol etme, sosyal medya hesaplarında ekran kaydırma… Hepsi, zaman kaybı olmasının yanı sıra etkili bir dikkat dağıtıcı; haliyle telefon da konsantrasyonu zedeleyen bir araç. Bu nedenle, telefonu ihtiyaç duymadığınız anlarda yanınızdan uzaklaştırmak, dikkat dağınıklığını önlemenize ve konsantre olmanıza yardımcı olabilir.
Rutinler geliştirin
Rutinler, özellikle bilgisayar başında veya evinde çalışanlar için daha kullanışlı olabilir. Ne zaman ve ne hakkında çalışacağınızın bir takvimini oluşturun. Böylece, ne zaman işinizin başına oturmanız gerektiğini, ne kadar çalışacağınızı ve ne için orada olduğunuzu bilip daha dikkatli çalışabilirsiniz. Acil ve önemli işlerinizi önceliklendirerek iş yükünüzü hafifletebilir, daha yüksek konsantrasyon gerektiren işlerinizi tamamladıktan sonra sizi daha az yoracak işlere geçiş yapabilirsiniz. Böylece adım adım neye odaklanmanız gerektiğini bilerek daha verimli işler çıkarabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Tüm gününüzü aydınlatacak 10 sabah rutini
Dağınıklıktan kurtulun
Dikkat dağınıklığından kurtulmak istiyorsanız önce organize olmayı öğrenmelisiniz. Tertip, düzen, simetri takıntısı geliştirin demiyoruz; ama kağıtlar arasında boğuşmamak için masanızda her şeyin bir yeri olsun. Dosyalamayı sıralı ve zamanında yapın. Bu durum bilgisayarınızın masaüstü için de geçerli. Klasörlerinizi düzenli tutun ve ekstra uygulamalardan kurtulun. Hatta çalıştığınız ortamda son yılların dekorasyon trendi Feng Shui prensiplerini uygulamayı deneyebilirsiniz. Fiziksel dağınıklıktan kurtulduktan sonra zihinsel düzeni de sağlayabilirsiniz.
İyi bir dinleyici olun
Biri sizinle konuşurken başka bir şeylerle uğraşırsanız, konuşmanın sonuna gelindiğinde aslında hiç dinlememiş ve hiçbir şey anlamamış olduğunuzu fark ettiğiniz anı en az bir kez yaşamışsınızdır. Bir başkasını tam olarak dinlemediğinizde, aslında hiç dinlemiyor olursunuz. Sosyal ortamda kaba bir davranış olarak görülmesinin de ötesinde, bu durum büyük bir vakit kaybına sebep olan verimsiz bir davranış. Daha iyi bir dinleyici olabilmek için karşınızdaki kişinin gözlerine bakın ve tüm dikkatinizi ona vermeye çalışın. Yüzlerce okunmamış e-postanız olsa bile, sizinle konuşan kişi dikkatinizi hak ediyordur. İyi ve etkili bir dinleyici olmak konsantrasyonunuzu arttırmanın yanı sıra, iş yaşamında karşınıza çıkan stres unsurlarıyla baş etmeniz konusunda da size yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir: Dinlemeyi öğrenmek, işte bütün mesele bu!
Mola verin
Bilgisayara boş boş baktığınızı fark etmeniz ya da saatlerdir bir cümle yazamadığınız raporunuz, mola zamanının geldiğine işaret olabilir. Kısa süreli molalar odaklanma yetinizi artırır. Bunun için etrafta biraz dolanabilir, kısa süreli kardiyo egzersizleri yapabilir ya da açık havada yürüyüşe çıkabilirsiniz. Dilerseniz sevdiğiniz bir çay ya da kahveyle bedeninizi ve zihninizi dinlendirebilirsiniz. Bu sayede tekrar işinizin başına geçtiğinizde konsantrasyonunuzun artığını ve daha verimli çalıştığınızı fark edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Mindful öğle arası rutini: Öğle yemeği molalarında dinlenmenizi ve yenilenmenizi sağlayacak öneriler
Aynı anda tek bir işe odaklanın
Çoklu görevi yani ‘multitasking’i azaltın. Aynı anda birden fazla işi halletmeye çalışmak, kendinizi daha üretken hissetmenizi sağlıyor olabilir, ancak gerçek bu değil. Aksine, birden çok işle uğraşmak dikkatinizi dağıtıyor, asıl odaklanmanız gerekenleri kaçırmanıza neden olabiliyor. Tek seferde tek bir iş yaparak konsantrasyonunuzu güçlü tutabilir, böylece verimliliğinizi artırabilir.
İlginizi çekebilir: Bir şeye odaklanın: Multitasking’i durdurarak daha verimli olmanın yolları
Meditasyon yapın
Meditasyon yapmak veya bilinçli farkındalık pratikleri uygulamak, refahı ve zihinsel zindeliği güçlendirerek odaklanmayı iyileştiriyor ve konsantrasyonu artırıyor. Meditasyon ile zihninizi sakinleştirebilir, sürekli kafanızı meşgul eden olumsuz düşüncelerden arınabilir, düşüncelerinizi dizginleyebilirsiniz. Böylelikle dikkatinizi de tek bir yöne aktarmayı başarabilir, verimli çalışma için kendinizi hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, mindfulness pratikleri ile ana odaklanma becerinizi geliştirebilir, konsantrasyonunuzu güçlü tutmayı başarabilirsiniz.
İyi uyuyun
Uykunuzu alamadığınız bir gecenin sabahını düşünün. O gün işlerinize odaklanmakta, bir şeyleri tamamlamakta zorluk yaşıyordunuz değil mi? “Gün bir an önce bitsin ve kendimi yatağa atıyım…” diye düşünüyordunuz… Hal böyle olunca, işlerden verim beklemek pek mümkün olmuyor. Bu nedenle, hem zihninizi dinlendirebilmek hem de bedeninizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için uykunuza özen gösterin. Yeterli uyuduğunuzda kendinizi daha dinç, daha zinde hissetmenin yanı sıra odaklanma becerilerinizin de geliştiğini hissedebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Uykunun 5 evresini göz önünde bulundurarak uyku kalitenizi artırın
Zamanı yönetmeyi öğrenin
Zaman ve verimliliğin ayrılmaz bir ikili olduğu tahmin edilebilir bir gerçek, bu nedenle zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirerek odaklanmanızı, konsantrasyonunuzu, dolayısıyla da iş veriminizi artırmanız mümkün. Kendinize bir zaman çizelgesi oluşturarak hangi işi ne kadar sürede yapacağınızı belirlemek, o işi yaparken daha başarılı bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olur.
Egzersiz yapın
Güne basit bir egzersizle başlamak ve vücudunuzu hareket ettirmek, beyin sağlığınızı desteklemenin en etkili yollarından biri. Harvard Men’s Health Watch’ın Mayıs 2013 sayısına göre, düzenli egzersiz, hafıza, konsantrasyon ve zihinsel keskinlik için gereken kimyasalları serbest bırakıyor. Bu da konsantrasyonunuzu artırmanız için gerekli zihinsel yeterliliği sağlıyor ve işlerinizi daha verimli bir şekilde tamamlamanıza yardımcı oluyor. Ayrıca, egzersiz yapmak konsantrasyonunuzu geliştirmeye yardımcı olmasının yanı sıra bütüncül sağlığınızın da iyileşmesine katkı sağlayarak kendinizi çok daha iyi hissetmenize zemin hazırlıyor.
Bonus: Kendinizi zorlamayın
Canınız sıkkınsa ya da zihninizi meşgul eden birden fazla çetrefilli konu varsa odaklanmak, dünyanın en zor şeyi olabilir. Her gün aynı enerjiye sahip olmayı beklemek kendimize yapacağımız büyük bir haksızlık olur. Zaman zaman canımız çalışmak istemez, zihnimizi bir türlü toparlayamayız ya da ne yaparsak yapalım bir türlü konsantre olamayız. Bu gibi durumlarda kendimizi dinlemek ve zorlamamak en iyisi. Siz iyi olmadığınız sürece çıkaracağınız işten verim almanız pek mümkün değil. Keyif aldığınız etkinliklerle modunuzu yükseltebilir, bir süre kendinizi dinlenme moduna alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çalışırken sosyal medyadan da uzak kalmak istemeyen bireyler, dikkat dağınıklığı tehlikesiyle karşı karşıya